Myndigheten för press, radio och tv

Flera fällningar för SR, SVT och TV4

Dela
Granskningsnämnden fäller totalt fem olika program – ett i SR och två i vardera SVT och TV4. De fälls bland annat för osaklighet och för att ha gynnat musiktjänsten Spotify.

Musikguiden i P3 fälls för att ha uppmanat lyssnarna att prenumerera på programmets spellista på Spotify för att få den bästa nya musiken. Nämnden slår fast att uppmaningen gynnade Spotify på ett sätt som inte var motiverat och strider mot radio-och tv-lagen (beslut 19/02471).

I SVT:s program Politik i bokhyllan intervjuades en författare som skrivit en bok som berörde sexuella övergrepp på musikfestivalen We Are Sthlm 2015. Programmet fälls för osaklighet eftersom programledaren uttalade sig på ett sätt som gav intryck av att det inte hade skett några sexuella övergrepp under festivalen (beslut 19/02062).

Också SVT:s Leif & Billy fälls. I ett avsnitt av humorserien förekom ett våldsamt bråk där bland annat en av karaktärerna blev hotad med kniv. Scenerna kunde vara skrämmande för barn trots att det var ett humorprogram. Eftersom programmet sändes tidigt på eftermiddagen då barn kan ha sett det strider det mot bestämmelsen om tv:s särskilda genomslagskraft (beslut 19/01907).

TV4 fälls för att ha avbrutit för reklam mitt i en sång i en sändning av krogshowen Rolandz på Rondo. Även Norrlandspolisen i TV4 fälls för intrång i privatlivet hos en person som filmades när han blev stoppad av polisen (beslut 19/01995 respektive 1826).

Följande sändningar frias

  • Fråga vad du vill i P3 där en anarkist intervjuades (beslut 19/02097).
  • Ett inslag i P1-morgon om en rapport från Världsbanken (beslut 19/02724).
  • Ett inslag i Rapport om en debattartikel av Kristdemokraternas partiledare (beslut 19/00810).
  • Ett inslag i Lokala nyheter Uppsala i SVT om finansiering av forskning på djurförsök (beslut 19/02421).
  • En sändning i SVT Text om att USA:s president ställt in en resa till Danmark (beslut 19/02717).
  • Sändningar i närradiokanalen Pop och Rock Uppsala (beslut 19/01586).

För mer information, läs besluten på vår webbplats.

Kontaktperson
Rasmus Johansson, 08-580 070 16

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum