Riksteatern

Festival med kvinnliga röster från Mellanöstern

Dela

Nu kommer några av Mellanösterns starkaste röster till Stockholm. Festivalen FeminEast sätter strålkastarljuset på kvinnliga artister som i sina hemländer får kämpa för att bli hörda. Under tre dagar bjuds det på alltifrån klassisk arabisk och persisk musik till hiphop och trance.

FeminEast är ett samarbete mellan Riksteatern, Sveriges Radio och föreningen Farhang. Festivalen kommer att mellan den 25-27 november att fylla tre olika scener i Stockholm med kvinnliga artister från Mellanöstern. Alla verksamma inom olika genrer. Artister som i sina hemländer blir motarbetade för deras starka engagemang och vilja att förändra samhället.

Startskottet för festivalen är fredag den 25 november då FeminEast är en del av Kista Världsmusikfestival. Under lördagen och söndagen fortsätter sedan festivalen på Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus, och Södra Teatern.

Till Berwaldhallen kommer de världskända artisterna Darya Dadvar, Mamak Khadem, Lena Chamayan och Simona Abdalah. Festivalen avslutas på Södra Teatern på söndag kväll där en ung generation av kvinnliga artister inom hiphop, rap, house och elektronika framträder. Där bland Ayben, Nesa Azadikhah och Malikah.

FeminEast är en del av Riksteaterns årliga återkommande temasatsning Voices of Change.

Medverkande

26 november

Berwaldhallen

Darya Dadvar (Iran) En av Irans populäraste artister och en världskänd sopran, bosatt i Paris. Darya skapar sin musik genom att kombinera den traditionella musiken i Iran med stilar såsom barock, klassiskt, jazz och blues.

Mamak Khadem (Iran, USA) Har av Los Angeles Times kallats för ett underverk inom musik och är känd för att föra samman poesin och musiken från de gamla persiska mästarna med ett djärvt nytt sound. 27 november

Berwaldhallen

Lena Chamayan (Syrien) Chamayan är ett välkänt namn inom den klassiska arabiska musiken, men hon utforskar även framgångsrikt både jazz och blues. På debutalbumet blandade hon orientalisk musik med jazz. Har tilldelats Radio Monte Carlos pris för bästa världsmusik.

Simona Abdalah (Palestina) Abdalah är en känd slagverksmusiker som redan som barn började spela instrumentet darbuka. Hon har spelat med Peace Orchestra, Natacha Atlas och öppnat för Cheb Khaled.

Södra Teatern - Kägelbanan 143 Band (Afghanistan) Hiphopgrupp som består av artisterna Paradise och Diverse som rappar på persiska. Båda uppväxta i Iran och startade sina professionella musikkarriärer 2008.

Malikah (Libanon) Malikah, eller Lynn Fattouh som hon egentligen heter, är uppväxt i Beirut. Redan som sextonåring intog hon den libanesiska hiphopscenen. 2003 vann hon en hiphoptävling som resulterade i att hon fick ett kontrakt med EMI Arabia.

DJ Nesa (Iran) Nesa Azadikhah alias DJ Nesa är en Teheran-baserad DJ, musikproducent, kompositör, ljudartist och musiker. Spelade som barn klassiska instrument så som tonbak och daf, för att som sextonåring börja dj:a på undergroundklubbar.

Ayben (Turkiet) Ayben är en Turkiets främsta kvinnliga rappare. Hon började sin karriär 1998 och debutlåten Yüzyüze var med på gruppen Nefrets album som skapades av Ceza. Hon har vunnit en stor publik genom att samarbeta med andra artister från olika musikgenrer.

Justina (Iran) Trots att hiphop är olagligt i Iran och att kvinnor inte får sjunga har Justina etablerat sig som en av Irans bästa kvinnliga rappare. Hon protesterar genom sin musik mot diskriminering av kvinnor och ger på så sätt röst åt många aktuella kontroversiella frågor i Iran.

För pressbilder, vänligen kontakta pressansvarig.

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum