Riksteatern

Feminism, frihet och rock’n’roll – prisbelönt show på Riksteaterturné

Dela
En feministisk dansföreställning i form av en rockkonsert där dansarna Halla Ólafsdóttir och Amanda Apetrea tar oss med till en värld där skönhet möter odjur och allt är möjligt. Beauty and the Beast är en föreställning med rök, vind, episk ljusshow och hög energi. Nu åker de på Riksteaterturné med föreställningen som har gjort internationell succé.

- Vi ser skitmycket fram emot att få spela Beauty and the Beast runt om i Sverige, den är vår baby som vi tycker är väldigt relevant och något folk borde få uppleva. Vi vill att teatern ska vara en plats som man inte vill lämna när showen är över. Vi vill skapa upplevelsen av att gå på en konsert, känslan av att det inte finns någon morgondag och önskan att festen ska vara för evigt, säger Amanda Apetrea och Halla Ólafsdóttir.

Beauty and the Beast är en dansföreställning som riktar sig till alla som gillar r'n'b, rock n 'roll och samtida dans. I föreställningen jobbar Halla Ólafsdóttir och Amanda Apetrea med klichéer och idealbilder för att presentera alternativa sätt att vara på, både som dansare och publik. De skapar även en flytande gräns mellan publik och artist, idol och fan.

- Vi vill att världen ska vara en plats där all typ av skönhet eller djurisk fulhet får finnas och i en utopi skulle begreppen inte behövas. Beauty and the Beast är en dansföreställning där det finns alltför mycket av allt och där allting kan hända. Vi leker med överbelastning och förvrängning av klichéer för att hitta andra uttryck av skönhet och beastyness/djuriskhet. För oss är det viktigt att jobba med lust och uppriktighet, det finns inget utrymme för ironi eller cynism.

Föreställningen hade premiär i september 2011 på MDT i Stockholm. I augusti 2013 vann Beauty and the Beast med Amanda Apetrea och Halla Ólafsdóttir Prix Jardin d’Europe på festivalen ImPulsTanz - Vienna International Dance Festival i Wien.

Beauty and the Beast har premiär i Linköping den 8 november.

Medverkande Halla Ólafsdóttir Amanda Apetrea Lisen Rosell med Mica Sigourney, Sandra Akiiki, Emmy Apetrea och Shirley Harthey Ubilla

Koreografi Halla Ólafsdóttir och Amanda Apetrea featuring Lisen Rosell Ljus/setdesign Chrisander Brun

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/beauty-and-the-beast/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/beauty-and-the-beast

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum