Final för nyskapande dans- och teknologisamarbete i Västra Götaland

[image]
- Dörrarna står öppna för alla nyfikna! Vi har ett matigt program med dans, konst och föreläsningar, och även workshops för barn och unga som vill skapa själva. Dessutom blir det en festlig utdelning av Konstnärsnämdens Birgit Cullberg-stipendium , som för andra året i rad går till en av Riksteaterns residenskonstnärer, berättar Anna Hemström, scenkonstkonsulent på Riksteatern Väst. Teknologi och skapande äger rum på Högskolan i Skövde och Konstmuseet i Skövde och är finalen på ett treårigt samarbete med Riksteatern och Riksteatern Väst, med stöd av Västra Götalandsregionen. Tillsammans har aktörerna skapat utrymme för flera dansresidens. Det betyder att danskonstnärer och personer från andra discipliner har fått tid och resurser för att utveckla sina konstnärliga idéer på specifika platser. - I kommunerna Skövde, Hjo, Karlsborg och Tibro har de utforskat frågor kopplade till teknologi och skapande i det offentliga rummet. Invånarna har också bidragit till arbetet på olika sätt. De har exempelvis hjälpt scenkonstkollektivet Mold i skapandet av Love Walks, en mycket speciell stadsvandring som nu arrangeras av Riksteatern Skövde.
Anna Hemström och resten av arrangörsgruppen hoppas att många ska känna sig manade att besöka evenemanget 18 till 20 november. - Det känns fantastiskt att kunna samla några av våra främsta konstnärer och ledande forskare till spännande möten med varandra och med våra besökare. Olle Essviks utställning Länge leve döden som pågår på Konstmuseet, blir också en bra utgångspunkt för arrangemanget. Han kommer dessutom att utmana världsrekordet i världens tjockaste bok! För arrangörerna blir evenemanget en festlig summering av ett samarbete som nu fortsätter i nya former. - Tillsammans har vi inte bara skapat nya möjligheter för danskonstens utveckling i Västra Götaland, utan också byggt upp en infrastruktur för nya konstnärliga initiativ. Det är värt att skåla för, tycker vi! Pressplatser och intervjuer Ni är välkomna att bevaka Teknologi och skapande på plats, meddela oss gärna i förväg så att vi kan tillgodose era behov på bästa sätt. Meddela särskilt om ni vill vara med på Love Walks, eftersom det kräver vissa förberedelser. Vill ni prata med någon av våra konstnärer eller föreläsare i förväg hjälper vi er gärna med intervjubokningar.
Kontakter
För mer information, var god kontakta: Anna Hemström, scenkonstkonsulent på Riksteatern Väst Mail: anna.hemstrom@riksteatern.se Mobil: 076-651 66 15
Bilder









Dokument
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Unga vuxna i fokus vid Riksteaterns kongress 202329.5.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
Riksteaterns unga nätverk ska bli en permanent del av Riksteatern och en garanti för scenkonst på de allra minsta scenerna ska finnas. Det beslutade hundratals scenkonstentusiaster från Norrbotten till Skåne som i helgen tog ställning om svensk scenkonsts framtid. I fokus för kongressen stod social, ekonomisk, ekologisk och kreativ hållbarhet när närmare 100 motioner avhandlades.
Riksteatern beslutar om scenkonstens framtid i Helsingborg22.5.2023 09:13:40 CEST | Pressmeddelande
Mellan 26–28 maj samlas närmare 500 scenkonstentusiaster från Sverige i Helsingborg för att fatta beslut om de kommande fyra åren. Emil Jensen inviger kongressen och kulturaktiviteter tar plats över staden.
Riksteatern och Aejlies i Tärnaby förbereder globalt residens för koreografer med urfolksperspektiv11.5.2023 10:58:21 CEST | Pressmeddelande
I ett nära samarbete vill Riksteatern och Aejlies, det samiska kulturcentret i Tärnaby, skapa en trygg plats för koreografisk utveckling med urfolksperspektiv. Redan i höst kan koreografer från världens alla hörn söka till ett nytt residens i det samiska fjällandskapet.
Den lilla människan möter de stora existentiella och politiska frågorna när Riksteatern fyller 90 år20.4.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
I höst tar Riksteatern ett grepp om individens förhållande till samhället. Intima människoöden belyser teman som skuld, klass och kamp. Riksteatern fyller 90 år och från Ystad till Haparanda visas alltifrån varm komedi och storslagen cirkus till nyskrivet drama och klassiker på teckenspråk.
Finländsk eremit och ufoskådares levnadsberättelse blir till en filosofisk fredsmonolog12.4.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
I Det lyckligaste är att vara lycklig tecknas en personlig bild av Elis Sinistö, som var en DIY-konstnär, mystiker och eremit. Han flyttade ut i skogen och byggde sig en egen värld av kojor och konst där han bodde i 50 år fram till sin död. Hans levnadshistoria har omvandlats till en filosofisk fredsmonolog som framförs av Taisto Reimaluoto i regi av Hanna Kirjavainen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum