Riksteatern

Framtidens teater på nationell festival i Hallunda

Dela
För fjärde gången genomförs projektet LÄNK där etablerade dramatiker skriver pjäser för skolor och unga teatergrupper. Efter regionala festivaler runt om i landet spelar åtta ensembler några av omgångens mest intressanta uppsättningar på Riksteaterns hemmascen. Över 350 ungdomar samlas Riksteatern i Hallunda för att se på teater, delta i workshops och umgås med scenkonst som fokus. I år har migration, invandring och klimataktivism tagit plats i en Länk-repertoar som ständigt prickar aktuella teman.

Teaterutbildningar på gymnasienivå och kulturskolor har länge saknat nutidsdramatik med angelägna teman som passar för större ensembler. För att ge ungdomar en förståelse för hur det är att jobba professionellt med teater och skapa möjligheter för dem att träffa professionella teaterarbetare beslutade Riksteatern 2010 att starta LÄNK.

- Projektet växer ständigt och betyder mycket för de gymnasieskolor, kulturskolor och grupper som deltar. Våra pjäser spelas i hela Sverige och några även i Norge, Finland och Hong Kong! Minst lika viktigt är att vi öppnar ett fönster mot den professionella teatervärlden genom att bjuda in ungdomarna att spela hos regionalteatrar och stadsteatrar runt om i landet. Länk har blivit en lyft för alla som jobbar med ung teater, säger Edward Bromberg, projektledare för LÄNK.

Årets pjäser är skrivna av allt från framstående internationella dramatiker Dennis Kelly till svenska dramatiker som Manda Stenström, Nicolas Kolovos, Dennis Magnusson, Marioan Hosseini och Riksteaterns egen Ninna Tersman. Efter repetitioner och föreställningarna på hemmaplan har under våren elva regionala festivaler ägt rum där alla ensembler framfört sina produktioner på en professionell teaterscen inför publik, huvudsakligen andra LÄNK-deltagare. Deltagarna får även utbyta erfarenheter med ungdomar från andra delar av landet. Över 1000 ungdomar har deltagit i Länk ensembler från Kiruna ner till Lund. Åtta av de mest spännande uppsättningarna som framförts tar i helgen plats på scen i Hallunda i Stockholm.

Idén till LÄNK kommer från England och The National Theatre. Motsvarande verksamhet där kallas Connections och har pågått sedan 1994. Connections har under åren spridits till Sverige, Italien, Portugal, Brasilien, Norge och Finland.

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum