Åklagarmyndigheten

Förundersökning om händelse på Skara sommarland läggs ned

Dela

Åklagaren har beslutat att lägga ned utredningen om vållande till kroppsskada på Skara sommarland i somras där en 10-årig pojke blev allvarligt skadad. Skälet är att det inte går att bevisa att någon enskild person har gjort sig skyldig till brott.

– Min bedömning är att det har varit en mängd samverkande olyckliga omständigheter som har lett fram till olyckan där pojken skadades, säger kammaråklagare Hampus Sabel som varit förundersökningsledare.

I juli föll en tioårig pojke ur en karusell på Skara sommarland och skadades. På något sätt lyckades pojken under ett driftstopp komma ur låsanordningen på den plats han satt. Om någon öppnat den eller om den öppnats av sig själv har inte gått att utreda.

– Det var fråga om ett mycket hastigt händelseförlopp och ingen märkte att pojken var loss innan det var för sent. Man kan därför inte heller säga att någon brustit i att hålla uppsikt över pojken, säger Hampus Sabel.

Enligt nöjesparkens rutiner ska en säkerhetskontroll göras inför varje start, men det skedde inte vid det här tillfället.

– Föraren av karusellen var en ung person som gjorde sin första arbetsdag. Han hade blivit inringd samma morgon och det är oklart om han fått information om vilka rutiner som gäller vid oväntade driftstopp. Dessutom frågade han i samband med driftstoppet en mer erfaren kollega vad han skulle göra och fick då rådet att starta om karusellen, vilket han gjorde.

Den samlade bedömningen blir att ingen enskild person har gjort sig skyldig till brott och utredningen om vållande till kroppsskada läggs därför ned.

Målnummer i Skaraborgs tingsrätt: B 2916-21.

Kontakt

Kammaråklagare Hampus Sabel är tillgänglig på 010-562 73 37 klockan 13–14 i dag den 25 november.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum