Upplands Väsby kommun

Fortsatt trend med minskad rökning bland åk 9-elever

Dela

Intresset för rökning och alkohol minskar bland årskurs 9-elever i Väsby. Det är en flerårig trend som håller i sig. Det visar Stockholmsenkätens resultat bland elever i Upplands Väsby.

Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)

Stockholmsenkäten innehåller svar från elever i årskurs 9 och andra året på gymnasiet. Bland de svarande årskurs 9-eleverna märks ett stadigt minskat intresse för rökning. Dock ökar andelen rökare och snusare bland pojkar i årskurs 2 på gymnasiet. Bland elever i årskurs 2 märks även en ökning av andelen som någon gång använt narkotika.

- Vi ser förbättringar i grundskolan men också utmaningar som kräver mer arbete kring ANDT-frågor på gymnasiet, säger Astrid Täfvander som är utbildningschef i Upplands Väsby kommun.

I enkäten 2018 uppgav 23 procent av pojkarna i årskurs 9 att de burit vapen under de senaste tolv månaderna. Frågeställningen gällde vapen som till exempel kniv eller knogjärn. I den nya undersökningen märks en positiv förändring där andelen pojkar som burit vapen sjunkit till 13 procent.

- Vi kan se en positiv utveckling i frågan om andelen elever som burit vapen. Vi kommer att fortsätta arbeta systematiskt med våra våldsförebyggande program på skolorna, säger Astrid Täfvander.

Bland psykosociala faktorer märks stora könsskillnader. Över tid har det skett en ökning av andelen elever som ofta känner sig ledsna och deppiga. Här finns en stor könsskillnad och andelen flickor som är ledsna/deppiga är klart större än andelen pojkar.

- Att skolungdomar, och då särskilt flickor, ofta känner sig nedstämda är ett problem och det är tråkigt att se att det problemet växer. Anledningarna till detta är sannolikt komplexa men det är viktigt att alla som arbetar eller kommer i kontakt med ungdomar känner till problematiken och kan arbeta proaktivt med att stötta dem som behöver det, säger kommunstyrelsens ordförande Christine Hanefalk (M).

FAKTA:
Stockholmsenkäten genomförs vartannat år och vänder sig till elever i årskurs nio och gymnasiets årskurs två. Frågorna handlar bland annat om alkohol, tobak, droger, brottslighet och psykisk hälsa. Syftet är att ge underlag till förebyggande insatser, följa upp det kommunala arbetet och bidra till ökad kunskap. Enkäten i Stockholms län har besvarats av mer än 24 000 elever. Resultatet för Upplands Väsby kommun bygger på svar från 513 elever i grundskola och gymnasium.

Kontakter

Bilder

Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 47 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

Uttalande med anledning av Trafikverkets utredning om Arlanda: ”Slutsatserna kan få allvarliga konsekvenser för Väsby”8.4.2021 09:44:59 CEST | Pressmeddelande

En utbyggnad av Arlanda flygplats är bra för regionen. Men Trafikverkets slutsatser i utredningen av riksintresset kan få allvarliga konsekvenser för både människor och miljö, inte minst för Väsbys möjlighet att växa och utvecklas som kommun. Det säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) och oppositionsråd Mathias Bohman (S) i ett gemensamt uttalande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum