Första fallet av fågelinfluensa bekräftad hos tumlare
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har bekräftat det första fyndet av fågelinfluensavirus hos en tumlare. Analysen visar att tumlaren dog till följd av samma virus som legat bakom sommarens omfattande fågelinfluensautbrott bland vilda fåglar.

Den unga tumlarhanen strandade levande i Kämpersvik, i Tanums kommun, Västra Götaland 28 juni 2022. Trots upprepade försök från privatpersoner att få den att simma ut till djupare vatten igen, var den för utmattad, trasslade in sig i sjögräs och dog senare under kvällen. Tumlaren transporterades till SVA för obduktion. Analysen visar nu att fågelinfluensavirus hittades i ett flertal organ och att viruset hade orsakat hjärn- och hjärnhinneinflammation. Fynden bekräftar att fågelinfluensaviruset var dödsorsaken.
– Så vitt vi vet är detta det första bekräftade fallet i världen av fågelinfluensa hos en tumlare. Till skillnad från sälar, där sjukdomsutbrott orsakat av influensavirus har påvisats upprepade gånger, finns det bara enstaka rapporter om influensavirus hos valdjur. Sannolikt är att tumlaren på något sätt kommit i kontakt med smittade fåglar, säger Elina Thorsson, viltveterinär vid SVA.
Samma virus som ligger bakom stort utbrott
Viruset, H5N1, är samma virus som även legat bakom det omfattande fågelinfluensautbrott som fortfarande pågår bland vilda fåglar i Sverige, andra delar av Europa och i Nordamerika. Hur tumlaren från Kämpersvik smittades är ännu okänt, men den hittades samtidigt som fågelinfluensa orsakade hög dödlighet bland sjöfåglar, särskilt havssulor, på västkusten.
– Det är ett ovanligt fynd, och intressant eftersom vi får möjlighet att lära oss mer om viruset. Samtidigt handlar detta om ett enskilt fall, och vi har inte sett någon ökad dödlighet bland tumlare. Vi vet att det finns en risk att marina däggdjur kan smittas, och har därför inkluderat provtagning för influensa i vårt övervakningsprogram, berättar Elina Thorsson.
Övervakning av marina däggdjur
SVA undersöker strandade tumlare, andra valdjur och sälar, i samarbete med Naturhistoriska riksmuseet. Syftet är att få veta hur djuren mår och vilka sjukdomar och andra hot som de drabbas av. På sikt kan förändringar inom populationer, arter och ekosystem upptäckas. Arbetet utförs med stöd från svensk miljöövervakning på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Tumlare tillhör statens vilt och ska rapporteras till polisen om de påträffas döda.
Låg risk för smitta till människa
Risken att människor smittas med den variant av fågelinfluensa som nu cirkulerar bland vilda fåglar bedöms som liten.
Enstaka fall av smitta hos andra däggdjur
Under det pågående fågelinfluensautbrottet i Europa och Nordamerika har, utöver stora mängder döda vilda fåglar, även ett mindre antal däggdjur smittats och dött. Smittvägen misstänks vara genom nära kontakt med smittade fåglar. Enstaka fall har påvisats hos rödrävar, uttrar, lodjur och skunk. En ökad dödlighet hos både knubbsälar och gråsälar har setts i samband med utbrottet i Nordamerika, men i Sverige har det under sommaren inte kommit in ökat antal rapporter om döda sälar.
Nyckelord
Kontakter
Elina ThorssonViltveterinär
Tel:018-67 40 97elina.thorsson@sva.seBilder

Länkar
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Newcastlesjuka hos värphöns i Blekinge län30.1.2023 14:01:04 CET | Pressmeddelande
Fågelsjukdomen newcastlesjuka har konstaterats på en gård med cirka 5 000 värphöns i Ronnebytrakten, Blekinge län. Det visar provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Jordbruksverket har infört restriktioner i området för att undvika smittspridning. Newcastlesjuka är en allvarlig och smittsam sjukdom som drabbar fåglar. Sjukdomen är inte farlig för människor.
Säsongens första fall av fågelinfluensa hos tamfågel27.1.2023 11:47:28 CET | Pressmeddelande
Under torsdagen bekräftades säsongens första fall av fågelinfluensa hos tamfågel. Det är en hobbyhönshållning i Skaraborg som drabbats. Jordbruksverket och SVA går nu gemensamt ut och uppmanar djurägare att vara uppmärksamma och fortsätta vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att skydda sina fjäderfän.
Trikiner påvisade hos björn och vildsvin14.9.2022 11:57:43 CEST | Pressmeddelande
Trikiner hos björn har inte påvisats sedan 2016. Inom loppet av en och en halv vecka har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, hittat trikiner hos både björn och vildsvin. Det var det andra fyndet i år av trikiner hos vildsvin.
Friska djur och säkra livsmedel i fokus – delta på Smittskyddskonferensen25.8.2022 15:34:59 CEST | Pressmeddelande
Vilket hot utgör smittsamma djursjukdomar för vår livsmedelsproduktion? Vad kan framtiden innebära i form av nya risker? Hur skyddar vi bäst djurs och människors hälsa, samtidigt som vi säkrar tillgången på mat? Det är frågor som tas upp på Smittskyddskonferensen den 12 oktober.
Fortsatt fågelinfluensa och omfattande dödlighet bland vilda fåglar25.7.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under juli har Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) fått in en stor mängd rapporter om sjuka och döda vilda fåglar. I flera fall har fågelinfluensa konstaterats, en sjukdom som i normala fall inte sprids under sommaren. Områden längs västkusten och på Gotland är särskilt drabbade av ökad och omfattande dödlighet bland vilda fåglar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum