Åklagarmyndigheten

Förundersökning nedlagd i mordärende i Göteborg

Dela
Åklagaren har i dag fattat beslut att lägga ned förundersökningen om mord på en kvinna i tygaffären Stuvkällaren i Göteborg år 2005. Ärendet är preskriberat eftersom personen som kan misstänkas för brottet var 17 år vid tiden för händelsen. Åklagaren är tillgänglig för media i dag, måndag.

– Efter en genomgång av utredningen kan jag konstatera att det inte finns något som ger stöd för att det finns andra gärningspersoner involverade i händelsen utöver den kvinna som avsatt DNA-spår och fingeravtryck på brottsplatsen. Brottet är preskriberat och därför läggs förundersökningen nu ned, säger senior åklagare Ulrika Åberg.

Vad är preskription?

När rätten att åtala har gått förlorad därför att en viss tid har förflutit är brottet preskriberat. Preskriptionstiderna är för närvarande 2, 5, 10, 15 eller 25 år, ju allvarligare brott desto längre preskriptionstid. De allra allvarligaste brotten, såsom mord, preskriberas aldrig under förutsättning att den som misstänks för mord hade fyllt 18 år vid tiden för gärningen.

Kontakt

Senior åklagare Ulrika Åberg är tillgänglig i dag måndag på telefon 010-562 70 51 kl. 13.15-14.15. Telefonintervjuerna behöver inte bokas.

Hon är även tillgänglig i dag för fysiska intervjuer kl. 14.30-15.15 i Göteborg. Fysiska intervjuer måste bokas på kommunikation@aklagare.se senast kl. 14. När redaktionen anmält intresse återkommer vi med tidpunkt och plats för intervjun.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum