Uppsala kommun

Försäljningen av Gottsunda centrum startar genom idékoncepttävling

Dela

Uppsala kommun återupptar nu försäljningsprocessen av Gottsunda centrum efter en tillfällig paus med anledning av coronapandemin. Externa aktörer bjuds in att bidra med kompletterande kompetenser och utvecklingskraft som en viktig del av expansionen i södra Uppsala. Gottsunda centrum kommer att fortsätta växa i betydelse som stadsnod med arbetsplatser, bostäder, samhällsservice och handel samt och en bredd av fritids- och kulturverksamheter.

Kommunens bedömning av fastighets- och transaktionsmarknaden är att den är fortsatt stabil för fastigheter som Gottsunda centrum, med en hög andel offentliga och samhällsviktiga hyresgäster, trots pandemin. Gottsunda centrum har redan idag en bredd av samhällsfunktioner i både offentlig och privat regi. På ett spektrum från kulturhus och jobb- och utbildningscenter till folktandvård, vårdcentral och livsmedelshandel. Betydelsen av Gottsunda som stadsnod är redan idag stor och kommer att öka i och med expansionen av södra Uppsala.

– På fastighetsmarknaden finns idag ett stort intresse av samhällsfastigheter liknande denna multifunktionsfastighet med stor andel offentlig service och livsmedelsbutiker samt en mindre andel övriga kommersiella verksamheter. Det är en stark trend och försäljningsobjekt som Gottsunda centrum förväntas vara fortsatt attraktiva, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen har tagit fram ett tävlingsprogram för att marknadens aktörer ska kunna ange ett prisanbud och beskriva sitt förslag för hur Gottsunda centrum och dess närområde skulle kunna utvecklas. De inkomna tävlingsförslag som har prisanbud som anses ligga på en marknadsmässig nivå går vidare till en utvärdering av förslagets kvaliteter och aktörens erfarenheter. Det slutliga valet av köpare görs genom en sammanvägd bedömning av pris och kvalitet. Kommunens förhoppning är att efter utvärderingen kunna inleda en förhandling med en extern aktör om fortsatt samarbete i Gottsunda.

– Med en kombination av fysiska och sociala åtgärder och samverkan mellan flera aktörer ska Gottsunda fortsätta utvecklas i riktning mot en levande, trygg och trivsam stadsnod i expansiva södra Uppsala. Vi vill hitta en aktör, eller en sammanslutning av aktörer, som tillsammans med kommunen, andra hyresgäster och fastighetsägare, näringsliv, boende och verksamma i området skapar långsiktighet och social hållbarhet i utvecklingen, säger Erik Pelling.

Planeringen och genomförandet av utvecklingen i Gottsunda, som en av fyra stadsnoder utanför Uppsalas stadskärna, förväntas gynnas av att externa aktörer med spetskompetenser och erfarenheter av liknande områdesutveckling involveras och kan bidra proaktivt i planering och stadsutveckling.

Idékoncepttävlingen pågår mellan 12 augusti och 14 oktober, därefter utvärderas anbuden. Förhandlingar inleds med en av aktörerna i slutet av året. I början av 2021 väntas beslut tas om försäljning till den aktör som tillsammans med Uppsala kommun och andra ska vidareutveckla Gottsunda centrum och dess närområde.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum