Högskolan i Halmstad

Forskning gör AI kompatibel med smart teknik

Dela
Smart teknik som vi använder i vardagen blir allt smartare och kräver mer och mer från hårdvaran. Hur kan vi se till att smarta prylar är kompatibla med den artificiella intelligens som krävs för att de ska fungera, utan att behöva öka hårdvarukapaciteten? Det har Nesma Rezk, doktor i inbäddade system vid Högskolan i Halmstad, undersökt i sin doktorsavhandling.
Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

Nesma Rezks doktorsavhandling handlar om att implementera djupinlärningsapplikationer på inbyggda system, det vill säga alla slags datorsystem med en specialfunktion, såsom en smart klocka eller en självkörande bil. Djupinlärning är en typ av teknik inom artificiell intelligens (AI) som ”lär datorer att lära sig” medan de arbetar. Denna teknik gör det möjligt för exempelvis en förarlös bil att känna igen olika trafikskyltar, och tekniken hittas i allt från smart teknik för hemmet till sjukhusutrustning. 

– Tekniken väcker frågan om hur man kan använda applikationerna, garantera deras effektivitet, och hantera den tekniska utvecklingen när det gäller algoritmer för djupinlärning, som hela tiden blir mer intelligenta, säger Nesma Rezk. 

Möjliggör AI i vardagen 

Även om det finns avancerade hårdvaruplattformar med kraftfull prestanda innebär djupinlärningsmodellernas höga krav på hårdvarans data- och minnesresurser en utmaning – och om hårdvaran och modellerna inte är tillräckligt kompatibla kan detta begränsa applikationernas effektivitet. 

Nesma Rezk förvånades av att det i många fall var möjligt att komprimera djupinlärningsmodellen till mindre än en fjärdedel av den ursprungliga storleken och ändå få modellen att fungera korrekt. 

– Djupinlärningsapplikationer bör inte sättas i drift direkt i inbäddade system. Ett första steg som kallas algoritmisk optimering bör tillämpas först. Algoritmisk optimering är en metod som minskar kraven från djupinlärningsapplikationer och gör det möjligt att köra dem på resursbegränsade plattformar samtidigt som de fungerar som de ska. 

Nesma Rezk tror att hennes forskning kan bli en del av länken mellan djupinlärning och människors vardag. 

– Genom att möjliggöra användningen av djupinlärningsapplikationer på inbäddade plattformar och göra tillämpningen effektiv, snabb och robust, kan vi integrera AI överallt i vardagen, säger hon.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay
Ladda ned bild

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Den sammantagna livsstilen påverkar hälsan mest15.5.2023 10:47:16 CEST | Pressmeddelande

Det finns alltmer kunskap om hur enstaka livsstilsfaktorer, som motion eller rökning, påverkar oss människor. Det gäller inte minst personer med reumatiska sjukdomar. Däremot är det brist på forskning om hur en kombination av olika livsstilsfaktorer påverkar hälsan. Men en ny studie visar att en kombination av ohälsosamma levnadsvanor ger stor effekt på den övriga hälsan. Om det finns en god vana som är särskilt viktig att hålla fast vid, är det fysisk aktivitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum