Umeå kommun

Fira nationaldagen i Döbelns park

Dela

I år firas nationaldagen på en ny plats i centrala Umeå. Valet föll på Döbelns park där det blir musikunderhållning av olika slag samt högtidstal av Sven-Olov Edvinsson (C), kommunfullmäktiges vice ordförande.

– Innehållet söker sin form brukar det heta och de senaste åren har nationaldagsfirandet genomförts på bland annat Gammlia, Rådhustorget och delar av Skeppsbron. I år har vi lagt firandet i Döbelns park, en både lättillgänglig och central plats, och vi tror det kommer bli fint med parken som inramning, säger Fredrik Lindegren, kulturchef.

Musiken är som vanligt ett viktigt inslag under nationaldagen.

– Kraja kommer att vara det sammanhållande musikaliska inslaget under firandet men vi får även lyssna till både Hemvärnets musikkår och Appendix från Umeå musikskola, säger Fredrik Lindegren som kommer att vara konferencier.

Döbelns park ligger mellan länsresidenset och stadskyrkan på Östra kyrkogatan. Det säljs fika i parken klockan 11.30-13.30, det finns bänkar att sitta på och tillgång till toalett. Programmet kommer även att teckentolkas.

Medborgarceremoni för nya svenskar

Nytt för i år är att ceremonin där vi hälsar nya svenska medborgare välkomna hålls redan onsdag 5 juni, dagen innan nationaldagen. De kommuninvånare som fick svenskt medborgarskap under 2018 har fått diplom och inbjudan till ceremonin. Det blir musikunderhållning, enklare tilltugg och välkomsttal av Sven-Olov Edvinsson (C).

Media är välkomna till både nationaldagsfirandet och medborgarceremonin.

  • Medborgarceremonin: onsdag 5 juni kl 17.00-18.00 i Fika!, Väven
  • Nationaldagen: torsdag 6 juni klockan 12.00-13.15 i Döbelns park

Mer information:

Fredrik Lindegren, kulturchef
fredrik.lindegren@umea.se 
070-603 25 19

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Svenska flaggan. Foto: Mostphotos
Svenska flaggan. Foto: Mostphotos
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum