Film i Väst

Fem Oscarnomineringar för Film i Västs samproduktioner Triangle of Sadness och Living

Dela
Vid en direktsänd presskonferens från Beverly Hills, Kalifornien, annonserades i dag nomineringarna till den 95:e upplagan av Academy Awards, Oscar. För Film i Västs samproduktioner blev utfallet fantastiskt bra: Fem Oscarnomineringar!
Ruben Östlund och Woody Harrelson under inspelningen av Triangle of Sadness i Trollhåttan. Bild: Tobias Henriksson
Ruben Östlund och Woody Harrelson under inspelningen av Triangle of Sadness i Trollhåttan. Bild: Tobias Henriksson

Ruben Östlund nominerades trefaldigt för sin film Triangle of Sadness. Best Picture, Original Screenplay och Best Director. Brittiska filmen Living av Oliver Hermanus nominerades för Adapted Screenplay, en film baserad på Kazuo Ishiguros roman med samma namn. Här nominerades också Bill Nighy för Best Actor in a Leading Role.

- Fem nomineringar är helt makalöst! Film i Väst har trots stora framgångar i Oscar-sammanhang aldrig haft fem nomineringar för våra samproduktioner. Ruben Östlund befäster med råge sin ställning som en av Sverige mest framgångsrika filmskapare någonsin. Vi är förstås oerhört stolta över att med ett undantag ha fått samproducera alla hans filmer. Vi gratulerar också Bill Nighy, Oliver Hermanus och Kazuo Ishiguro, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Boy from Heaven av Tarik Saleh var Sveriges Oscarbidrag och var liksom Danmarks Holy Spider av Ali Abbasi shortlistade, alltså bland de 15 filmer av totalt 92 inskickade nomineringar som gick till en andra rond, men inte till slutomgång. 

För Film i Väst har de senaste åren varit mycket framgångsrika när det gäller Oscar. 2022 nominerades Joachim Trier dubbelt för sin film Världens värsta människa (Best Foreign Language Film och Bästa manus, med Eskil Vogt). 2021 vann Thomas Vinterberg Best International Film för sin En runda till. Han var dessutom nominerad till manuspriset. Här var också tunisiska regissören Kaouther Ben Hanias The Man Who Sold His Skin nominerad till Best International Film.
Läs mer här: https://filmivast.se/oscar-academy-awards/

Kort om filmerna:

Triangle of Sadness

Ruben Östlunds film Triangle of Sadness har gjort ett globalt segertåg sedan vinsten av en Guldpalm i Cannes i maj 2022. Den var nominerad till Golden Globe för Best Motion Picture och Dolly De Leon nominerades för Bästa biroll i samma film.  I december vann den fyra European Film Awards (European Film, Director och Screenwriter samt European Actor för Zlatko Buric) i Island i december. I går vann filmen sex Guldbaggar. För att nämna ett litet urval festivalframgångar.

Triangle of Sadness är en samtidssatir som genom modellparet Carl (Harris Dickinson) och Yaya (Charlbi Dean), tar avstamp i modevärldens finrum, fortsätter på en lyxyacht tillsammans med miljonärer, vänliga vapenhandlare och en marxistisk sjökapten (Woody Harrelson) och slutar på en öde ö där hierarkierna i kampen om överlevnad vänds upp och ned.

Triangle of Sadness är delvis inspelad i Trollhättan och Göteborg och producerad av Erik Hemmendorff, Göteborgsbolaget Plattform Produktion, och Philippe Bober, och samproducerad med bland andra Film i Väst.

Living

Den brittiske skådespelaren Bill Nighy nominerades som Best Actor in a Leading Role. Tidigare i år var han nominerad för Golden Globe och till brittiska Bafta. Han spelare huvudrollen i den sydafrikanske regissören Oliver Hermanus filmatisering av den japanske Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros teaterpjäs, som baseras på regissören Akira Kurosawas film Ikuru (Att leva) från 1952. Filmen är nu nominerad för Adapted Screenplay,

Living handlar om en statlig tjänsteman tillika byråkrat som ägnar dagarna åt att skyffla runt dokument, men som drabbas av en allvarlig sjukdom. Oliver Hermanus tidigare filmer inkluderar Shirley Adams, Beauty, The Endless River och Moffie. Hans film Beauty vann Queer Palm Award vid filmfestivalen i Cannes 2011. Göteborgsbolaget Filmgate, Sean Wheelan, står för delar av postproduktionen och samproducerar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ruben Östlund och Woody Harrelson under inspelningen av Triangle of Sadness i Trollhåttan. Bild: Tobias Henriksson
Ruben Östlund och Woody Harrelson under inspelningen av Triangle of Sadness i Trollhåttan. Bild: Tobias Henriksson
Ladda ned bild
Bill Nighy i Living.
Bill Nighy i Living.
Ladda ned bild
Kristina Börjeson, produktionschef, Film i Väst
Kristina Börjeson, produktionschef, Film i Väst
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

PRESSINBJUDAN: Invigning av Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg27.1.2023 11:33:08 CET | Pressmeddelande

Tisdag 31 januari invigs Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg i Studio Fares i Trollhättan. Virtual Production blir allt vanligare inom film och dramaserier. Rätt använd sparar den tid, pengar och klimat och underlättar för inspelning i studio. Väggen är 24 meter bred och åtta meter hög, vilket gör att det går lätt att projicera flera olika inspelningsbakgrunder och samtidigt fortsätta att filma på andra platser i den specialbyggda studion.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum