Framsteg i behandling av ansiktsförlamning fokus för nordiskt expertmöte på Akademiska
Facialisparesteamet på Akademiska sjukhuset är pionjärer i Norden på att erbjuda multidisciplinär vård vid samma patientbesök. Sedan starten 2012 har cirka 200 patienter per år med ansiktsförlamning behandlats med en kombination av fysioterapi, botox eller mikrokirurgi. Den 9-10 december anordnar teamet ett nordiskt expertmöte i Uppsala med fokus på framsteg i behandling av patientgruppen.

- Behandlingen av ansiktsförlamning har utvecklats på flera sätt vid Akademiska sjukhuset de senaste tio åren. Vid ansiktspares efter cancer utför vi numera nervoperationer för att återställa rörelseförmågan i ansiktet. Vi transplanterar också muskler för att återställa leendet på patienter med medfödd ansiktsförlamning, säger Andres Rodriguez Lorenzo, överläkare inom plastik- och käkkirurgi och ansvarig för Facialisparesteamet på Akademiska sjukhuset.
Facialispares (ansiktsförlamning) är ett tillstånd som påverkar patientens förmåga att utrycka känslor eftersom det saknas rörelse i ansiktsmusklerna. Den vanligaste orsaken till ansiktsförlamning kallas Bells pares och drabbar 40 av 100 000 personer per år.
Det finns flera orsaker till ansiktsförlamning, framförallt missbildning, infektioner, tumörer, inflammationer eller trauma. Behandlingen varierar beroende på patientens behov. Här ingår framförallt fysioterapi, toxin botulinbehandling (botox) eller operationer med mikrokirurgiska tekniker för att återställa symmetrin i ansiktet och förmågan att le och blunda.
Facialisparesteamet på Akademiska Sjukhuset etablerades i 2012 och är pionjärer i Norden när det gäller att ge multidisciplinär vård i samma patientbesök. Här samarbetar plastikkirurger, ÖNH-specialister och sjukgymnast. Teamet behandlar patienter från hela landet. Sedan starten har cirka 200 patienter per år behandlats på kliniken. Forskningsverksamheten inom området är aktiv, med två doktorander och teamet har nyligen publicerat en bok tillsammans med en grupp internationella experter om standarden på vården för rekonstruktion vid ansiktsförlamning.
Vid konferensen Nordic Facial Nerve Meeting samlas internationella experter på området för att diskutera de senaste framstegen inom behandling av ansiktsförlamning, från skandinaviska länder men också från USA, Storbritannien och Österrike. Mötet hålls i hybridformat, med en kombination av föreläsningar online och på plats.
För mer information/intervju, kontakta:
Andres Rodriguez Lorenzo, överläkare inom plastik- och käkkirurgi och ansvarig för Facialparesteamet på Akademiska sjukhuset, tel: 072-732 65 33, e-post: andres.rodriguez.lorenzo@akademiska.se
Nyckelord
Bilder


Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Stabsläget hävs på Akademiska24.1.2023 09:33:40 CET | Pressmeddelande
Tisdagen den 24 januari beslutades att Akademiska sjukhuset lämnar det stabsläge man befunnit sig i sedan 8 december i fjol. Sjukhuset återgår nu till ordinarie organisation och rutiner. Främsta orsaken är att infektionsläget är bättre och att trycket på sjukhuset minskat.
Ökad tillgänglighet och mer jämlik vård – målet med omorganisering av BUP23.1.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Ökad tillgänglighet och mer jämlik vård är de övergripande målen med BUP:s nya organisation som träder i kraft 6 februari. Förändringen innebär att alla remisser och nybesök koncentreras till en mottagning – BUP Start – inom Akademiska sjukhuset där patienter även kan få sin första behandling inom specialistpsykiatrin.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård med HIPEC vid bukhinnecancer15.12.2022 07:57:01 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala tilldelas tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård med HIPEC (kirurgi i kombination med varm cytostatika i bukhålan) för patienter med spridd cancer i bukhinnan. Beslutet, som togs av Nämnden för högspecialiserad vård 14 december, innebär att vården koncentreras till fyra sjukhus.
Stabsläge infört på Akademiska8.12.2022 13:48:58 CET | Pressmeddelande
Torsdagen den 8 december klockan 11 gick Akademiska sjukhuset upp i stabsläge med anledning av vårdplatssituationen och belastningen på akutmottagningen. Orsaken till den svåra belastningen är ökad spridning av olika virus såsom RS, Covid-19, Calici och influensa.
Hälsorisker med hormonstörande miljögifter fokus för Uppsalasymposium7.12.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Hormonstörande kemikalier (EDCs) kan störa kroppens hormonella system. Olika typer av EDCs förekommer i tex parfymer och kosmetika, livsmedelsförpackningar, brandskum, textilier och skor, elektroniska produkter, byggnadsmaterial samt på ytan av kassakvitton. För att uppmärksamma hälsoriskerna med EDCs anordnar Arbets- och Miljömedicin vid Akademiska sjukhuset ett symposium 8-9 december.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum