CSN

Första ansökningarna för omställningsstudiestödet beviljade

Dela
De första ansökningarna för omställningsstudiestöd har beviljats och arbetet med att gå igenom de nära 20 000 ansökningarna pågår för fullt. Hittills har cirka 1500 avslag gjorts och fyra beviljats.

Antalet ansökningar till det nya omställningsstudiestödet har överträffat alla förväntningar. Prognosen för 5 300 ansökningar under 2022 nåddes redan efter tre dagar, och dagligen görs mellan 150 och 200 nya ansökningar. Nu har de första ansökningarna för omställningsstudiestödet beviljats av CSN.

– Det är roligt att vi är igång och kan börja ge besked till de sökande, säger Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN. Det stora söktrycket vittnar om att stödet är eftersökt och en chans många väntat på.

Besked kan dröja

Villkoren för att få stödet är många, och därför är utredningsarbetet för varje ansökan omfattande. Handläggningstiden är minst 10-12 veckor, men kan bli längre under första tiden.

– Vi har sett att många ansökningar inte uppfyller alla villkor, säger Annika Fahlander. Därför har vi hittills lämnat cirka 1500 avslag. Vi ser också att en mängd ansökningar saknar information, vilket förlänger vår utredning när vi behöver efterfråga kompletteringar.

För vissa kan besked om stödet dröja till en bit in i vårterminen.

– Vi går igenom alla ansökningar så snabbt vi kan och i den ordning de inkommer till oss, säger Annika Fahlander. De stora volymerna gör att det tar tid att hitta de som verkligen har rätt till stödet, vilket medför att det kan dröja med att ge besked till alla, kanske en bit in i terminen. Skulle man få besked om att man beviljats stöd efter att studierna har börjat kommer stödet att betalas ut retroaktivt. Det finns mer information på CSN.se om vad man kan göra medan man väntar.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

CSN
CSN
Norra Tjärngatan 6
851 82 Sundsvall

http://www.csn.se

CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.

 

 

Följ CSN

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CSN

Var fjärde studerande kan utöka studielånet1.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

För många äldre kan låga inkomster avskräcka från studier. Men om studiemedlet inte räcker till finns möjligheten till tilläggslån. En ny studie från CSN visar att en fjärdedel av alla studerande med studielån har rätt till kompletterande tilläggslån, men att det bara utnyttjas av hälften av dem. – Tilläggslånet kom till för att möjliggöra studier för äldre, just eftersom de har en annan ekonomisk situation än yngre, säger William Wedenberg, analytiker på CSN.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum