VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Forskningsinstitutet VTI storsatsar för framtidens transportsystem

Dela

VTI har funnits i Lindholmen Science Park i Göteborg sedan 2004. Nu utvidgar forskningsinstitutet med ännu ett kontor i samma område. Här finns plats för fler medarbetare och körsimulatorer – allt för att kunna leverera forskning som förverkligar framtidens transportsystem.

VTI invigde nytt kontor i Göteborg. Foto: Jonas Landtqvist/VTI
VTI invigde nytt kontor i Göteborg. Foto: Jonas Landtqvist/VTI

– Detta är en historisk dag. VTI:s Göteborgskontor har en expansiv utveckling. Mycket spännande verksamhet är på gång med uppdrag från regeringen och tillämpad tvärvetenskaplig samverkan. Göteborg har förutsättningar att fortsätta leverera högklassig forskning. Det är jätteviktigt för oss, sade generaldirektör Tomas Svensson när kontoret fick sin officiella invigning förra veckan.

VTI har över 220 anställda med kontor i Linköping, Stockholm, Lund och Göteborg. Satsningen i Västsverige har medfört att det nu finns 40 anställda på Göteborgskontoren. Och det finns plats för fler – mitt i en högteknologisk miljö nära Chalmers och fordonsindustrin.

– VTI ska vara i rätt sammanhang och behöver finnas på olika platser i Sverige för att kunna utveckla tvärvetenskaplig tillämpad forskning i samverkan. Det är också viktigt för att kunna rekrytera nya medarbetare. I det sammanhanget är det angeläget att vi når ut, sade Tomas Svensson.

Lindholmen Science Park är en av Sveriges mest framstående plattformar för innovation och utveckling och VTI satsar vidare i Göteborg, fastslog Tomas Svensson.

– Här är väldigt högt i tak, både bokstavligt och bildligt.

Förutom kontors-, mötes- och samlingsrum inrymmer det nya kontoret även flera mindre körsimulatorer, något som forskningschef och platsansvarig Joakim Dahlman har koll på. VTI använder körsimulatorerna i en mängd olika studier.

Det kan till exempel handla om hur ny teknik i fordon påverkar såväl förare som trafiksäkerhet, hur förarmiljöer ska utformas i en framtid där fordon styrs från annan plats än i fordonet samt hur trafikanter ska förvarnas vid interaktioner med utryckningsfordon.

Körsimulatorerna har även använts vid planeringen av Stockholms trafiksystem, bland annat för att avgöra hur vägskyltar bör placeras och hur omgivningen ska utformas.

Transportsektorn står inför stora utmaningar och VTI:s körsimulatorer är en viktig resurs i arbetet att förbättra infrastrukturen, trafiken och transporterna. Det kan handla om produkt- och systemutveckling, vägutformning, att ta fram nya bilkoncept, till exempel för elbilar, att forska om beteende och utvärdera säkerhetsfunktioner för krocksituationer.

– Så sent i somras stod en av våra mindre simulatorer på en körskola där vi studerade i vilken omfattning simulatorn kan användas med samma effekt och resultat som en riktig körlektion eller kanske till och med uppkörning, säger Joakim Dahlman.

– Resultatet av en sådan studie får ju direkt effekt på inte bara trafiksäkerhet utan också miljö. Just detta projekt kommer fortsätta och studeras vidare i syfte att utveckla simulatorkapaciteten och pedagogiken kring användningen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

VTI invigde nytt kontor i Göteborg. Foto: Jonas Landtqvist/VTI
VTI invigde nytt kontor i Göteborg. Foto: Jonas Landtqvist/VTI
Ladda ned bild
Tomas Svensson höll invigningstalet. Foto: Jonas Landtqvist/VTI
Tomas Svensson höll invigningstalet. Foto: Jonas Landtqvist/VTI
Ladda ned bild
VTI finns mitt i Lindholmens Science Park.
VTI finns mitt i Lindholmens Science Park.
Ladda ned bild
Här finns det möjlighet att testa körsimulatorerna. 
Foto: Jonas Landtqvist/VTI
Här finns det möjlighet att testa körsimulatorerna. Foto: Jonas Landtqvist/VTI
Ladda ned bild

Om

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut013-20 40 00http://www.vti.se

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund. 

Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

VTI har utrett var i byggprocessen glimmer genereras i obundna ballastmaterial9.6.2022 15:30:48 CEST | Pressmeddelande

Fredrik Hellman, senior forskare och Håkan Arvidsson, laboratorieansvarig, på VTI har tillsammans med Lars Stenlid från Skanska gjort fält- och laboratoriestudier i syfte att undersöka och öka förståelsen för vilka delar av byggprocessen som riskerar att öka fritt glimmer i finfraktionerna och därmed ge en försämrad beständighet och risk för spårdjupsutveckling och sprickbildning i vägkonstruktionen.

Snabbare elektrifiering genom samspel, differentierade priser och höjd kunskap31.5.2022 15:25:03 CEST | Pressmeddelande

För att nå de svenska klimatmålen vill regeringen skynda på elektrifieringen av alla transportslag. VTI har fått uppdraget att utreda hur det ska gå till. En snabb elektrifiering kräver ett utvecklat samspel mellan transport- och energisektorn. Prisdifferentiering kan öka kapaciteten för laddning och elförsörjning. Kunskapen behöver höjas bland dem som ska ta till sig den nya tekniken.

Nya mobilitetstjänster ur tre perspektiv – offentliga aktörer, medborgare och marknadsaktörer20.5.2022 13:26:13 CEST | Pressmeddelande

Mistra SAMS (Sustainable Accessibility and Mobility Services) är ett forskningsprogram om vad en socialt och miljömässigt hållbar mobilitet och tillgänglighet skulle kunna innebära. Ett forskningsprogram där bland andra tre av rapportförfattarna Jacob Witzell, Kelsey Oldbury och Joel Göransson Scalzotto, från VTI, medverkar. I sin rapport presenterar de illustrativa exempel på nutida initiativ inom mobilitetsområdet som syftar till att stärka miljömässigt hållbara och socialt rättvisa resor och transporter och reflekterar kring roller som offentliga aktörer, marknadsaktörer och medborgare spelar i utvecklingen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum