Svenskt Trä

Fler väljer limträ – rekord femte året i rad

Dela

Limträ slår försäljningsrekord för femte året i rad. Ny statistik från branschorganisationen Svenskt Trä visar att försäljningen ökat med nästan 40 procent de senaste fem åren. Framtiden innehåller viss oro men främst höga förhoppningar enligt limträindustrin.

Fotograf Mikael Ahrbom
Fotograf Mikael Ahrbom

- Det är spännande att se hur intresset för limträ fortsätter att växa. Det finns flera anledningar till att även 2020 blev ett rekordår. Exempelvis att allt fler har spenderat mer tid hemma vilket ökat bygg- och renoveringstakten. 2020 var det, och även i år, många stora trähusprojekt på gång, säger Carl-Magnus Nordkvist som är försäljningschef på Moelven Töreboda AB.

Sedan Svenskt Trä började samla statistik om limträprodukter 1997 har försäljningen av limträ, i takt med intresset, ökat. 2020 blev ytterligare ett rekordår för limträindustrin som ökat med nästan 5 procent jämfört med 2019. På fem år har limträförsäljningen ökat med nästan 40 procent enligt statistik från Svenskt Trä.

Även de senaste försäljningssiffrorna för december 2020 visade sig höga. Den totala försäljningen ökade med nästan 60 procent jämfört med 2019. Projektbalken gick upp nästan 74 procent medan lagerbalken gick upp cirka 40 procent jämfört med samma period föregående år. Att Sverige bygger allt mer i trä är tydligt.

- Ökningen av limträ i det storskaliga byggande har också att göra med den viktiga omställningen vi behöver göra. För att nå högt uppsatta klimatmål behöver vi tänka om inom många industrier. Omställningen till ett hållbart byggande är möjlig tack vare arkitekter och konstruktörer som visar vägen och väljer trä tillsammans med oss limträtillverkare, säger Stig Axelsson som är försäljningschef på Martinsons Byggsystem AB.

Träindustrin ser en ljus framtid för limträ. Flera stora trähusprojekt är på gång just nu samtidigt som stora volymer av lagerbalken säljs via bygghandeln.

- Visst finns det en viss oro för vilken effekt coronapandemin kommer att ge. En del planerade projekt blev inte av som följd av pandemin. Nu är det viktigt att allmännyttan ser till att vi bygger i den takt vi behöver, säger Stig Axelsson som är försäljningschef på Martinsons Byggsystem AB.

Mer tid över gjorde att många tog tag i renoveringsprojekt och byggprojekt 2020. Om trenden håller i sig även sommaren 2021 återstår att se. Limträindustrin är hoppfull.

- Vi har inte snickrat färdigt. Jag tror att många kommer att se över sina villor och sommarstugor vilket resulterar i ett och annat renoveringsprojekt. Det är just nu en bra förfrågan på lagerbalken som jag tror kommer att hålla i sig även under 2021, säger Thomas Kling som är produktspecialist för limträ på Setra Trävaror AB.

- Vi kommer definitivt att fortsätta bygga i limträ. Trä är det enda förnybara konstruktionsmaterialet och det är både enkelt, tryggt och ekonomiskt bra, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Läs pressmeddelandet på Svenskt Träs webbplats här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf Mikael Ahrbom
Fotograf Mikael Ahrbom
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Woodlife Sweden – ny utställning om svensk träarkitektur, design och hållbar stadsplanering13.4.2021 10:07:00 CEST | Pressmeddelande

Utställningen Woodlife Sweden presenterar 40 svenska träprojekt som visar hur arkitektur och design kan bidra till minskad klimatpåverkan. Woodlife Sweden har producerats av Svenska institutet och Sveriges Arkitekter, i samarbete med branschorganisationerna Svenskt Trä och Skogsindustrierna, och riktar sig till både svenska och internationella målgrupper. Utställningen syftar till att öka intresset för hållbar utveckling och öppna för nya samarbeten mellan aktörer inom hela träindustrin.

Limträ – En självklarhet i den cirkulära ekonomin8.4.2021 15:07:41 CEST | Pressmeddelande

DEBATT I januari beslutade regeringen om en första handlingsplan för cirkulär ekonomi med drygt hundra åtgärder inom områden som industriomställning, materialförsörjning, teknikutveckling och avfallshantering. Ett av de fyra fokusområden som lyfts fram i handlingsplanen är cirkulär ekonomi genom hållbara sätt att konsumera och använda material, produkter och tjänster. Här är användandet av trä i allmänhet och limträ i synnerhet ett viktigt steg på vägen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum