Socialdemokraternas PS Kansli

Försvarsutskottet ser risker med försäljning av Telia

Dela

Ett enigt försvarsutskott yttrade sig idag om förslaget från bl.a. Moderaterna om att sälja Telia. Försvarsutskottet menar att en sådan försäljning är riskabel med tanke på den viktiga telekominfrastruktur som Telia ansvarar för.

I motioner under behandling i riksdagens näringsutskott, från bl. a. Moderaterna, föreslås att staten ska sälja sina kvarvarande aktier i Telia. Den 5 mars beslutades att ge försvarsutskottet tillfälle att yttra sig i frågan. Detta yttrande justerades på försvarsutskottets sammanträde under tisdagsförmiddagen.

Försvarsutskottet bedömer i sitt yttrande att ”en eventuell avyttring av statens andel i Telia Company AB, eller ett på sikt minskat statligt aktieinnehav, måste föregås av en grundlig risk- och konsekvensanalys och att verktyg för att förebygga och förhindra eventuella risker finns på plats.”

- Vi socialdemokrater ser i förlängningen ingen möjlighet till försäljning. Jag hoppas att moderaterna i näringsutskottet lyssnar på sina partivänner i försvarsutskottet, Rikets säkerhet måste gå före ideologisk privatiseringsiver, säger Niklas Karlsson (S), vice ordförande i försvarsutskottet.

I yttrandet konstaterar man också att staten, som minoritetsägare av Telia, inte har full rådighet över bolagets verksamheter och att det därför är viktigt att även utreda olika lösningar som långsiktigt ger ökad säkerhet i den verksamhet som är samhällskritisk.

- Jag delar helt och hållet utskottets linje och har väldigt svårt att se hur vi ska kunna garantera ökad säkerhet om vi säljer Telia, fortsätter Karlsson.

Presskontakt:

Martin Rynoson, pressekreterare för Socialdemokraterna, 0725-315 526, martin.rynoson@socialdemokraterna.se

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum