Järfälla Kommun

Första markanvisningen i fjärde etappen av Barkarbystaden – 200 hyresrätter vid den framtida tunnelbaneuppgången

Dela

Järfälla kommun tecknar avtal med Järfällahus AB om markanvisning för ett kvarter i den fjärde etappen av Barkarbystaden. Kvarteret ligger i direkt anslutning till torget där en av Barkarbystadens framtida tunnelbaneuppgångar ska byggas.

Visionsbild över torg och tunnelbaneuppgång i Barkarbystaden IV där Järfällahus ska bygga 200 hyresrätter. (Tovatt 2018).
Visionsbild över torg och tunnelbaneuppgång i Barkarbystaden IV där Järfällahus ska bygga 200 hyresrätter. (Tovatt 2018).

Markanvisningen är den första i denna viktiga och centrala del i Barkarbystaden, med två tunnelbaneuppgångar och intensivt stadsliv med stråk för handel, service och kontor. Här ska Järfällahus bygga 200 hyresrätter och 1 600 kvadratmeter lokaler för handel och restauranger.

– I Barkarbystaden ska vi bygga en hållbar stad för alla. Det innebär även att vi höjer ambitionerna för vårt kommunala bostadsbolag. Järfällahus ska med prisvärda och klimatsmarta hyresrätter bidra till en blandning av boendeformer i hjärtat av den nya staden, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).   

Byggstart för kvarteret beräknas till 2021. Kvarterets centrala läge berörs av utbyggnaden av tunnelbanan till Barkarby som planeras byggstarta vintern 2018. För att kunna anpassa konstruktioner och grundläggning för både tunnelbanan och kvarteret krävs en tidig markanvisning för att samordna projekteringen med Förvaltningen för utbyggd tunnelbana vid Stockholms läns landsting.

– Järfällahus vill vara en samhällsbyggare med ledartröja och möjligheten att etablera oss i detta bästa tänkbara läge i Barkarbystaden blir ytterligare en bekräftelse på vår viktiga roll som allmännyttigt bostadsbolag säger Per Wistedt, tf VD för Järfällahus AB. Redan innan denna anvisning har vi planer på cirka 1 400 nya bostäder i olika delar av kommunen. Denna anvisning kompletterar våra planer med attraktiva bostäder i ett attraktivt läge där vi inte hittills funnits med.

Markanvisningsavtalet med Järfällahus AB avser ett kvarter inom den fjärde etappen i Barkarbystaden. Den totala byggrätten omfattar 21 500 m2 BTA.

Detaljplan för Barkarbystaden IV är på samråd 30 maj - 29 juni 2018. Detaljplanen förväntas godkännas 2019. Järnvägsplanen som avser utbyggnad av tunnelbana från Akalla till Barkarby station är inlämnad till Trafikverket för fastställelse och byggstart av nya tunnelbanan förväntas ske före årsskiftet 2018.

Beslut om godkännande av markanvisningsavtal med Järfällahus AB togs av kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 28 maj.

 

Om Barkarbystaden

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14 000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarbystaden pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I och detaljplanearbete för detaljplanerna Barkarbystaden IV, Barkarbystaden X, Veddesta 1, Veddesta 2, Veddesta 3 och Veddesta 4.

Detaljplanen för Barkarbystaden II har vunnit laga kraft och miljödom väntas hösten 2018. Detaljplanen för Barkarbystaden III har antagits av kommunfullmäktige i Järfälla i mars 2018. Beslutet har överklagats till Mark- och miljödomstolen och väntar där på avgörande.

Nyckelord

Kontakter

Claes Thunblad (S)Kommunstyrelsens ordförande

Claes Thunblad är ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd sedan 20 oktober 2014. Presskontakt: William Sundelin, 070-002 35 06, william.sundelin@jarfalla.se

070-002 35 06 claes.thunblad@jarfalla.se

Bilder

Visionsbild över torg och tunnelbaneuppgång i Barkarbystaden IV där Järfällahus ska bygga 200 hyresrätter. (Tovatt 2018).
Visionsbild över torg och tunnelbaneuppgång i Barkarbystaden IV där Järfällahus ska bygga 200 hyresrätter. (Tovatt 2018).
Ladda ned bild

Länkar

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum