Göteborgs stift

För kunskap och försoning - Fredsdagen i Domkyrkan 8 maj

Dela
Hur hanterar vi krig, hat och lögner och går vidare? Medverkar gör bland andra Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter, Christer Mattsson, föreståndare Segerstedtinstitutet och biskop Susanne Rappmann.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

För kunskap och försoning: Panelsamtal, poesiuppläsning och utställning 

Tid:
Måndagen den 8 maj kl. 18.00-20.00

Plats:
Domkyrkan i Göteborg

Fritt inträde.

Vi lever i en tid av krig, konspirationsteorier och hat. Rysslands fullskaliga invasion mot Ukraina skördar oskyldiga människoliv. Propagandamaskinerier sprider lögner om påstådda konspirationer, som alltid med en illa dold antisemitism som grund. Vad kan vi göra för att motverka de mörka krafter som vill regera vår värld? Hur möter vi krig med fred, lögn med kunskap, hat med kärlek? Finns det en väg till försoning? Med Fredsdagen 8 maj 1945 väcktes ett hopp. I dag behövs det hoppet mer än någonsin. Låt oss hålla liv i det tillsammans. 

Konferencier: 
Lena Ulrika Rudeke, Jonsereds herrgård, Göteborgs universitet
Maria Bergius, Göteborgs domkyrkoförsamling 

Inledningar:
Björn Wiman, kulturchef, Dagens Nyheter
Anna Grinzweig Jacobsson, doktor i fysik, författare

Poesiuppläsning:
Ulf Karl Olov Nilsson (UKON), poet, leg. psykolog och psykoanalytiker

Panelsamtal:
Björn Wimankulturchef, Dagens Nyheter
Anna Grinzweig Jacobssondoktor i fysik, författare
Christer Mattsson föreståndare Segerstedtsinstitutet, Göteborgs universitet
Susanne Rappmann, biskop Göteborgs stift

Moderator: 
Mattias Hagberg, författare, kulturjournalist, universitetsadjunkt i litterär gestaltning, Göteborgs universitet

Arrangörer: 
Judiska församlingen i Göteborg, Svenska kyrkan: Göteborgs domkyrkoförsamling och Kultursamverkan Göteborgs stift, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, Sensus studieförbund, Bokmässan, Medieakademin och Innerstaden Göteborg. Med stöd av Levande Historia i Göteborg.

Utställning "Messages from Ukraine"

Utställningen baseras på boken Messages from Ukraine av Gregg Bucken-Knapp, professor i offentlig förvaltning, och Joonas Sildre, seriekonstnär (EST). Boken utspelar sig under de första veckorna efter Rysslands invasionskrig av Ukraina, och bygger på meddelanden från 15 ukrainska medborgare. Utgiven av University of Toronto Press, alla intäkter går till Canada-Ukraine Foundation för humanitärt stöd till människor i Ukraina.

Utställning med stöd från Svenska Institutet, Göteborgs universitet och Levande historia i Göteborg.

Domkyrkoplan 13 april–10 maj

Läs mer om utställningen här

Om Fredsdagen 8 maj

Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Judiska församlingen i Göteborg, Svenska kyrkan: Göteborg domkyrkoförsamling och Kultursamverkan Göteborgs stift, Sensus studieförbund, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, Bokmässan och Innerstaden Göteborg bjuder varje år den 8 maj in till en samling för demokrati, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde och mot krig, nazism och politiskt våld.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum