Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Företag etablerar sig på orter där viktig kompetens finns

Dela
Allt fler företag etablerar sig på nya orter i landet med hjälp av så kallade coworkingställen. Att bibehålla kompetens inom företaget och att rekrytera nya medarbetare är många gånger anledningen. Det visar en ny rapport från Tillväxtanalys.

Coworking, är en snabb växande företeelse i Sverige och internationellt. 2022 fanns 649 coworkingställen fördelade på 200 av landets 290 kommuner. Många gånger fungerar coworkingmiljöer som filialer när ett företag vill starta upp sin verksamhet i en ny region.

I en ny kartläggning har Tillväxtanalys studerat vilka drivkrafter som ligger till grund för ett företag att etablera sig på en ny ort och bedriva verksamheten i så kallade coworkingmiljöer istället för i egna lokaler.

Kent Eliasson är analytiker på Tillväxtanalys och har lett arbetet med kartläggningen.
– Vi ser ett tydligt trendbrott där företag numera etablerar sig på orter där kompetensen finns, snarare än försöker locka arbetskraften till sig. Det kan handla om rekrytering eller att bibehålla kompetens inom företaget. En orsak till detta kan vara att coworkingmiljöer hjälper till att sänka tröskeln för nyetablering på en ny ort, förklarar han.

Företagen som deltagit i studien ser flera fördelar med coworkingmiljöer. Bland annat den låga ekonomiska risk som det medför; verksamheten kan växa och krympa utan större merkostnad. Andra faktorer som anges är bra psykosocial arbetsmiljö för den enskilda medarbetaren och att det är enkelt att starta upp verksamheten då viktiga delar som vanligtvis hör till ett kontor redan finns på plats.

Trots de positiva effekter coworkingmiljöer har för en kommuns tillväxt och utveckling är det idag få kommuner som vet om vilka coworkingställen som finns i närheten.

– Våra resultat ger upphov till en del följdfrågor till kommuner och regioner. I vilken utsträckning är kommunerna medvetna om att det inte bara är så att företag drar till sig arbetskraft utan också att arbetskraft drar till sig företag? Och i vilken utsträckning är samverkan med coworkingställen en del av kommuners och regioners utvecklingsarbete? Svaren på dessa frågor menar vi kan komma att ha stor betydelse för vilka kommuner och regioner som utvecklas bäst i framtiden, säger Kent Eliasson.

Kontakter

Bilder

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye