Statens veterinärmedicinska anstalt

Försäljning av antibiotika till hund fortsätter att minska

Dela

Försäljningen av antibiotika för användning till hund har minskat med två tredjedelar sedan 2006. Det är en av de tydliga tendenserna i årets Svarmrapport. För tjugonde året publicerar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) rapporten som sammanställer data om antibiotikaresistens bland djur och livsmedel, samt hur försäljningen av antibiotika till djur ser ut i Sverige.

Foto: Vadim Guzhva/iStock
Foto: Vadim Guzhva/iStock

Under tjugo år har SVA drivit övervakningsprogrammet Svarm. Under den tiden har försäljningen av antibiotika för användning till djur och förekomsten av resistens bland bakterier från djur och livsmedel förändrats i Sverige. Ibland till det sämre, men ofta också till det bättre. Kunskapen som övervakningen har genererat har lett till flera förbättringar.

Stort engagemang bakom kraftig minskning

Ett tydligt exempel på en positiv förändring är försäljningen av antibiotika för användning till hund. Där har försäljningen minskat med två tredjedelar sedan 2006, mätt i antalet förpackningar per 1 000 hundar. Här var det de tydliga siffrorna i övervakningen som senare kunde bidra till en minskning.

– Veterinärer i Sverige har länge sett antibiotikaresistens som en viktig fråga. Men när vi kunde börja ta fram statistik över försäljningen till hund visade det sig att vårt beteende inte riktigt levde upp till vår självbild. Efter det har dock engagemanget varit stort bland smådjursveterinärer, och det avspeglas i en kraftig minskning, säger Oskar Nilsson, ansvarig för övervakningen vid SVA.

ESBL-resistens hos kyckling fortsätter att minska

Ett annat exempel från rapporten är att förekomsten av bakterier med så kallad ESBL-resistens hos slaktkyckling fortsätter att minska. Redan 2010 upptäcktes det, genom undersökningar med känslig metodik, att en stor andel av kycklingar i Sverige bar på sådana bakterier. Vidare undersökningar har visat att bakterierna förts in till Sverige med avelsdjur. Men genom samarbete mellan SVA, andra myndigheter, branschorganisationen Svensk Fågel och företag inom kycklingnäringen i Sverige samt de avelsföretag som säljer djur till Sverige, har förekomsten av sådana bakterier bland de införda avelsdjuren och hos slaktkycklingar minskat markant. 

– På fyra år har förekomsten hos slaktkycklingar minskat från kring 40 procent 2016 till 3 procent 2019. Men nu gäller det att vi inte slår oss till ro utan, fortsätter arbeta för att pressa ner förekomsten ännu mer, säger Oskar Nilsson.

Gott resistensläge i Sverige

Årets rapport visar, liksom tidigare rapporter, att situationen i Sverige överlag är bra när det gäller förekomst av antibiotikaresistens hos djur och användning av antibiotika till djur. Jämfört med andra länder används antibiotika till djur sparsamt här, och det minskar risken för utveckling och spridning av resistenta bakterier.

Om rapporten 

Sedan år 2001 har SVA årligen gett ut rapporten Svarm. Den sammanställer data om försäljning av antibiotika för användning till djur samt resistens bland bakterier från djur och livsmedel i Sverige. Sedan 2003 sker rapporteringen i samarbete med Folkhälsomyndigheten, som sammanställer motsvarande data för människor. Den gemensamma rapporten heter Swedres-Svarm.

Mer info

Läs rapporten här

Faktablad om antibiotika och antibiotikaresistens hos djur

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Vadim Guzhva/iStock
Foto: Vadim Guzhva/iStock
Ladda ned bild

Om

Statens veterinärmedicinska anstalt
Statens veterinärmedicinska anstalt
Ulls väg 2 B
756 51 Uppsala

018-67 40 00https://www.sva.se

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

SVA koordinerar stort internationellt coronaprojekt14.5.2020 09:12:11 CESTPressmeddelande

EU-finansierade Innovative Medicines Initiative (IMI) har lanserat en stor satsning på forskning för att ta fram diagnostik, botemedel och vaccin mot det nya coronaviruset Sars-CoV-2. Ali Mirazimi, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), är ansvarig för ett av åtta projekt som valts ut bland 144 sökande. SVA kommer härigenom att koordinera forskningsmedel på totalt 6,4 miljoner euro under fyra år. Projektet innefattar nio deltagande organisationer och företag i sex länder, varav två finns i Sverige.

Kunskapen växer om våra skygga tumlare14.5.2020 08:28:08 CESTPressmeddelande

Söndagen den 17/5 är det tumlarens dag. Därför vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Naturhistoriska riksmuseet (NRM) passa på att tillsammans uppmärksamma tumlaren, vår enda bofasta val i svenska vatten. Hur mår den? Hur arbetar vi med den, och hur kan allmänheten hjälpa till? Resultaten från ett decenniums obduktioner har sammanställts i en ny rapport som kartlägger tumlarens hälsa, sjukdomar och dödsorsaker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum