För första gången någonsin svarade den digitala reklamen för mer än hälften av de samlade reklaminvesteringarna i Sverige
Dagspressen har drabbats hårdast av konkurrensen från de utomnordiska teknikföretagen. De har förlorat omkring 30 procent av sina intäkter under de senaste 10 åren. Till skillnad från den svenska tv-branschen, 2017 var TV4 AB:s rörelseresultat det starkaste någonsin för företaget. Såväl TV4 som MTG:s tv-verksamhet tillhör fortfarande de mer lönsamma aktörerna på den svenska mediemarknaden. De har däremot mer undanskymda roller på den svenska webb-tv-marknaden. Där är Netflix och Youtube marknadsledande.
En stark konjunktur ger fortsatt fart åt reklamförsäljningen
2017 var ett mycket gynnsamt år för medieföretagande i Sverige. BNP visade god tillväxt, arbetslösheten minskade, hushållens disponibla intäkter ökade, Stockholmsbörsen steg, räntorna sjönk och på reklammarknaden ökade investeringarna med 7,8 procent. Medan annonseringen i tryckta dagstidningar minskade 13 procent ökade internetannonseringen med 21 procent.
Spotify – Sveriges största, och mest förlustdrivande, medieföretag
Sedan 2016 toppas listan över Sveriges största medieföretag av en ny aktör. Bonnierkoncernen har fått se sig nedputtad från förstaplatsen av Spotify. Med en omsättning på 39,4 miljarder och en rörelseförlust på 3,6 miljarder för 2017 är Spotify inte bara det svenska medieföretag som omsätter mest, det är också det som redovisar störst förluster. Även Bonnier gick med förlust under 2017.
Oförändrat läge för en hårt ansatt dagstidningsmarknad
Den viktigaste förklaringen till de sjunkande intäkterna i den svenska tidningsbranschen under det senaste decenniet är en fallande annonsförsäljning. Under 2017 föll annonseringen i landets papperstidningar med omkring 13 procent. Tillväxten i den digitala annonseringen kunde inte kompensera för nedgången på print.
I Medieekonomi 2018 förklaras de samband som finns mellan konjunkturen, reklammarknaden, mediekonsumtionen och de svenska medieföretagens ekonomi. Rapportens analys har gjorts av docent Jonas Ohlsson, medieforskare och föreståndare för Nordicom vid Göteborgs universitet.
Rapporten
Om
Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.
Följ Myndigheten för press, radio och tv
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv
Sportnytt fälls för missvisande inslag om golfspelare13.3.2023 11:45:23 CET | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller ett inslag i Sportnytt på SVT utifrån kravet på saklighet. Inslaget handlade om att en svensk golfspelare som anslutit sig till den Saudi-finansierade LIV-touren stöttades av flera internationella konkurrenter. Detta efter att Svenska Golfförbundet beslutat att avbryta samarbetet med honom.
Mediestödsnämnden delar ut 700 miljoner kronor i driftsstöd24.2.2023 11:39:19 CET | Pressmeddelande
Mediestödsnämnden har vid ett sammanträde den 22 februari beslutat om fördelningen av driftsstöd för 2023. Totalt beviljades stöd till 78 tidningar som får dela på 700 miljoner kronor, vilket är en rekordhög summa. Det kommer därför inte att finnas medel att lämna i innovations- och utvecklingsstöd eller redaktionsstöd i år.
Kulturnyheterna fälls för partiskhet13.2.2023 11:48:38 CET | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller ett inslag i Kulturnyheterna på SVT. Inslaget handlade om en situation som uppstått på tidningen Arbetaren och innehöll kritik som borde ha fått bemötas.
MPRT och Statens medieråd bildar en ny mediemyndighet9.2.2023 13:44:48 CET | Pressmeddelande
Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) och Statens medieråd har nu fått i uppdrag av regeringen att förbereda en sammanslagning av myndigheterna. Detta ska vara genomfört till den 1 januari 2024.
Nu öppnar ansökan för stöd för lokal journalistik1.2.2023 13:10:02 CET | Pressmeddelande
Den 1 februari öppnar ansökningsomgången för stöd för lokal journalistik för 2023. Det lokala stödet ska bidra till journalistisk bevakning av geografiska områden med svag bevakning. Stödet kan sökas av alla nyhetsmedier vars främsta uppgift är att bedriva nyhetsbevakning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum