Flygbolaget BRA

Flygbolaget BRA drar ner trafiken: ställer in 1300 inrikes flygavgångar

Dela

Inga flyglinjer läggs ned men cirka 1300 inställda avgångar fram till den 3 maj blir konsekvensen av det akuta åtgärdspaket som svenska inrikesflygbolaget BRA tar till på grund av corona-oron. Många tusen passagerare kommer att påverkas. Samtidigt tror flygbolaget inte att detta kommer att räcka och planerar redan för ytterligare trafikförändringar.

Ingen av BRA:s flyglinjer läggs i nuläget ned, men nedläggning av flyglinjer är inte uteslutet längre fram.

Alla inrikes flyglinjer som BRA trafikerar kommer att beröras av de trafikförändringar som bolaget nu gör – dock lite olika.

Generellt sett ställer BRA in de absolut minst bokade avgångarna, vilket mellan 23 mars och 3 maj främst innebär mitt-på-dagen-avgångar och utvalda, sena kvällsavgångar.

Alla resenärer som berörs av förändringar kommer att kontaktas av BRA.

- Vi står inför den absolut mest utmanande tiden för den svenska flygbranschen och för BRA som bolag någonsin, säger Geir Stormorken som är flygbolagets vd.

- Det vi nu gör är inget vi vill göra, men den extraordinära situationen med ett extremt tapp av antal bokningar kräver extraordinära aktiviteter.

BRA har tidigare meddelat att bokningstakten avtog dramatiskt i slutet av förra veckan. Och trenden ser ut att hålla i sig den närmaste tiden. Detta gör att BRA trots allt inte tror att de åtgärder som nu tas kommer att räcka.

- Flygbranschen behöver akut och snabbt stöd från politiskt håll om tillgängligheten i landet ska säkras. Vi på flygbolaget BRA är inte ensamma i den situation vi befinner oss i, säger Geir.

- Detta kommer på toppen av två år med flygskatt, flygskam, kraftigt ökade flygplatsavgifter i Sverige, stigande priser på utsläppsrätter i EU och en ogynnsam valutakurs där BRA:s intäkter är i kronor och merparten av utgifterna i euro och dollar, fortsätter Geir.

BRA är trots det ytterst utmanande läget fortsatt ekonomiskt stabilt, där det besparings- och förändringsarbete som bolaget inledde i april förra året har fungerat väl.

BRA har minskat sina kostnader under året genom att fasa ut äldre flygplan, konsolidera flygplansflottan till en enda flygplanstyp och genom att stimulera intäkterna med fler destinationer – både inrikes och utrikes, men det ser ändå inte ut att räcka med det extrema läge som nu råder.

BRA är inte börsnoterade, utan helt ägs via det svenska bolaget Braganza av Per G Braathen. Bolagets ägare och styrelse står bakom och stöder BRA:s arbete och insatser.

Flygbolaget BRA står idag för 30 % av den svenska inrikes flygtrafiken, så bolagets justeringar och neddragningar kommer att bli kännbara i landet.

Liksom andra flygbolag redan aviserat, kommer även BRA att tvingas till radikala besparingsåtgärder den kommande tiden, helt beroende på den minskade efterfrågan på grund av coronaoro:

- De senaste veckornas dramatiska passagerarutveckling och kommande ekonomiska utmaningar saknar historiskt motstycke i flyg- och resebranschen, säger Geir Stormorken som verkat inom flyget i över 30 år.

Med stöd av ägare och styrelse planerar BRA nu för följande, tillfälliga åtgärder:

  • BRA ställer in cirka 1300 inrikesavgångar under fram till den 3 maj. Redan nästa vecka kommer bolaget att titta på ytterligare neddragningar ifall inte läget stabiliseras.
  • Alla BRA:s inrikeslinjer berörs av förändringar i olika omfattning.
  • Bolagets planerade premiär för flyg mellan Stockholm Bromma och Oslo/Torp flyttas fram till sommaren.
  • Utrikesnyheterna Tallinn, Riga, Berlin, Kuressaare på Ösel och Split kommer starta som planerat i slutet av mars, om situationen inte förvärras.
  • BRA tittar på möjligheter att senarelägga leverans av två inhyrda ATR-flygplan.
  • Finnairs avgångar mellan Umeå och Helsingfors, som BRA flyger, kommer enligt Finnair att tillfälligt pausas under april.
  • Eventuellt kommer flygningarna mellan Göteborg och Lyon att pausas. Inte klart ännu.
  • BRA som alltid bjuder alla resenärer på frukost och förtäring ombord, pausar tillfälligt all ombordservering för att på alla sätt minimera risk för smittspridning.
  • BRA:s ledningsgrupp har redan infört egen lönesänkning med 20 procent.
  • BRA ska även föra dialog med facken om möjligheter att tillfälligt sänka lönerna för sina medarbetare.

BRA:s vd Geir Stormorken medverkade vid dagens möte med infrastrukturminister Tomas Eneroth:

- Jag upplever att infrastrukturministern nu är mycket väl införstådd i det pressade läge vi flygbolag och flygbransch befinner oss i och att läget är ytterst akut. Åtgärder kan inte vänta utan måste komma till omedelbart, avslutar Geir Stormorken.

Utöver de flygningar som BRA redan ställt in under mars: Så här berörs BRA:s inrikeslinjer 23 mars – 3 maj. Aktuella avgångar finns alltid via www.flygbra.se. Resenärer som berörs av ändringar kontaktas alltid av BRA.

INRIKES

Ängelholm-Bromma: -96 avgångar.

Göteborg-Bromma: -151 avgångar.

Halmstad-Bromma: -10 avgångar.

Kristianstad-Bromma: -48 avgångar.

Kalmar-Bromma: -64 avgångar.

Malmö-Bromma: -178 avgångar.

Örnsköldsvik-Bromma: -48 avgångar.

Östersund-Bromma: flygs som planerat.

Östersund-Göteborg: flygs som planerat.

Östersund: Malmö: flygs som planerat.

Ronneby-Bromma: -40 avgångar.

Sundsvall-Bromma: -64 avgångar.

Trollhättan-Bromma: -70 avgångar.

Umeå-Bromma: -76 avgångar.

Visby-Bromma: -66 avgångar.

Visby-Göteborg: -14 avgångar.

Visby-Malmö: - 4 avgångar.

Växjö-Bromma: -76 avgångar.

UTRIKES

Bromma-Oslo/Torp: premiären flyttas fram till juni.

Bromma-Riga: startar i slutet av mars som planerat, men med färre avgångar-14 avgångar.

Bromma-Tallinn: startar i slutet av mars som planerat, men med färre avgångar- 22 avgångar.

Malmö-Berlin: startar som planerat i slutet av mars. Flyger som planerat.

Malmö-Split: flyger som planerat.

Göteborg-Berlin: startar som planerat i slutet av mars. Flyger som planerat.

Växjö-Berlin: flyger som planerat.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Flygbolaget BRA
Flygbolaget BRA
Flygplatsinfarten 50
168 67 Bromma

https://www.flygbra.se/

BRA, Braathens Regional Airlines, är ett svenskt inrikesflygbolag som före pandemins utbrott flög ca 2 miljoner årliga passagerare på 27 flyglinjer med Stockholm Bromma Airport som huvudflygplats. Det utgör ca 30% av svenskt inrikesflyg. Vidare var BRA punktligast i världen och hade Sveriges nöjdaste kunder enligt SKI (Svenskt Kvalitetsindex)

Med hög ambition om att flyget skall vara hållbart erbjuds resor ombord på nya moderna propellerflyg av typen ATR 72-600, världens mest klimateffektiva regionalflygplan. BRA klimatkompenserar som enda kommersiella flygbolag i världen för mer än alla sina CO2-utsläpp utan extra kostnad för resenärerna. BRA erbjuder dessutom sedan 2018 sina kunder att välja fossilfritt biobränsle vid bokning av flygresan och redan år 2009 miljöcertifierades bolaget som världens första passagerarflygbolag.

2016 lanserades varumärket BRA efter sammanslagning av flera regionala flygbolag i samma svenska koncern. Bolagets flyg-DNA sträcker sig samtidigt tillbaka till 1940-talets Braathens S.A.F.E.

BRA ägs av svenska investmentbolaget Braganza, helägt av Per G. Braathen.

Följ Flygbolaget BRA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Flygbolaget BRA

BRA lanserar ny flyglinje till danska Århus från Göteborg4.6.2021 08:50:00 CEST | Pressmeddelande

BRA öppnar sin första internationella linje efter pandemin och börjar flyga till Århus, Danmarks näst största stad. Den 27 september är det start för denna linje som går mellan Göteborg och Århus med möjlig transfer även från Stockholm Bromma. Utöver det startar den 19 december ytterligare en linje mellan Århus och Scandinavian Mountains Airport vilket öppnar upp för de danskar som vill ta sig snabbt och smidigt till den svenska fjällvärlden.

BRA flyger till Skellefteå i sommar från Stockholm och Göteborg20.4.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Flygbolaget BRA lanserar två nya flyglinjer till Skellefteå Airport inför sommaren. Den ena går från Stockholm Bromma Airport och den andra från Göteborg Landvetter Airport. Flyglinjerna ska bidra till ökad sommarturism i Skellefteå och Swedish Lapland med besökare både från Mälardalen och Västra Götaland samtidigt som tillgängligheten till och från Skellefteå förbättras. Linjerna trafikeras mellan den 15 juli och den 15 augusti.

BRA flyger från Ängelholm till Sälen i sommar13.4.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Flygbolaget BRA lanserar två nya sommarlinjer till Scandinavian Mountains Airport i Sälen varav den ena går från Ängelholm Helsingborg. Så sent som förra veckan meddelade BRA att de återupptar linjen mellan Ängelholm och Stockholm Bromma i samband med att de börjar flyga igen den 12e maj och att det bara var början. Redan nu kommer nästa möjlighet att flyga BRA från Ängelholm och denna gång till Sälen torsdagar och söndagar under perioden 4 juli till 15 augusti.

BRA flyger två linjer till Sälen i sommar13.4.2021 08:55:00 CEST | Pressmeddelande

Flygbolaget BRA lanserar två nya sommarlinjer till Scandinavian Mountains Airport Sälen - Trysil från Stockholm Bromma respektive Ängelholm Helsingborg. Så sent som i förra veckan meddelade BRA att de börjar flyga större delen av sitt linjenätverk med start den 12e maj och att det bara var början. Under perioden 4 juli till 15 augusti kommer det att gå två dagliga flygningar vardera på de båda nya linjerna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum