Försäkringskassan

Föräldrar som använder dubbeldagar delar mer jämställt på föräldrapenningen

Dela

Av föräldrar som använder dubbeldagar använder de med lägre inkomst fler dubbeldagar – alltså dagar där båda föräldrarna kan vara föräldralediga samtidigt med samma barn – än hushåll med högre inkomst. Föräldrar som använder dubbeldagar delar också mer jämställt på föräldrapenningen. Det visar en ny analys från Försäkringskassan.

Flera reformer har genomförts i föräldrapenningen för att öka pappors uttag av föräldrapenningdagar. En sådan reform är införandet av så kallade dubbeldagar som skedde år 2012. Dubbeldagarna ger föräldrar möjlighet att ta ut föräldrapenning samtidigt för samma barn i 30 dagar under barnets första levnadsår.

Ungefär en tredjedel av förstagångsföräldrarna använde dubbeldagar någon gång under barnets första levnadsår. Av de föräldrar som använde dubbeldagar tar de med lägre inkomster ut fler dubbeldagar än föräldrar med högre inkomster.

– Det kan vara svårare för föräldrar med lägre inkomst att vara föräldralediga samtidigt om inte båda får kompensation från föräldraförsäkringen. Dubbeldagar ger möjlighet att vara hemma tillsammans med barnet och ändå få det att gå ihop ekonomiskt, säger Patrik Zetterberg, analytiker på Försäkringskassan och en av författarna till rapporten.

Syftet med införandet av dubbeldagar var att ge föräldrar möjlighet att dela ansvar samt etablera rutiner för barnet under första levnadsåret och därigenom öka jämställdheten inom föräldrapenningen.

– Vi ser också att de föräldrar som har tagit ut dubbeldagar har ett mer jämställt föräldrapenninguttag i stort än föräldrar som inte använder dubbeldagar, säger Patrik Zetterberg.

Dubbeldagar användes mest under semestertider. Högst är uttaget i augusti. 

Analysens viktigaste fynd:

  • En tredjedel av förstagångsföräldrar använde dubbeldagar någon gång under barnets första levnadsår.
  • Föräldrar som har tagit ut dubbeldagar har ett mer jämställt föräldrapenninguttag än föräldrar som inte använder dubbeldagar.
  • Föräldrarnas gemensamma inkomst har betydelse för uttaget av dubbeldagar. Föräldrapar med låg inkomst använder i lägre utsträckning dubbeldagar men de som nyttjar möjligheten tar ut fler dagar.
  • Föräldrar använder i hög utsträckning dubbeldagar i semestertider under vinter och sommar, under barnets första levnadsmånad samt den sista månaden före barnets 1-årsdag.

Analysen är en del i rapportserien Korta analyser från Försäkringskassan där aktuell statistik och analys presenteras i ett kort format.

För intervjuer eller mer information, kontakta Försäkringskassan presstjänst på 010-1169888. 

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Årssiffror för vab: Så mycket har vabbandet ökat i riket samt kommuner12.1.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag 12 januari släpper Försäkringskassan statistik på hur mycket föräldrar i Sverige vabbade år 2022. Antalet vabbdagar för riket ökade från 8,38 miljoner år 2021 till 8,56 miljoner år 2022 – en ökning med 2,2 procent. Det utbetalade beloppet för vab steg med 4,4 procent – från 8,35 miljarder till ca 8,72 miljarder och antalet barn som det vabbats för ökade från drygt 840 000 till drygt 903 000. Se bifogad tabell för siffror på läns- och kommunnivå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum