Europaparlamentet

Försvar av demokratiska institutioner, skydd mot skadlig inblandning

Dela
  • Krav på större öppenhet, integritet och ansvarsskyldighet
  • Reformerna ska ge utrymme för demokratisk dialog med civilsamhället
  • Oro över Qatar, Marocko, Kina, Ryssland och Förenade Arabemiratens lobbyverksamhet i Bryssel

I ett betänkande som antogs på torsdagen vill Europaparlamentet se effektiva kontroller och övervakningssystem för att avslöja utländsk inblandning i EU:s verksamhet.

Försöken att störa demokratin är en utbredd företeelse som måste motverkas på ett så kraftfullt sätt som möjligt. Detta är ledamöternas varning som står att läsa i rekommendationerna om reformen av Europaparlamentets regler om öppenhet, integritet, ansvarsskyldighet och korruptionsbekämpning. Ledamöterna upprepar sin djupa chock över och sitt fördömande av anklagelserna om påstådda fall av korruption, penningtvätt och deltagande i en kriminell organisation. Anklagelserna riktas mot tre ledamöter, en före detta ledamot och en parlamentsassistent. Ledamöterna efterlyser åtgärder som stärker EU:s institutioner när de utsätts för utländsk inblandning. De pekar på de många kryphålen i parlamentets integritets- och öppenhetsregler och begär att talman Roberta Metsolas 14-punktsförslag om att reformera parlamentets regler ska omsättas i praktiken så snart som möjligt.

Robustare skydd av visselblåsare och tydligare regler om intressekonflikter

I ett betänkande som antogs på torsdagen med 441 röster för, 70 röster emot och 71 nedlagda röster kräver parlamentet en snabb översyn av ledamöternas uppförandekod, däribland verkningsfulla påföljder. Uppförandekoden ska ge robustare skydd av visselblåsare och införa strängare regler om intressekonflikter, redovisning av tillgångar och sidoinkomster samt förbjuda betalt sidoarbete för enheter som omfattas av öppenhetsregistrets tillämpningsområde. Ledamöterna menar att dialogen mellan företrädare för intressegrupper och beslutsfattare fortfarande är en viktig del av den europeiska demokratin, men påpekar att otillbörlig påverkan, mutor och andra brott däremot är oacceptabla.

Utländsk inblandning måste få konsekvenser

Ledamöterna lyfter fram att länder som Qatar och Marocko, men även Kina, Ryssland, Förenade Arabemiraten, Serbien och Turkiet har gjort stora investeringar i lobbyverksamhet i Bryssel. De menar att utländsk inblandning måste få konsekvenser och kräver att alla lagstiftningsförslag och andra förslag om samarbete med statliga myndigheter som försöker blanda sig i, inte minst om det gäller EU-finansiering, ska läggas på is. Medel till organisationer i civilsamhället, oberoende medier och humanitärt bistånd ska däremot behållas.

Öppenhetsregistrets tillämpningsområde och övervakning bör utökas och alla ledamöter bör deklarera planerade möten med företrädare för intressegrupper, även med diplomater från länder utanför EU.

Kontroll över tidigare parlamentsledamöters verksamhet

EU:s nya organ för etiska frågor ska övervaka att tidigare parlamentsledamöter verkligen efterlever karensperioden på sex månader. Deras tillträde till parlamentet ska också återkallas om de utövar lobbyverksamhet gentemot parlamentet för högriskländers räkning. Ledamöterna beklagar också att EU-kommissionen har tagit så lång tid på sig att lägga fram sitt förslag och att den saknar ambition för inrättandet av det nya organet för etiska frågor.

Citat

Efter omröstningen sade Europaparlamentets talman Roberta Metsola: ”De reformförslag som antagits i dag kommer att erbjuda långsiktiga lösningar för att stärka vår förmåga att hindra externa aktörer från att störa vårt arbete. De kommer att utgöra vår försvarslinje mot autokratiska tredjeländer som försöker underkuva det europeiska beslutsfattandet och de kommer att hjälpa oss att skydda våra öppna och fria samhällen. De kommer att komplettera alla de omedelbara åtgärder som redan vidtagits för att öka integriteten."

Medföredraganden Vladimír Bilčík (EPP, Slovakien) sa: ”Parlamentet måste förbli en öppen institution, men den måste också försvara sig mot korruption och fördärvlig utländsk inblandning. Därför föreslår vi att alla som jobbar med känsliga frågor måste få ett säkerhetsgodkännande, att alla möten med tredje part ska offentliggöras och att politiska förbindelser med tredjeländer bara får ske genom etablerade parlamentariska kanaler.”

Medföredraganden Nathalie Loiseau (Renew Europe, Frankrike) sa: ”I chockvågorna efter Qatar-skandalen, och i en tid då Ryssland, Kina och andra länder försöker ta sig in och påverka Europaparlamentet, har det särskilda utskottet för utländsk inblandning nu godkänt kraftfulla förslag för att förbättra insynen i parlamentet och se till att vårt arbete bättre skyddas mot den europeiska demokratins fiender.”

Bakgrund

Europaparlamentets särskilda utskott för frågor om utländsk inblandning, transparens och ansvarsskyldighet fick i uppdrag att författa detta betänkande, efter plenarförsamlingens resolution av den 15 december 2022. Det kompletterar de åtgärder som förbereds eller redan vidtagits i andra avdelningar på Europaparlamentet.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye