Vänsterpartiet

Flyttbidrag ger fler jobb i norr

Dela

Just nu skapas mängder av jobb i norra Sverige, men många gånger saknas arbetskraften. Vänsterpartiet förslår därför ett nytt flyttbidrag, så att fler kan flytta dit jobben finns.

Ulla Andersson, Vänsterpartiet
Ulla Andersson, Vänsterpartiet

– Det skapas massor av jobb i Norrland. Nya fabriker och stålverk skriker efter arbetskraft. Men det är en stor omställning att flytta, speciellt för den som flyttar långt eller med en hel familj, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. Hon fortsätter:

– Vi har tidigare haft flera olika stöd för den som behöver flytta för ett nytt jobb, men de har avvecklats. Nu efterfrågar både företrädare för Arbetsförmedlingen och för handelskammaren i Norrbotten ett nytt statligt flyttbidrag. Hela samhället vinner på att folk får arbeten och att den nya gröna industrin får arbetskraften den behöver. Därför kan staten inte vara passiv och tro att det här löser sig av sig själv utan behöver ta sitt ansvar för att industrin får den arbetskraft som behövs.

Det genomförs en historisk satsning på fossilfri industri i Norrland. En ny batterifabrik som byggs i Skellefteå förväntas skapa ca 6000 jobb, ett nytt fossilfritt stålverk i Boden förväntas ge ca 1500. I Gällivare byggs världens största vätgasanläggning vilket förväntas skapa ca 2500 jobb. Totalt skapar satsningarna ca 10 000 nya jobb.

Regeringen samordnare bedömer att detta innebär att det kommer behövas ett tillskott på ungefär 100 000 personer i Norr- och Västerbotten fram till 2035. Utöver de ca 10 000 arbetstillfällen som skapas inom den fossilfria industrin räknar man med ytterligare ca 50 000 arbetstillfällen hos underleverantörer, servicesektor, nya företag och offentlig sektor. Men att flytta, kanske från andra änden av landet, är inte lätt. Därför vill Vänsterpartiet satsa på ett flyttbidrag, som skulle underlätta för människor att flytta till de områden där behovet av arbetskraft är stort.

Vänsterpartiet föreslår:

Vänsterpartiet föreslår ett flyttbidrag för personer som får jobb i ett bristyrke i en kommun med arbetskraftsbrist inom stödområde A och B. Förslaget kommer både underlätta för personer att flytta till kommuner med brist på arbetskraft, och hjälpa kommuner med arbetskraftsbrist att få tag på arbetskraften de behöver.

Bidraget ska:

  • omfatta såväl arbetssökande som personer som har en anställning
  • täcka omkostnader för flytt, upp till 30 000 kr
  • täcka omkostnader motsvarande 3 månadshyror för en genomsnittlig   trerumslägenhet, upp till 25 000 kr
  • administreras av Arbetsförmedlingen

Ska omställningen till en grön industri kunna bli verklighet är det nödvändigt arbetskraften som behövs finns tillgänglig. Därför behöver vi ett nytt flyttbidrag, som gör det möjligt att flytta dit jobben finns.

 

Kontakter:

Vänsterpartiets presstjänst, 070-620 00 64 (ej sms)

@font-face {font-family:Arial; panose-1:2 11 6 4 2 2 2 2 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536859905 -1073711037 9 0 511 0;}@font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1107305727 0 0 415 0;}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:Arial; mso-fareast-font-family:Arial; mso-ansi-language:#001D; mso-fareast-language:SV;}.MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:11.0pt; mso-ansi-font-size:11.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt; font-family:Arial; mso-ascii-font-family:Arial; mso-fareast-font-family:Arial; mso-hansi-font-family:Arial; mso-bidi-font-family:Arial; mso-ansi-language:#001D; mso-fareast-language:SV;}.MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; line-height:115%;}div.WordSection1 {page:WordSection1;}ol {margin-bottom:0cm;}ul {margin-bottom:0cm;}

Bilder

Ulla Andersson, Vänsterpartiet
Ulla Andersson, Vänsterpartiet
Ladda ned bild

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64http://www.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är ett parti med rötter i den svenska arbetarrörelsen. Vi arbetar för rättvisa och jämställdhet. Vi tror att människor tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

Nooshi Dadgostar: ”Gärna sida vid sida, men aldrig mer ett passivt stöd”4.7.2021 11:20:00 CEST | Pressmeddelande

När Nooshi Dadgostar höll sitt första Almedalstal handlade det om en ny offensiv industripolitik för hela landet, om sjukförsäkringen, om klimatomställningen, men också om demokratin och att det måste vara slut på marknadsexperimenten. - Vill socialdemokraterna fortsätta att vara stödparti till Annie Lööf är det deras val. Men Vänsterpartiet kommer inte vara en dörrmatta. Det har ni mitt ord på, sa Nooshi Dadgostar. Nooshi Dadgostar betonade nödvändigheten av stora offentliga investeringar för att möta klimatutmaningen och människors oro på landsbygden och i bruksorten. - Under en längre tid har industrier drabbats av varsel om neddragningar och nedläggningar. SCA och Stora Enso. Ortviken, Hylte bruk och Kvarnsveden är tre platser som varslats. Närbutiken, lunchserveringen och annan lokal service läggs ner. - Så behöver det inte fortsätta, jobben kommer och industrin kan växa på nytt, om vi inte slarvar bort det läge vi nu står inför. Politiken måste leverera och investera, i infrastru

V-dagen i Almedalsveckan: Nooshi Dadgostar premiärtalar – och landsbygden lyfts fram2.7.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det ska gå att leva ett bra liv för alla överallt i Sverige, även om du bor på landsbygden eller i en bruksort. Det är den röda tråden i Vänsterpartiets Almedalsprogram. Förutom dagens höjdpunkt – Nooshi Dadgostars första Almedalstal - blir det samtal med lokala perspektiv på industripolitik, klimatomställning och vilka reformer och samarbeten som leder utvecklingen på landsbygden framåt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum