Fortsatt möjligt att söka bidrag för elsanering
Efter en uppföljning har en oenig byggnadsnämnden beslutet att elsaneringsbidraget kommer att finnas kvar. Nämnden beslutade även att föreslå för kommunfullmäktige att avslå en motion om att upphöra med elsaneringsbidraget.
– Vi har väldigt få ansökningar av det här bidraget. Men det vi kan se i vår uppföljning är att den lilla grupp människor som fått bidraget upplever en stor förbättring. Det gör att vi ser ett värde i att behålla det, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.
I en motion väckt i kommunfullmäktige yrkar Björn Kjellsson (L) att kommunfullmäktige beslutar att Umeå kommun upphör med utbetalningar av elsaneringsbidrag. Samma förslag fanns från kontoret efter en uppföljning som gjorts. Anledningar som nämns är bland annat att efterfrågan har minskat och att bidraget inte har lagligt stöd i de lagreglerade bidragsformerna enligt socialtjänstlagen eller bostadsanpassningslagen.
Beslutet i byggnadsnämnden om att låta bidraget finnas kvar togs efter votering med siffrorna 6-5 där Moderaterna, Vänstern och Kristdemokraterna röstade för att upphöra med bidraget.
– Vi har varit emot bidraget sedan det infördes 2007. Kunskapsläget är fortfarande så att vi saknar belagda samband mellan elektromagnetiska fält och människors hälsa. Utan vetenskapliga bevis tycker vi inte att bidraget kan finnas kvar, säger Ulrik Berg (M), vice ordförande i byggnadsnämnden.
– Vi har funderar mycket kring elsaneringsbidraget, det är inte en lätt fråga. Men det saknas vetenskapligt stöd och stöd i lagstiftning om vård för detta bidrag. Det tillsammans gjorde att vi stödde tjänsteskrivelsen och motionen, säger Mattias Sehlstedt (V), 2:e vice ordförande i byggnadsnämnden.
Frågan kommer att diskuteras igen när motionen ska behandlas i kommunfullmäktige.
Fakta om bidraget
Personer som besväras av elkänslighet kan ansöka om elsaneringsbidrag för 75 % av kostnaden med ett maxbelopp på 30 000 kr (50 000 kr mellan 2007-2016). Den enskilde står själv för 25 % av totala kostnaden samt kostnader överstigande maxbeloppet. Under tiden som bidraget varit möjligt att söka har elsaneringsbidrag beviljats för totalt 454 065 kronor fördelade på 13 personer.
Mer information:
Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se
Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se
Mattias Sehlstedt (V)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-627 53 15
mattias.sehlstedt@umea.se
Kontakter
Niklas Forsgrenkommunikatör
övergripande planering, mark och exploatering, plan och bygg
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Elever i årskurs 6-9 på Linblomman och Linneaskolan övergår till distansundervisning på grund av smitta26.2.2021 12:40:19 CET | Pressmeddelande
Skolhuvudmannen har i samråd med smittskyddsläkare på Region Västerbotten beslutat att övergå till distansundervisning för samtliga elever på Linneaskolan (åk 7-9) och årskurs 6 på Linblommans skola under vecka 9. Detta på grund av att det finns personal och elever som är bekräftat smittade av covid-19.
Livesändning: Smarta Kartan lyfter delning i Umeå25.2.2021 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Allt fler konsumenter ser fördelarna med att ha tillgång till varor och tjänster snarare än att köpa och äga enskilt. Att dela, låna, hyra eller byta saker med andra är en växande trend. Onsdag 3 mars lanseras Smarta Kartan Umeå i en livesändning på Facebook i samarbete mellan Coompanion Nord och Umeå kommun.
Delvis distans fram till påsklovet på kommunala högstadieskolor25.2.2021 12:12:24 CET | Pressmeddelande
Eleverna på de kommunala högstadieskolorna fortsätter med delvis distansundervisning fram till påsklovet för att minska trängsel i skolans lokaler. Elever i årskurs 7 och 8 växlar varannan vecka mellan att ha undervisning i skolan och på distans till och med den 1 april. Elever i årskurs 9, elever i grundsärskolan och vissa elever med särskilda behov fortsätter ha undervisning på skolan.
Inbjudan till digital pressträff för Barnens Littfest 202125.2.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Onsdag 3 mars klockan 10.00 via länk. För att delta i pressträffen, skicka ett mail till jenny.vinsa@umea.se så får du en möteslänk i retur.
Avdrag för kaffe och te tas bort24.2.2021 14:21:23 CET | Pressmeddelande
Som en del i att se över villkor för personal beslutade individ- och familjenämnden att slopa avdrag för kaffe och te för tillsvidareanställd personal inom nämndens verksamheter.
Distansundervisning fram till påsklovet på de kommunala gymnasieskolorna24.2.2021 14:02:26 CET | Pressmeddelande
De kommunala gymnasieskolorna fortsätter med delvis distansundervisning fram till påsklovet (till och med torsdag 1 april). Precis som tidigare innebär det att endast en tredjedel av eleverna får närundervisning på skolorna. – Det är tyvärr ett helt nödvändigt beslut. Vi befinner oss i ett kritiskt läge med ökad smittspridning i stora delar av länet, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör.
Tre klasser inom träningsskolan har fortsatt stängt på grund av smitta23.2.2021 11:04:35 CET | Pressmeddelande
Utbildningsdirektören har efter samråd med smittskyddsläkare beslutat att förlänga stängningen för tre klasser i årskurs 6–9 på träningsskolan vid Ersängsskolan. Stängningen berör personal och elever till och med fredag 26 februari för att undvika risk för smitta av covid-19.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum