Håll Sverige Rent

Fem tävlar om att bli årets Håll Sverige Rent-kommun

Dela

Nu har de fem finalisterna till Årets Håll Sverige Rent-kommun utsetts. I år har Borås, Flen, Gävle, Kalmar och Ystad chans att vinna pris för sitt arbete med att motverka nedskräpning. Priset delas ut nu på fredag den 4 december under Håll Sverige Rents digitala konferens Nedskräpningsveckan.

Skräpplockning i park. Foto: Håll Sverige Rent
Skräpplockning i park. Foto: Håll Sverige Rent

Varje år rankar Håll Sverige Rent kommunerna utifrån deras arbete mot nedskräpning. Borås har hamnat på första plats fem år i rad och är nominerade i år igen.

”De kommuner som toppar Håll Sverige Rents kommunindex arbetar strategiskt och förebyggande mot nedskräpning. Många av invånarna i toppkommunerna är också engagerade och deltar i skräpplockningar”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Rankingen baseras bland annat på andelen barn som deltagit i Håll Sverige Rents årliga skräpplockningskampanj Skräpplockardagarna, samt på enkätfrågor om kommunernas förebyggande arbete mot nedskräpning. Sedan 2018 läggs också vikt vid hur kommunerna utformat sitt förebyggande arbete, något som bedöms av en jury. Någon av de här fem kommunerna kan vinna 2020:

Borås – för att utifrån resultatet av deras skräpmätningar ställt om och under pandemin fokuserat på det operativa förebyggande arbetet, utifrån vetskapen om att rena och välstädade ytor drar till sig mindre skräp.

Flen – för att ha samlat olika aktiviteter under Skräpplockarveckan, och därigenom engagerat barn och unga och spridit kunskap om nedskräpningen och dess konsekvenser.

Gävle – för det stora engagemanget i kommunen och för arbetet med ett nytt miljöstrategiskt program och en kretsloppsplan som tillsammans gör uppdraget att minska och förebygga nedskräpning till ett uppdrag för många.

Kalmar – för arbetet med kampanjen Håll Kalmar Rent, samarbetet inom kommunen och en mycket ambitiös plan för minskad nedskräpning genom ökad medvetenhet och beteendeförändring.

Ystad – för att digitalt såväl som fysiskt i form av skräpplockarstationer ha uppmuntrat till skräpplockning och för att ha spridit kunskap om hur natur och djurliv påverkas av skräpet.

”Det har varit ett ovanligt år, med väldigt mycket folk ute i naturen på grund av coronapandemin. Det har vi sett har lett till mer skräp på sina håll. Därför känns det extra bra att några kommuner tar tag i problemet och jobbar aktivt för att förebygga nedskräpningen. Det vill vi verkligen belöna”, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Kommunerna har också fått poäng efter andelen skolor och förskolor som ingår i nätverket Grön Flagg, Håll Sverige Rents verktyg för hållbar utveckling i skolan. I indexet ingår även uppgifter om kommunerna är medlemmar i Håll Sverige Rents nätverk.

Nytt för i år är även att kommunerna prisas i olika kategorier baserat på invånarantal. En kommun kommer också utses till ”Årets raket” för att ha tagit det största klivet upp på rankingen. Alla vinnare presenteras nu på fredag 4 december under Håll Sverige Rents digitala konferens Nedskräpningsveckan.

Fakta om Årets Håll Sverige Rent-kommun 2020

Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang för och insatser mot nedskräpning. Dessa är:

– andel skräpplockare bland barn och unga

– ansluten till Håll Sverige Rents Skräpplockardagar (om kommunen hjälper till med exempelvis inbjudan till skolor och förskolor och hämtning av skräp)

– medlem i nätverket HSR-kommun

– strategiskt arbete mot nedskräpning och koll på kostnaden (poäng utifrån enkätundersökning)

– andel skolor och förskolor i Grön Flagg

Fakta om Håll Sverige Rents kommunenkät

Enkäten genomförs en gång per år och utgör underlag till Håll Sverige Rents Kommunindex, som i sin tur ligger till grund för priset ”Årets Håll Sverige Rent-kommun”. 2020 års vinnare presenteras på fredag under Håll Sverige Rents digitala konferens Nedskräpningsveckan som pågår 30 november - 4 december, 10:00 - 11:30. Vill du delta i den digitala konferensen kan du anmäla dig här: https://hsr.se/kampanj/nedskrapningsveckan-2020

Enkäten skickades ut till samtliga 290 kommuner i Sverige och 147 kommuner svarade. Det motsvarar en svarsfrekvens på 51 procent. Undersökningen genomfördes under perioden 2020-10-19 till 2020-11-27.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skräpplockning i park. Foto: Håll Sverige Rent
Skräpplockning i park. Foto: Håll Sverige Rent
Ladda ned bild
Pressbild Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent. Foto: Håll Sverige Rent
Pressbild Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent. Foto: Håll Sverige Rent
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Gävle är Årets Håll Sverige Rent-kommun30.11.2022 11:44:26 CET | Pressmeddelande

På Håll Sverige Rents årliga kommunkonferens "Skräpet i fokus" utsågs i dag Gävle till Årets Håll Sverige Rent-kommun för sitt arbete med att minska nedskräpningen. Juryns motivering löd: ”För sitt långsiktiga och strategiska arbete där kommun, företag och organisationer gemensamt arbetar för att förebygga och minska nedskräpning. Även för sitt stora engagemang för barn och unga, bland annat genom Skräpplockardagarna där kommunens alla skolor och förskolor bidragit till ett nytt deltagarrekord, samt arbetet med programmet Grön Flagg.”

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum