Region Örebro län

Fler patienter och start av fast läkarkontakt när vårdcentralerna summerar fjolåret

Dela
Fler patienter, erbjudande om fast läkarkontakt och svårigheter att hitta personal. Det är något av vad uppföljningen av vårdcentralernas fjolår visar.

I Örebro län finns totalt 29 vårdcentraler utspridda från norr till söder och från öster till väster. 25 av vårdcentralerna drivs av Region Örebro län medan fyra drivs av privata aktörer på uppdrag av Region Örebro län. Vid en uppföljning av verksamheten på vårdcentralerna står det klart att pandemin och en omställning av verksamheten har påverkat vårdcentralerna, bland annat i form av färre besök. Däremot blev antalet patienter som är knutna till någon av vårdcentralerna fler, jämfört med år 2021 handlar det om en ökning med 607 personer.

- Förra året började vi erbjuda fast läkarkontakt vid vårdcentralerna och det är något vi ser att invånarna uppskattar. En fast läkarkontakt skapar trygghet och bidrar till kontinuitet för patienten samtidigt som det ger möjlighet för läkaren att planera vården på bästa sätt, säger Andreas Svahn (S), ordförande i regionstyrelsen.

Vidare visar årsuppföljningen att bemanningssituationen och kompetensförsörjning är ett stort problem vid flera vårdcentraler framför allt när det gäller specialister i allmänmedicin men även inom andra yrkesgrupper.

- Därför är det glädjande att 14 ST-läkare blev färdiga specialister under förra året och att 11 av dem valde att stanna kvar i regionen och jobba hos oss. Under förra året påbörjade dessutom 12 nya läkare sin utbildning och vi har gott hopp om att de flesta av dem väljer Region Örebro län som arbetsgivare när de är klara, säger Charlotta Englund (C), regionstyrelsens vice ordförande.

- Vårdcentralerna är många gånger länsinvånarnas första, och kanske enda, kontakt med hälso- och sjukvården så det är viktigt att den vård vi erbjuder där är av hög kvalitet och att den är tillgänglig. Vi är inte framme än men vi ser att vi är på god väg och att vi presterar bra inom flera områden, bland annat diabetesvården, säger Behcet Barsom (KD), ledamot i regionstyrelsen.

Kontakt

Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande, telefon: 070-524 22 66

Charlotta Englund, regionstyrelsens vice ordförande, telefon: 076-725 78 20

Behcet Barsom, ledamot i regionstyrelsen, telefon: 073-077 77 36

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Andreas Svahn
Andreas Svahn
Ladda ned bild
Charlotta Englund
Charlotta Englund
Ladda ned bild
Behcet Barsom
Behcet Barsom
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

EU utser forskare vid USÖ att leda kampen mot allt mer svårbehandlad gonorré8.6.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den sexuellt överförbara sjukdomen gonorré ökar i förekomst och riskerar att bli obehandlingsbar på grund av antibiotikaresistens. Professor Magnus Unemo vid Laboratoriemedicinska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) och hans forskargrupp har nu utsetts av EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC) att agera yttersta expertis i kampen mot spridningen av sjukdomen och relaterad antibiotikaresistens.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum