Födande kvinnor uppskattar bad och lustgas som smärtlindring

– Vi ser stora fördelar med att bada under förlossningen. Det varma vattnet bidrar till att kvinnan känner sig lugn och kan hantera sammandragningarna på ett bra sätt. Det innebär ofta att förlossningsarbetet blir kortare och att kvinnan får en positiv upplevelse av födandet, säger Åsa Edström, avdelningschef på förlossningen, Akademiska sjukhuset.
I samband med en renovering senvåren 2021 fick förlossningen två moderniserade salar med badkar. Sedan dess kan kvinnor erbjudas bad under förlossningen, eventuellt i kombination med lustgas som alternativ smärtlindring.
Enligt Åsa Edström är födande kvinnor mycket positiva till valmöjligheterna. Vissa kvinnor väljer att ligga en stund i vattnet för avslappning vilket inte alltid innebär att de även föder i vattnet. Hon poängterar att det är kvinnan som bestämmer var och hur hon vill föda.
– Vi är stolta över att nu kunna erbjuda bad som ytterligare ett verktyg. Förhoppningen är att fler kvinnor ska få tillgång till vattenfödsel om de så önskar. Att använda vatten som smärtlindring är en gammal metod som förr i tiden var det enda kvinnan kunde få i smärtlindringssyfte, framhåller Åsa Edström och fortsätter:
– Att bada i kombination med lustgas är positivt för kvinnan. Att kunna röra sig med lätthet i vattnet underlättar förlossningen på flera sätt. Även partners upplevelse är oftast positiv eftersom de ser att kvinnan har det bra. Generellt sett skattar kvinnor som fött i badet sin förlossning högt.
Antalet barn som föds på Akademiska sjukhuset ligger på cirka 4 000 per år, det vill säga runt 12 barn per dygn. Den vanligaste formen av smärtlindring vid förlossning är bäckenbottenbedövning (PDB).Bristningar kan bedövas med lokalbedövningsspray och ibland kan mindre bristningar bedövas med lokalbedövning som injiceras direkt i vävnaden.
– Vi ser att antalet ryggbedövningar har ökat över tid, antagligen för att det är mer tillgängligt än tidigare, men även för att kvinnans inställning till födande och smärta förändrats, förklarar Åsa Edström.
Vid införandet av vattenfödsel utbildades personalen med hjälp av barnmorska från Göteborg som var på Akademiska några dagar. Från början var det endast en liten grupp med barnmorskor och undersköterskor som kunde bistå vid vattenfödslar, men personalen har utbildats kontinuerligt så att fler ska känna sig trygga och kunna hjälpa till. I dag finns i princip alltid någon barnmorska med på varje pass som kan vara med på en vattenfödsel.
För mer information/intervju, kontakta:
Åsa Edström, avdelningschef förlossningen, Akademiska sjukhuset;
072-202 45 16, asa.edstrom@akademiska.se
Hanna Waernér, biträdande verksamhetschef kvinnosjukvård, Akademiska sjukhuset;
070-611 50 78, hanna.waerner@akademiska.se
Nyckelord
Bilder


Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Akademiska och Mälarsjukhuset inleder samarbete inom strålbehandling25.5.2023 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Sektionen för onkologi på Akademiska sjukhuset har inlett ett samarbete med onkologkliniken på Mälarsjukhuset, Region Sörmland. Detta innebär att läkare vid strålbehandlingsenheten på Akademiska på distans kommer att bedöma vilket område som ska strålbehandlas och hur stor stråldos som ska ges, så kallad targetritning. Bakgrunden är ett utökat samarbete mellan klinikerna. Akademiska har även pågående diskussioner om samarbeten med andra onkologkliniker inom sjukvårdsregionen.
Akademiska får nationellt ansvar för gendermatoser och svåra hudsymtom24.5.2023 16:22:44 CEST | Pressmeddelande
Som enda sjukhus i landet får Akademiska/Region Uppsala tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för en grupp ärftliga hudsjukdomar, gendermatoser. Jämte fyra andra universitetssjukhus får Akademiska också nationellt ansvar för svåra hudsymtom. Besluten om att koncentrera vården till färre sjukhus fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 24 maj.
Akademiska barnsjukhuset får nationellt ansvar för tarmrehabilitering för barn24.5.2023 16:21:48 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård (NHV) för tarmrehabilitering för barn upp till 18 år. Beslutet, som togs av nämnden för nationell högspecialiserad vård den 24 maj, innebär att vården koncentreras till fyra universitetssjukhus. Det som omfattas är rehabilitering vid kronisk tarmsvikt, medfödda tarmsjukdomar och oklara sjukdomstillstånd i tarmen.
Smärtombud ska återinföras på Akademiska23.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Att det finns säkerhets- och miljöombud på arbetsplatser känner de flesta till. Mindre känt är sannolikt smärtombud inom hälso- och sjukvård. På Akademiska sjukhuset har funktionen funnits tidigare inom flertalet verksamhetsområden men "legat i träda” sedan 2014. Den återinförs nu som ett led i patientsäkerhetsarbetet där personcentrerad vård är ett ledord. Med god smärtlindring kan sår läka bättre efter operation med kortare vårdtid som följd.
Nya läkemedel mot SLE ses som ett genombrott10.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
SLE är en kronisk reumatisk systemsjukdom som är komplicerad och svårbehandlad. Många läkemedel, exempelvis cellhämmande preparat, bygger på rätt enkla principer med otillräcklig effekt och i många fall biverkningar. I år har två nya läkemedel registrerats i Sverige, ett är en antikroppsbehandling som hämmar immunreaktionen, det andra en behandling mot njurinflammation vid SLE. Detta uppmärksammas i samband med internationella SLE-dagen 10 maj.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum