Socialdemokraterna

Fem reformer för fler i arbete

Dela

Under mandatperioden har 300 000 fler fått ett jobb i Sverige. Men Socialdemokraterna vill att alla som kan jobba ska jobba. I dag presenteras därför fem reformer för att fler ska försörja sig själva och bidra till samhället.

Under mandatperioden har regeringen förändrat jobb- och utbildningspolitiken. Det har gett resultat. Andelen personer som arbetar i Sverige är den högsta som någonsin uppmätts bland EU:s 28 medlemsländer. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta sedan 2002 och tiden det tar för nyanlända att komma i arbete har halverats.

- Men för att bygga ett starkare samhälle behöver ännu fler ha ett jobb, försörja sig själva och bidra till välfärden och tryggheten i samhället, säger Stefan Löfven.

Att se till att arbetssökande ska kunna matcha den kompetens som arbetsgivare efterfrågar är avgörande de kommande åren. Idag finns cirka 120 000 lediga jobb som inte tillsätts, samtidigt som det finns cirka 350 000 arbetslösa. Att förbättra matchningen och svara upp mot företagens behov av kvalificerad arbetskraft kommer vara vägledande för vilka reformer socialdemokraterna kommer att presentera de kommande åren. Det går allt snabbare för de nyanlända att komma i arbete. Men det räcker inte utan takten måste fortsätta öka och svenskkunskaperna måste förbättras. Med fler möjligheter och bättre stöd till utbildning är det också rimligt att kraven på att delta ökar.

- Alla som kan jobba ska jobba, vi har alla en skyldighet att bidra till samhällsbygget efter förmåga och med vår politik får också fler möjligheten, säger Stefan Löfven.

Idag presenteras fem förslag:

140 miljoner ska satsas på bristyrkesutbildningar

Nästa mandatperiod ska antalet utbildningsplatser riktade mot bristyrken öka för att fler människor ska bli anställningsbara och matcha den kompetens som idag efterfrågas på arbetsmarknaden.  

500 miljoner ska satsas på undervisning i svenska

Socialdemokraterna vill att det ska bli obligatoriskt för asylsökande och människor som får försörjningsstöd att delta i språkutbildning. Personer som jobbar i välfärden men behöver bli bättre på svenska ska få utbildning.

40 miljoner ska satsas på lokala jobbspår

Lokala jobbspår är en av regeringens framgångsrika jobbskapande satsningar. Därför vill Socialdemokraterna bygga ut de lokala jobbspåren så att fler människor får ett arbete.

Alla kommuner ska villkora försörjningsstödet

Socialdemokraterna vill att människor i alla landets kommuner som får försörjningsstöd och är i arbetsför ålder ska göra sig anställningsbara. Det innebär att det ska bli obligatoriskt för alla kommuner att kräva att människor som får försörjningsstöd ska delta i praktik, språkutbildning eller annan kompetenshöjande utbildning.

20 miljoner ska satsas på validering av yrkeskompetens inom fler branscher

Socialdemokraterna vill att ytterligare fem till tio branschvalideringar ska tas fram varje år.

Kontakt: Erik Nises, pressekreterare, 072 542 03 74

Nyckelord

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Skolan viktigt vaccin mot kriminalitet4.2.2020 14:52:25 CETPressmeddelande

Svenska folket ser kopplingen mellan misslyckanden i skolan och risk för kriminalitet. En ökad utslagning och segregation skapar otrygghet. Om barn och unga inte lyckas i skolan ökar riskerna att hamna snett. Lika hårda som vi ska vara mot brotten ska vi vara mot brottens orsaker. Då räcker det inte att göra som det högerkonservativa blocket med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som gärna ställer upp på regeringens förslag om skärpta straff men som samtidigt rycker undan långsiktiga satsningar på utsatta områden. Socialdemokraterna driver en politik som lägger hela pusslet för ett starkt och tryggt samhälle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum