Dramaten

Folkteatern Gävleborg och Dramaten sätter upp Den sårade Divan

Dela

Karin Johannissons Augustnominerade essä Den sårade Divan i regi av Kajsa Isakson, får premiär den 7 december på Hudiksvalls Teater och på Dramaten i februari. I rollerna som Sigrid Hjertén, Nelly Sachs och Agnes von Krusenstjerna syns Gunnel Fred, Rita Hjelm och Alexandra Zetterberg Ehn. Uppsättningen är ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg och Dramaten.

Rita Hjelm, Gunnel Fred och Alexandra Zetterberg Ehn. Foto:Eli Sverlander
Rita Hjelm, Gunnel Fred och Alexandra Zetterberg Ehn. Foto:Eli Sverlander

Den sårade Divan, skriven av Karin Johannisson (1944–2016) nominerades till Augustpriset 2015. Boken handlar om författaren Agnes von Krusenstjerna, konstnären Sigrid Hjertén och poeten, tillika Nobelpristagaren, Nelly Sachs som alla tre led av psykisk ohälsa under långa och många perioder. Men till skillnad från de flesta andra kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft fick de behålla sin professionella identitet livet igenom – trots att de vistades på mentalsjukhus.

Kajsa Isakson, en av tre konstnärliga ledare på Folkteatern Gävleborg, har tillsammans med dramatikern och författaren Emma Broström, dramatiserat boken. I föreställningen får vi följa de tre kvinnornas kamp, livslust och kärlek till konsten och livet. Men också deras prestationsångest, otillräcklighet, sårbarhet och sjukdom. Det handlar om konstens villkor på liv och död, men också om den kvinnliga erfarenhetens plats i konsten och historien. Och frågan som till slut kvarstår – är det någon skillnad på att vara kvinna och konstnär idag?

– Under åren jag arbetade med Spetsprojektet och Modärna kvinnor så träffade jag Karin Johannisson, som var författare och professor i idé- och lärdomshistoria på Uppsala universitet. Vi hade flera givande samtal om vad det innebär att vara konstnär, kvinna och människa, och jag vill med den här föreställningen föra både samtalen med Karin och berättelsen om dessa kvinnors liv och gärning vidare. Föreställningen berättar om kampen att få vara en hel människa och inte definieras utifrån sitt kön, och ställa frågan: hur långt har vi kommit och hur går vi vidare framåt. Det är personligt. Jag har själv en diagnos och är konstnär. Jag undrar om de hade gått samma öde till mötes i dag och om jag hade hamnat i deras situation då?, säger Kajsa Isakson, regissör.

Föreställningen är ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg och Dramaten och kommer efter premiären på Hudiksvalls Teater den 7 december och spelperioder på Gävle Teater, Söderhamns Teater och Hudiksvalls Teater i januari och februari att spela på Dramaten från och med februari. Biljetterna till Dramatens föreställningar släpps den 11 december.

Medverkande:
Gunnel Fred
 – Sigrid Hjertén
Rita Hjelm – Nelly Sachs
Alexandra Zetterberg Ehn – Agnes von Krusenstjerna

Av: Emma Broström och Kajsa Isakson, fritt efter Karin Johannissons bok
Dramatisering: Emma Broström och Kajsa Isakson
Regi: Kajsa Isakson
Scenograf och kostymör: Anna Dolata
Ljuddesign: Robin af Ekenstam
Ljusdesign: Johan Sundén
Maskdesign: Linda Gonçalves

Den sårade Divan, premiär på Hudiksvalls Teater 7 december och på Dramaten i februari 2020.

Presskontakt:
Zandramaria Käppi, tel. 0736-393836 zandramaria.kappi@smallworld.se
Lena Törner, pressansvarig Dramaten, tel. 0703-72 61 47 lena.torner@dramaten.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Rita Hjelm, Gunnel Fred och Alexandra Zetterberg Ehn. Foto:Eli Sverlander
Rita Hjelm, Gunnel Fred och Alexandra Zetterberg Ehn. Foto:Eli Sverlander
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nio europeiska teatrar ger en bild av Europa under pandemin10.6.2020 09:06:17 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection är ett internationellt samarbete mellan Dramaten och åtta europeiska teatrar som bygger på vittnesmål från människor som arbetar i samhällsbärande funktioner. I korta monologer framför skådespelare de intervjuades personliga och existentiella berättelser som bearbetats av en dramatiker. Stories from Europe: Crisis and Reflection har premiär på Dramaten.se och på de medverkande teatrarnas hemsidor fredagen den 12 juni, klockan 12.00.

Nine European theatres paint a picture of Europe during the pandemic10.6.2020 09:00:00 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection, an international collaboration between the Royal Dramatic Theatre and eight European theatres, based on testimonies from people working in community-supporting functions. Short monologues performed by actors, the interviewers' personal and existential stories which have been edited by a playwright/dramatist. Stories from Europe: Crisis and Reflection premieres on Dramaten.se and the participating theatres' websites on Friday, June 12, at noon.

Premiär på nationaldagen för Dramatens digitala projekt Osäkerhetens tid3.6.2020 08:58:02 CESTPressmeddelande

Under april och maj har Dramaten och nitton teatrar runt om i landet haft i uppdrag att skriva texter som på olika sätt förmedlar perspektiv och intryck från livet under en pandemi. På nationaldagen kommer de färdiga bidragen, korta filmade monologer, att publiceras under vinjetten Osäkerhetens tid på Dramatens och de medverkande teatrarnas hemsidor. Premiär 6 juni, klockan 16.00.

Dramatens repertoar hösten 202019.5.2020 10:55:00 CESTPressmeddelande

Bakom höstens klassiker står två internationellt erkända regissörer. Den omtalade brittiska Lyndsey Turner kommer till Sverige för första gången för att sätta upp en ny version av Tjechovs Måsen, tyske Michael Thalheimer återkommer till Dramaten för att ta sig an tragedin Elektra. Den samtida ryske dramatikern Ivan Vyrypajevs pjäs Berusade ges i regi av Tobias Theorell och Tvillingarna efter ungerska Ágota Kristófs roman Den stora skrivboken ges i regi av Sofia Jupither. Nyskrivet svenskt är pjäsen Liv Strömquist tänker på sig själv, en efterlängtad uppföljare till Liv Strömquist tänker på dig! i regi av Ada Berger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum