Åklagarmyndigheten

Förundersökning nedlagd angående polis under utryckning i samband med trafikolycka i Täby

Dela

Åklagare vid Särskilda åklagarkammaren har lagt ned förundersökningen där man utrett om polisen gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik då en polisbil kolliderade med en mopedbil och en flicka dog. Olyckan inträffade i Täby norr om Stockholm den 2 augusti i år. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

I mopedbilen färdades tre ungdomar som skadades allvarligt vid kollisionen, varav en flicka så svårt att hon senare avled. Polisutredningen om de två skadade ungdomarna i mopedbilen har gjort sig skyldiga till brott pågår alltjämt.

– Min bedömning är att nu redovisade omständigheter inte visar att någon straffbar oaktsamhet kan läggas föraren av polisbilen till last. Förundersökningen ska därför läggas ned, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren.

Polisbilen var på utryckning med ljussirener påslagna när olyckan inträffade. Patrullen var i hög hastighet på väg till en adress i närheten där larm gått om villainbrott. Utredningen visar att olyckan skedde när mopedbilen inte iakttog väjningsplikten.

Föraren av polisbilen och hans kollega är förhörda. Även de två ungdomarna som åkte i mopedbilen är hörda i Polismyndighetens förundersökning. Dessutom har vittnen hörts.
Tekniska undersökningar visar att båda fordonens funktion har varit normal.

Kontakt

Vice överåklagare Bengt Åsbäck är tillgänglig för media per telefon i dag onsdag kl. 13-13.45 på 010-562 60 57. 

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum