Statens veterinärmedicinska anstalt

Fem nedslag i SVA:s årsredovisning 2022

Dela
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har visionen ”Friska djur – trygga människor”. Att den har många bottnar blev särskilt tydligt efter den 24 februari 2022, då Ryssland invaderade Ukraina. Människor flydde in i EU, och många hade med sig sina djur.
Ett ägg som symbol för djurens betydelse för vår dagliga mat. Bild: iStock
Ett ägg som symbol för djurens betydelse för vår dagliga mat. Bild: iStock

EU beslutade att hantera risken för rabies inom unionen och SVA stöttade Jordbruksverket med riskvärderingar och diagnostik. I SVA:s årsredovisning för 2022 är det många ämnen som tas upp, här är fem nedslag.

1. Kriget och livsmedelsförsörjningen, sid 2

Förutom det direkta rabieshotet har kriget också exponerat sårbarheter i vår livsmedelsförsörjning, där smittskyddsfrågor alltid är en del. Dels för att livsmedel ska vara säkra att äta, men dels också för att sjukdomar hos djur påverkar produktionen av livsmedel. Detta blir tydligt inte minst i skenet av de senaste årens stora utbrott av fågelinfluensa och salmonella. Tillsammans med andra myndigheterna arbetas det med en första nationell djurhälso­- och smittskyddsstrategi. En smittskyddskonferens anordnades för att uppmärksamma frågan. Sedan oktober 2022 ingår SVA i beredskapssektor livsmedelsförsörjning och dricksvatten. SVA fortsätter ett väl etablerat myndighetssamarbete och breddar det. Med den nya strukturen skapas möjlighet till mer kraft och riktning och en mer utvecklad samverkan med näringslivet.

2. Sex fall av allvarlig smitta från 178 provtagningar, sid 8

Ett av målen med sjukdomsövervakningen är att upptäcka smittsamma djursjukdomar i ett tidigt skede. Den som tror att ett djur har drabbats av allvarlig smittsam djursjukdom ska meddela veterinär som i sin tur ska anmäla det till Jordbruksverket och länsstyrelsen. I praktiken kontaktas oftast SVA först för rådgivning och bedömning av behovet av provtagning. Jordbruksverket och SVA utreder tillsammans och många misstankar kan avskrivas efter en mindre utredning utan provtagning. Vissa misstankar kräver dock provtagning för att de ska kunna avskrivas eller bekräftas. Under 2022 har 178 utredningar om allvarlig smittsam djursjukdom genomförts, i sex fall påvisades sjukdom.

3. Särskilda regeringsuppdrag, sid 49

Under 2022 har SVA och Jordbruksverket levererat flera regeringsuppdrag med förslag som kan stärka smittskyddet. Sex uppdrag handlar om zoonoser/livsmedel. Bland annat utredde vi förutsättningar för digital spårbarhet av vildsvinskött inom ”vildsvinspaketet”. SVA:s utredning visade att det skulle bli dyrt att införa och administrera, därmed skulle inte konsumtionen av vildsvinskött främjas. Slutsatsen ledde till att man inom vildsvinspaketet arbetade fram en annan lösning för kontroll. SVA granskade också djurhållningens risker för nya zoonoser tillsammans med Jordbruksverket. I rapporten redovisas 7 konkreta förslag för att minska risken för smitta.

4. Uppdrag och forskningsbidrag står för 65 % av intäkterna, sid 47

I uppdragsverksamheten ingår att upprätthålla en effektiv vaccinberedskap för smittsamma djursjukdomar och zoonoser. Ett exempel är vaccinationen mot sjukdomen infektiös bursit där både avelshöns, unghöns och slaktkycklingar vaccineras sedan några år tillbaka. Under ett normalt år är försäljningen av IB-­vaccin ca 40 miljoner doser, men under 2022 uppgick försäljningen till drygt 103,7 miljoner doser. En analys från 2020 av den begränsade del av uppdragsverksamheten som är konkurrensutsatt, är bedömningen att SVA verkar på samma villkor som övriga aktörer.

5. Livaktig hästsektor = risk för smitta, sid 12

Hästintresset i Sverige är brett. Ridning, trav och galopp uppvisar över 450 000 tävlingsstarter under 2022. Många tusen svenska hästar tävlar utomlands och tillresande utländska hästar deltar i ett tiotal internationella tävlingar inom landet. Behovet av nya hästar tillfredsställs av cirka 3 600 uppfödare och en import av runt 10 000 hästar årligen. De omfattande hästförflyttningarna, som är en förutsättning för en livaktig hästsektor, medför risker för smittspridning. SVA har medverkat i två kampanjer i syfte att minska spridningen av olika smittor. Checklistor och andra verktyg för att uppmärksamma och säkra smittskyddet på hästanläggningar spreds, SVA höll ett öppet webbinarium. Över 20 000 nåddes som nu kan skydda sina och stallets hästar från smitta.

Klicka på länken nedan för att läsa mer om nedslagen och göra egna. Du kan också ladda ned årsredovisningen som PDF eller kontakta växeln för att beställa ett tryckt exemplar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ett ägg som symbol för djurens betydelse för vår dagliga mat. Bild: iStock
Ett ägg som symbol för djurens betydelse för vår dagliga mat. Bild: iStock
Ladda ned bild
Generaldirektör Ann Lindberg
Generaldirektör Ann Lindberg
Ladda ned bild

Länkar

Om

Statens veterinärmedicinska anstalt
Statens veterinärmedicinska anstalt
Ulls väg 2 B
756 51 Uppsala

018-67 40 00https://www.sva.se

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye