Riksteatern

Firma, Masker & Magi- en förtrollande musikal där allt är på riktigt, åker på Riksteaterturné

Dela
Att våga ge efter för sin egen nyfikenhet och ibland välja en annorlunda väg trots andras råd om motsatsen. Den som inte följer normen skapar också möjligheter till helt nya upplevelser som man inte trodde existerade. Det är precis så det är för syskonen i Firma Masker & Magi. Fast de är tillsagda att alltid ta en viss väg hem från skolan väljer de en dag en annan väg. Och med det startar också ett äventyr som leder dem till mötet med magin.

Bakom verket står de hyllade barnboksförfattarna Lotta Olsson och nyligen bortgångne Ulf Nilsson, regissören Olle Törnqvist och scenografen Johanna Mårtensson – teamet bakom succén Lilla stora livet. Tillsammans med maskmakaren My Walther och bandet Amason som komponerar musik får vi en magisk uppsättning för årskurs 2 till 4.

– För mig är Firma Masker & Magi en berättelse om empati och om att kunna leva sig in i någon annans liv för en stund. Det är inte alltid så enkelt, ibland kanske det behövs en gnutta magi för att lyckas förstå en annan individ ordentligt. Samtidigt är detta en pjäs om tillit, kan ske främst till sig själv, säger Olle Törnqvist, regissör av Firma, Masker&Magi.

Syskonen passerar affären ”Firma Masker & Magi” och går in. Här finns fantastiska uppfinningar och konstiga masker. Den teatrala ägarinnan till butiken skrämmer barnen. Hon är upprörd över att Doktor Magi har råkat ut för en olycka, hamnat på sjukhus och hon vill förstås hälsa på. Kan barnen passa butiken när hon är borta? De måste bara lova att inte gå in i det hemliga labbet… 

De går in i affären som verkar helt tom. Här finns massor av spännande och magiska saker. Plötsligt dyker butiksägaren Dolores upp. Dolores berättar att hon äger affären ihop med uppfinnaren Kurt, som tyvärr ligger på sjukhus. Hon vill så gärna hälsa på Kurt på sjukhuset men vet inte hur hon ska göra eftersom hon inte kan lämna butiken.

–Jag använder mig gärna av musik i föreställningar. Musik tar vid där orden inte räcker till. I just denna föreställning utvecklar sångerna olika känslolägen som uppstår i handlingen. Musikstyckena blir som små utflykter som tillåter oss att gemensamt få flyga runt i rummet en stund, säger Olle Törnqvist.

I frånvaron av vuxna tar äventyrslusten och upptäckarandan över. Tack vare detta slungas publiken ännu längre in i magins värld. Och där vuxenvärlden inte ser några som helst utvägar ser barnen klart och använder sin kreativitet för att hitta lösningar för både egen och andras del.

–Min utgångspunkt är alltid att ett barn är hela sitt liv och med det menar jag att ett barn alltid är fullkomlig i sig självt, oavsett ålder. Därför vill jag ge den unga publiken precis det som vuxna förväntar sig av en teaterföreställning: bra manuskript, kompetenta skådespelare, väl utförd scenografi, masker och kostymer som talar samma språk och tydlig regi, säger Törnqvist.

Nypremiär 31 januari i Härnösand och sedan åker produktionen på en turné till skolor, runtom i landet.

Press bjuds in till genomdrag fredagen den 28 januari, kl 10:30
Turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/firma-masker--magi/#section2


Medverkande
Skådespelare:
Amanda Gordon  
Nadia Hussein  
Victor Morell  
Musiker:  
Nadia Hamouchi  

Konstnärligt team
Regi: Olle Törnqvist  
Manus och sångtexter: Ulf Nilsson och Lotta Olsson  
Scenografi, kostymdesign: Johanna Mårtensson  
Maskdesign hel och halvmasker och maskspelsinstruktion: My Walther  
Mask- och perukdesign: Eva Rizell  
Ljusdesign: Oscar Tuominen  
Komposition och inspelning vinjettsång: Amason  
Ljuddesign: Markus Vass  
Dramaturgi: Ninna Tersman  
Turnéledning/kostym och rekvisitateknik: Lina Wollter  
Scen/teknisk samordning: Cilla Berndalen  
Ljusteknik turné: Oscar Tuominen  
Ljudteknik turné: Markus Vass  

För mer information:
Sofia Zouagui
Press och PR ansvarig 
E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se
Mob: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum