Dramaten

Folkteatern Gävleborg och Dramaten sätter upp Den sårade Divan

Dela

Karin Johannissons Augustnominerade essä Den sårade Divan i regi av Kajsa Isakson, får premiär den 7 december på Hudiksvalls Teater och på Dramaten i februari. I rollerna som Sigrid Hjertén, Nelly Sachs och Agnes von Krusenstjerna syns Gunnel Fred, Rita Hjelm och Alexandra Zetterberg Ehn. Uppsättningen är ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg och Dramaten.

Rita Hjelm, Gunnel Fred och Alexandra Zetterberg Ehn. Foto:Eli Sverlander
Rita Hjelm, Gunnel Fred och Alexandra Zetterberg Ehn. Foto:Eli Sverlander

Den sårade Divan, skriven av Karin Johannisson (1944–2016) nominerades till Augustpriset 2015. Boken handlar om författaren Agnes von Krusenstjerna, konstnären Sigrid Hjertén och poeten, tillika Nobelpristagaren, Nelly Sachs som alla tre led av psykisk ohälsa under långa och många perioder. Men till skillnad från de flesta andra kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft fick de behålla sin professionella identitet livet igenom – trots att de vistades på mentalsjukhus.

Kajsa Isakson, en av tre konstnärliga ledare på Folkteatern Gävleborg, har tillsammans med dramatikern och författaren Emma Broström, dramatiserat boken. I föreställningen får vi följa de tre kvinnornas kamp, livslust och kärlek till konsten och livet. Men också deras prestationsångest, otillräcklighet, sårbarhet och sjukdom. Det handlar om konstens villkor på liv och död, men också om den kvinnliga erfarenhetens plats i konsten och historien. Och frågan som till slut kvarstår – är det någon skillnad på att vara kvinna och konstnär idag?

– Under åren jag arbetade med Spetsprojektet och Modärna kvinnor så träffade jag Karin Johannisson, som var författare och professor i idé- och lärdomshistoria på Uppsala universitet. Vi hade flera givande samtal om vad det innebär att vara konstnär, kvinna och människa, och jag vill med den här föreställningen föra både samtalen med Karin och berättelsen om dessa kvinnors liv och gärning vidare. Föreställningen berättar om kampen att få vara en hel människa och inte definieras utifrån sitt kön, och ställa frågan: hur långt har vi kommit och hur går vi vidare framåt. Det är personligt. Jag har själv en diagnos och är konstnär. Jag undrar om de hade gått samma öde till mötes i dag och om jag hade hamnat i deras situation då?, säger Kajsa Isakson, regissör.

Föreställningen är ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg och Dramaten och kommer efter premiären på Hudiksvalls Teater den 7 december och spelperioder på Gävle Teater, Söderhamns Teater och Hudiksvalls Teater i januari och februari att spela på Dramaten från och med februari. Biljetterna till Dramatens föreställningar släpps den 11 december.

Medverkande:
Gunnel Fred
 – Sigrid Hjertén
Rita Hjelm – Nelly Sachs
Alexandra Zetterberg Ehn – Agnes von Krusenstjerna

Av: Emma Broström och Kajsa Isakson, fritt efter Karin Johannissons bok
Dramatisering: Emma Broström och Kajsa Isakson
Regi: Kajsa Isakson
Scenograf och kostymör: Anna Dolata
Ljuddesign: Robin af Ekenstam
Ljusdesign: Johan Sundén
Maskdesign: Linda Gonçalves

Den sårade Divan, premiär på Hudiksvalls Teater 7 december och på Dramaten i februari 2020.

Presskontakt:
Zandramaria Käppi, tel. 0736-393836 zandramaria.kappi@smallworld.se
Lena Törner, pressansvarig Dramaten, tel. 0703-72 61 47 lena.torner@dramaten.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Rita Hjelm, Gunnel Fred och Alexandra Zetterberg Ehn. Foto:Eli Sverlander
Rita Hjelm, Gunnel Fred och Alexandra Zetterberg Ehn. Foto:Eli Sverlander
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nya teaterchefen inleder spelåret på Elverket med rosad föreställning7.1.2020 09:49:10 CETPressmeddelande

Innan dramatikern och regissören Mattias Andersson tillträder som teaterchef och konstnärlig ledare intar han Elverket med sin rosade föreställning Vi som fick leva om våra liv efter en utsåld höst på Backa Teater i Göteborg. Pjäsen är baserad på vad ett tvärsnitt av Sveriges befolkning svarade på frågan: Vad skulle du göra annorlunda om du fick leva om ditt liv? Stockholmspremiär den 23 januari.

Urpremiär för Determinism av Mattias Andersson3.1.2020 10:35:38 CETPressmeddelande

Två unga människor bryter sig in i en villa och kastas genom olika åldrar och sociala positioner i virvlande fart. Leker de bara, spelar de teater eller är alltihop förutbestämt av en allsmäktig och obarmhärtig maskin? Mattias Andersson undersöker sociala identiteter, maktstrukturer och den fria viljan i sin nya pjäs Determinism. I rollerna ser vi Evin Ahmad, som här debuterar på Dramaten, Thérèse Brunnander, Hannes Meidal och Alexanders Salzberger. Urpremiär på Lilla scenen den 18 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum