Skogsindustrierna

Forskare får halv miljon för att elektrifiera papper

Dela
thomasohlund-miun
thomasohlund-miun

Thomas Öhlund vid Mittuniversitetet tilldelas årets Kompetensutvecklingspris från Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfond. Priset delas ut av HMK Carl XVI Gustaf den 25 april vid Skogsnäringsveckan i Stockholm.

Thomas Öhlund, som är teknologie doktor inom tillämpad fysik, forskar inom området tryckt elektronik med inriktning mot pappersbaserade ytor.

Dagens tillverkning av elektroniska produkter domineras av komplexa och kostsamma processer som kräver vakuum och miljöfarliga kemikalier. Ett nytt tillverkningsparadigm håller på att växa fram där funktionella material appliceras med bestryknings- och trycktekniker. Fördelarna är lägre kostnad och miljöpåverkan för existerande produkter, samt möjligheter till helt nya produkter. Storskalig tillverkning i effektiva rulle-till-rulle-processer av exempelvis solceller, av ytor som emitterar ljus eller som kan lagra energi har stor potential globalt.

Priset gör det möjligt för Thomas Öhlund att tillbringa ett år vid Stanford University, Department of Chemical Engineering i Kalifornien. Han kommer arbeta i professor Zhenan Bao’s forskningsgrupp, som är en av världens främsta inom elektriskt ledande och halvledande polymerfilmer samt tillämpningar såsom solceller. Professor Bao’s tillgång till unik utrustning för deposition av funktionella filmer och för analys, t ex med hjälp av kraftfull synkrotron-röntgenstrålning, ger ny kunskap om framtidens möjligheter för papper.

Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfonds årliga Kompetensutvecklingspris har delats ut sedan 2007. Målet är att främja utvecklingen av svensk massa- och pappersindustris omvandling mot förbättrade och nya produkter och tjänster.

För mer information kontakta:
Lennart Eriksson, stiftelsens ordförande
0705-23 19 42
lennarteriksson.ele@gmail.com

Thomas Öhlund, teknologie doktor inom tillämpad fysik
0730-611973
thomas.ohlund@miun.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

thomasohlund-miun
thomasohlund-miun
Ladda ned bild

Om

Skogsindustrierna
Skogsindustrierna
Box 55525
102 04 Stockholm

+46 8 762 72 00http://www.skogsindustrierna.se

Skogsindustrierna företräder företag inom massa-, pappers- och den trämekaniska industrin. Med siktet inställt på att driva tillväxt i världens bioekonomi är vår uppgift att stärka företagens konkurrenskraft och verka för en ökad användning av skogsbaserade produkter. I verksamheten ingår Svenskt Trä och sekretariatet för BioInnovation.

Följ Skogsindustrierna

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna

Nytt sätt att räkna visar skogsnäringens betydelse för välfärden27.8.2018 08:47Pressmeddelande

I Västernorrlands län betalar sysselsatta inom skogsnäringen 9 procent av kommunal- och landstingsskatterna. I Eksjö kommun är motsvarande siffra 18 procent. Branschorganisationen Skogsindustrierna kan genom ett delvis nytt och framförallt mer rättvisande sätt att räkna på offentlig statistik visa på skogsnäringens betydelse för finansieringen av välfärden. – Plötsligt blir det tydligt vilken stor betydelse landets sågverk, massa- och pappersbruk och andra industrier baserade på skogsråvara har för välfärden i en stor del av Sverige, säger Carina Håkansson, vd för Skogsindustrierna.

Allt fler säger ”Bioekonomi ja tack” – Skogsindustrierna på plats i Almedalen för att diskutera klimat, byggande och jobb27.6.2018 11:45Pressmeddelande

Skogen är högaktuell just nu. I både branschpress, nyhetsprogram och debattsidor går diskussionerna varma om hur skogen, som täcker 70 procent av Sveriges landyta, kan göra mest nytta för klimat och miljö. Inför Almedalen och valet i höst uppmanar Skogsindustrierna politiker att låta svensk skog bli en än viktigare resurs i klimatarbetet. Det kan ske genom att öka tillgången på skogsråvara, gynna industriellt byggande i trä samt öka anslagen till forskning om bioekonomi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum