Fler får studiebidraget indraget på grund av skolk
Andelen gymnasieelever som fick indraget studiebidrag på grund av ogiltig frånvaro ökade under förra läsåret och är nu tillbaka på nivåer innan pandemin. Det visar den officiella statistik som CSN publicerat. Här är kommunerna där gymnasieleverna skolkar mest och minst.
Efter en positiv trend under pandemin har nu nivåerna för ogiltig frånvaro på gymnasiet, kallat skolk, gått tillbaka. Under läsåret 2021/2022 registrerades 27 800 (7,9 procent) av Sveriges cirka 351 000 gymnasieelever för skolk, och fick sina studiebidrag indragna som konsekvens. Motsvarande siffror för de föregående två läsåren var 6,4 respektive 8,0 procent. Under terminerna med hel eller delvis distansundervisning märktes en tydlig nedgång av den inrapporterade frånvaron till CSN.
– En effekt av distansundervisningen var att den generella närvaron ökade och eleverna var i högre utsträckning i tid till lektionerna, säger Peter Engberg, analytiker på CSN. Samtidigt har det varit svårare för lärarna att bedöma i vilken utsträckning eleven varit närvarande eller inte, vilket också kan ha påverkat frånvarorapporteringen.
– Under läsåret 2021/2022 kunde klassrumsundervisningen i högre utsträckning pågå som vanligt, säger Peter Engberg. Därför var det också väntat att den ogiltiga frånvaron skulle stiga till nivåerna innan pandemin.
Gotland och Gävleborg skolkar mest, Halland och Jönköping minst
CSN:s frånvarosiffror visar på stora variationer i Sverige. Ett antal mindre kommuner rapporterar ingen frånvaro, samtidigt som ett fåtal kommuner har en rapporterad frånvaro på över 15 procent av gymnasieeleverna. Gotlands och Gävleborgs län är de två län som har den högsta andelen elever med indragen studiehjälp (cirka 12 procent), följt av Stockholms län (knappt 10 procent). Lägst andel elever med indragen studiehjälp har Hallands och Jönköpings län (drygt 5 procent). Hela listan över kommuners skolkstatistik finns bifogat.
– Några återkommande och stabila trender är att den ogiltiga frånvaron är som högst under gymnasiets tredje år, att pojkar i genomsnitt skolkar mer än flickor, att frånvaron är högre inom yrkesprogrammen jämfört med de högskoleförberedande gymnasieprogrammen, samt att fristående gymnasieskolor har högre inrapporterad frånvaro än kommunala gymnasieskolor säger Peter Engberg.
Skolorna bedömer och rapporterar skolket
När elever som går på gymnasiet inte bedöms studera på heltid ska skolorna rapportera frånvaro till CSN, som sedan fattar beslut om indragna studiebidrag. Fyra timmars upprepad, ogiltig frånvaro under en månads tid är den nedre gränsen för när studiebidraget kan dras in. Vilken frånvaro som räknas som ogiltig avgörs av skolan. Indragna studiebidrag kan påverka andra ersättningar från CSN och Försäkringskassan.
Indragen studiehjälp på grund av ogiltig frånvaro läsåret 2021/2022
Siffrorna i de bifogade dokumenten är utdrag från CSN:s officiella statistik. I statistikdatabasen hittar du mer statistik, både om studerande med indragen studiehjälp och om mycket annat.
Nyckelord
Kontakter
Peter EngbergAnalytikerCSN
Tel:072 218 72 12peter.engberg@csn.seAnna EmilssonTf pressekreterareCSN
Tel:072-211 12 33anna.emilsson@csn.seDokument
Länkar
Om
CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Andreas var först att söka omställningsstudiestöd – nu pluggar han för en ny framtid3.2.2023 07:55:00 CET | Nyheter
Vägen till drömyrket behöver inte vara spikrak. Det vet 37-årige Andreas Lundin som var först ut att söka omställningsstudiestödet. I december fick han det positiva besked som han hoppats så innerligt på.
Första statistiken om beviljat omställningsstudiestöd publicerad1.2.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu har den första statistiken för dem som beviljats omställningsstudiestöd publicerats. Sjuksköterskeprogrammet, medicinsk sekreterare och masterprogram är de tre vanligaste utbildningarna som de sökande beviljats för.
Delat anslag per termin för omställningsstudiestödet20.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges nya studiestöd omställningsstudiestödet får ett delat anslag för de två ansökningsperioderna. Högst 50 % får delas ut till dem som börjar studera under vårterminen och resten går till dem som börjar under höstterminen. – Med ett delat anslag riskerar inte pengarna att ta slut för dem som börjar studera andra halvan av året, säger Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN.
Uppsagda lån ökar inbetalningarna visar ny rapport från CSN6.12.2022 08:05:16 CET | Pressmeddelande
Att säga upp ett lån till omedelbar betalning är CSN:s sista utväg för att få tillbaka pengar som lånats ut till studier men inte betalas tillbaka. Nu har CSN tittat på hur utvecklingen av uppsagda lån har sett ut sedan möjligheten infördes. Totalt har cirka 2500 lån sagts upp och den sammanlagda skulden uppgår till över 800 miljoner kronor.
Första ansökningarna för omställningsstudiestödet beviljade24.11.2022 08:06:10 CET | Pressmeddelande
De första ansökningarna för omställningsstudiestöd har beviljats och arbetet med att gå igenom de nära 20 000 ansökningarna pågår för fullt. Hittills har cirka 1500 avslag gjorts och fyra beviljats.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum