Djurens Rätt

Fem skåningar i Djurens Rätts riksstyrelse

Dela

För första gången i Djurens Rätts 139-åriga historia arrangerades organisationens riksstämma digitalt under Kristi Himmelsfärdshelgen. Under riksstämman valdes nya ledamöter in i Djurens Rätts riksstyrelse. Camilla Bergvall, Malmö, omvaldes som riksordförande och Anna Hjalmarsson, Ystad, valdes in som ny ledamot. Därmed utgörs nu en majoritet av styrelsen av skåningar!

Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall. Foto: Petrus Iggström
Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall. Foto: Petrus Iggström

Under Djurens Rätts riksstämma i helgen fick Camilla Bergvall förtroendet som riksordförande i ytterligare två år för organisationen. Ny ledamot i styrelsen blev bland andra Anna Hjalmarsson, hemmahörande i Ystad. Sedan tidigare återfinns Sofia Kamlund, Helsingborg, samt Skånebördiga Peter Holmberg och Amanda Bengtsson, i Djurens Rätts riksstyrelse.

- Det känns fantastiskt att få förtroendet att leda Djurens Rätt framåt i ytterligare två år. Att få göra det tillsammans med en styrelse som visar att djurrättsengagemanget är starkt i Sydsverige är extra motiverande, säger Camilla Bergvall om sitt omval som riksordförande för Djurens Rätt.

Djurens Rätts arbete har genererat i många framgångar för djuren de senaste åren. Burhållning av hönor är på kraftig tillbakagång och köttkonsumtionen minskade rekordartat under 2020. Nu siktar organisationen mot högre höjder som ska förändra situationen för de djur som är flest och har det sämst.

- Nu är det dags att växla upp arbetet för djuren ytterligare. På helgens riksstämma fattades beslutet att vi framöver ska ha ännu tydligare fokus på att nedmontera djurfabrikerna, men vi har också mycket på gång gällande handlingsplaner för utfasning av djurförsök och när det gäller en total avveckling av minkfarmningen, avslutar Camilla Bergvall.

Om Djurens Rätt
Djurens Rätt har funnits sedan 1882 och är idag Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Organisationen verkar, tillsammans med sina medlemmar, genom demokratisk opinionsbildning, politisk dialog och företagssamarbeten för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst.

Samtliga invalda ledamöter i riksstyrelsen:

Riksordförande
Camilla Bergvall, 31 år, Malmö

Ledamöter
Sofia Kamlund, 30 år, Helsingborg
Tina Hogevik, 29 år, Stockholm
Tommy Ringlöw, 25 år, Umeå
Peter Holmberg, 39 år, Stockholm (ursprungligen från Trelleborg)
Amanda Bengtsson, 32 år, Stockholm (ursprungligen från Landskrona)
Ida Ahlström, 30 år, Växjö
Sophie Gripenberg, 31 år, Stockholm
Anna Hjalmarsson, 34 år, Ystad

Suppleanter
Christian Nordström, 40 år, Göteborg
Edvin Kvamme, 28 år, Stockholm
Andreas Nordvall, 34 år, Göteborg

Djurens Rätts riksstämma ägde rum digitalt den 15 - 16 maj. Här kan du läsa mer om riksstyrelsen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall. Foto: Petrus Iggström
Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall. Foto: Petrus Iggström
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Konsumenter till Carolines Kök: “Sluta använda turbokycklingar i era färdigrätter!”17.9.2021 13:20:59 CEST | Pressmeddelande

Tidigare i veckan började Djurens Rätt, Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation, informera konsumenter om att Carolines Kök fortfarande använder sig av så kallade turbokycklingar i sina färdigrätter. Tusentals konsumenter vädjar nu till företaget att ta ansvar för kycklingarna genom att anta de välfärdskriterier som ingår i European Chicken Commitment. Men hittills har Carolines Kök tystat kritiken.

Historiskt beslut i EU-parlamentet: Strategi för utfasning av djurförsöken på väg16.9.2021 12:38:37 CEST | Pressmeddelande

Under gårdagen fattades ett historiskt beslut i EU som innebär att en strategi för utfasningen av djurförsök ska tas fram. Strategin ska innehålla bindande milstolpar och tidsramar för övergången till forskning som inte är beroende av djur. Djurens Rätt, Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation, har länge arbetat för att djurförsöken ska fasas ut och arbetat hårt med att frågan ska tas upp i parlamentet.

Enorm seger för miljontals hönor - Pizza Hut-koncernen blir buräggsfria globalt2.9.2021 16:28:05 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätt, Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation, har sedan i maj informerat om att Yum! Brands, som bland annat äger Pizza Hut och Taco Bell, fortfarande använder ägg från hönor i bur. Efter 106 dagars global konsumentupplysning kommer nu beskedet att koncernen med närmare 50 000 restauranger världen över slopar buräggen. Vilket är det största antalet restauranger som påverkats av en och samma buräggsfria policy hittills.

Subway visar vägen i arbetet för kycklingarna - antar European Chicken Commitment13.8.2021 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter en intensiv informationskampanj av Djurens Rätt, och ett 20-tal andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer, väljer nu världens största restaurangkedja Subway att ställa högre krav på kycklingindustrin. Detta genom att börja arbeta med välfärdskriterierna i European Chicken Commitment (ECC). Kedjan finns idag på runt 200 platser i Sverige och beslutet inkluderar samtliga restauranger i hela Europa. Sedan tidigare har kedjor som KFC och Burger King i England antagit kriterierna.

SVT:s granskning lyfter fram systemfel i djurindustrin11.8.2021 15:50:44 CEST | Pressmeddelande

I uppföljningen av Uppdrag gransknings reportage om djurplågeri på 30-talet KRAV-gårdar, som sänds idag, nämns bl.a. den uppmärksammade Arlagården och att flera av djuren som vanvårdats där sedan såldes vidare till en gård i Småland där de vanvårdades igen. Detta visar att det inte går att prata om enskilda fall, utan att det rör sig om återkommande problem och att den svenska djurhållningen lider av allvarliga systemfel.

Banbrytande seger för miljontals djur när EU-kommissionen gav sitt stöd till End the Cage Age30.6.2021 12:59:56 CEST | Pressmeddelande

En historisk framgång för miljontals djur kom när EU-kommissionen meddelade under en presskonferens idag att de stödjer medborgarinitiativet End the Cage Age. Initiativet är ett samarbete mellan Djurens Rätt och 170 andra organisationer. Går förslaget igenom hela vägen innebär det ett förbud mot att hålla djur i bur inom lantbruket i EU, vilket kommer påverka över 300 miljoner djur årligen.

Djurens Rätt i gemensamt upprop: Stäng minkfarmerna i Sverige permanent24.6.2021 09:19:30 CEST | Pressmeddelande

Idag går Djurens Rätt, tillsammans med ett 40-tal andra organisationer, ut i ett gemensamt upprop med en uppmaning till Sveriges regering och riksdag. Efter att SARS-CoV-2 spridits på majoriteten av Sveriges minkfarmer i höstas, införde regeringen ett tillfälligt avelsförbud under 2021. För att undvika risken att smittspridning ska uppkomma framöver kräver nu organisationerna i det gemensamma uppropet att regeringen snarast tar fram en avvecklingsplan för minkfarmerna i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum