Försäljning av antibiotika till hund fortsätter att minska
Försäljningen av antibiotika för användning till hund har minskat med två tredjedelar sedan 2006. Det är en av de tydliga tendenserna i årets Svarmrapport. För tjugonde året publicerar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) rapporten som sammanställer data om antibiotikaresistens bland djur och livsmedel, samt hur försäljningen av antibiotika till djur ser ut i Sverige.

Under tjugo år har SVA drivit övervakningsprogrammet Svarm. Under den tiden har försäljningen av antibiotika för användning till djur och förekomsten av resistens bland bakterier från djur och livsmedel förändrats i Sverige. Ibland till det sämre, men ofta också till det bättre. Kunskapen som övervakningen har genererat har lett till flera förbättringar.
Stort engagemang bakom kraftig minskning
Ett tydligt exempel på en positiv förändring är försäljningen av antibiotika för användning till hund. Där har försäljningen minskat med två tredjedelar sedan 2006, mätt i antalet förpackningar per 1 000 hundar. Här var det de tydliga siffrorna i övervakningen som senare kunde bidra till en minskning.
– Veterinärer i Sverige har länge sett antibiotikaresistens som en viktig fråga. Men när vi kunde börja ta fram statistik över försäljningen till hund visade det sig att vårt beteende inte riktigt levde upp till vår självbild. Efter det har dock engagemanget varit stort bland smådjursveterinärer, och det avspeglas i en kraftig minskning, säger Oskar Nilsson, ansvarig för övervakningen vid SVA.
ESBL-resistens hos kyckling fortsätter att minska
Ett annat exempel från rapporten är att förekomsten av bakterier med så kallad ESBL-resistens hos slaktkyckling fortsätter att minska. Redan 2010 upptäcktes det, genom undersökningar med känslig metodik, att en stor andel av kycklingar i Sverige bar på sådana bakterier. Vidare undersökningar har visat att bakterierna förts in till Sverige med avelsdjur. Men genom samarbete mellan SVA, andra myndigheter, branschorganisationen Svensk Fågel och företag inom kycklingnäringen i Sverige samt de avelsföretag som säljer djur till Sverige, har förekomsten av sådana bakterier bland de införda avelsdjuren och hos slaktkycklingar minskat markant.
– På fyra år har förekomsten hos slaktkycklingar minskat från kring 40 procent 2016 till 3 procent 2019. Men nu gäller det att vi inte slår oss till ro utan, fortsätter arbeta för att pressa ner förekomsten ännu mer, säger Oskar Nilsson.
Gott resistensläge i Sverige
Årets rapport visar, liksom tidigare rapporter, att situationen i Sverige överlag är bra när det gäller förekomst av antibiotikaresistens hos djur och användning av antibiotika till djur. Jämfört med andra länder används antibiotika till djur sparsamt här, och det minskar risken för utveckling och spridning av resistenta bakterier.
Om rapporten
Sedan år 2001 har SVA årligen gett ut rapporten Svarm. Den sammanställer data om försäljning av antibiotika för användning till djur samt resistens bland bakterier från djur och livsmedel i Sverige. Sedan 2003 sker rapporteringen i samarbete med Folkhälsomyndigheten, som sammanställer motsvarande data för människor. Den gemensamma rapporten heter Swedres-Svarm.
Mer info
Läs rapporten här
Nyckelord
Kontakter
Oskar NilssonAntibiotikaexpert, laboratorieveterinär
Tel:0708-95 94 20oskar.nilsson@sva.seTherese SelénKommunikatör
Tel:070-226 01 42therese.selen@sva.seBilder

Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Karl Ståhl ny statsepizootolog22.2.2021 07:55:00 CET | Pressmeddelande
Måndag 22 februari får Sverige en ny statsepizootolog, Karl Ståhl, 53 år. Det är en av de viktigaste rollerna på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), med tyngdpunkt på att leda myndighetens arbete med frågor som rör allvarliga, smittsamma sjukdomar hos djur. Statsepizootologen är också krisledare vid allvarliga smitthändelser.
SVA bjuder på magstark adventskalender3.12.2020 16:18:51 CET | Pressmeddelande
Klarar du att följa med på julens kanske mest uppseendeväckande adventskalender? Nu bjuder Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) in alla att anta utmaningen och hänga med våra patologer in på obduktionssalen.
Fågelinfluensa påvisat hos vilda fåglar30.11.2020 13:35:01 CET | Pressmeddelande
Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) har nu påvisat högpatogen fågelinfluensa av typen H5N8 hos en vitkindad gås och en pilgrimsfalk. Båda påträffades i Lunds kommun. Ytterligare en vitkindad gås som skickats in från Gotland är positiv i en första analys och undersökning pågår.
Duvpest hos stadsduvor i Lidköping22.10.2020 15:44:43 CEST | Pressmeddelande
Duvpest, som är en virussjukdom, konstaterades nyligen hos vilda stadsduvor i centrala Lidköping. Duvor skickades in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) efter att man upptäckt ett flertal döda och sjuka duvor i centrala Lidköping. Viruset kan orsaka den mycket smittsamma virussjukdomen newcastlesjuka hos tamfågel.
Allmänheten bidrog till bättre bild av tunnelbanemyggan15.9.2020 08:55:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2017 gick Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ut till allmänheten med initiativet ”Fånga myggan”. Syftet var bland annat att få bättre kunskap om vilka myggarter som finns i stadsmiljöer i södra Sverige. Det kom in över 3 200 myggor till myndigheten. Den nu färdiga studien ökar forskarnas kunskap om tunnelbanemyggans utbredning.
Utbrott av harpest i Norrbotten19.8.2020 13:26:45 CEST | Pressmeddelande
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har sedan mitten av juli fått in rapporter om många döda harar från Norrbotten. Fynden har framför allt gjorts i kustlandet. Harpest har påvisats hos skogsharar från Piteå, Luleå, Boden, Kalix och Kiruna kommuner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum