Riksteatern

Framtidens teater på nationell festival i Hallunda

Dela

För fjärde gången genomförs projektet LÄNK där etablerade dramatiker skriver pjäser för skolor och unga teatergrupper. Efter regionala festivaler runt om i landet spelar åtta ensembler några av omgångens mest intressanta uppsättningar på Riksteaterns hemmascen. Över 350 ungdomar samlas Riksteatern i Hallunda för att se på teater, delta i workshops och umgås med scenkonst som fokus. I år har migration, invandring och klimataktivism tagit plats i en Länk-repertoar som ständigt prickar aktuella teman.

Teaterutbildningar på gymnasienivå och kulturskolor har länge saknat nutidsdramatik med angelägna teman som passar för större ensembler. För att ge ungdomar en förståelse för hur det är att jobba professionellt med teater och skapa möjligheter för dem att träffa professionella teaterarbetare beslutade Riksteatern 2010 att starta LÄNK.

- Projektet växer ständigt och betyder mycket för de gymnasieskolor, kulturskolor och grupper som deltar. Våra pjäser spelas i hela Sverige och några även i Norge, Finland och Hong Kong! Minst lika viktigt är att vi öppnar ett fönster mot den professionella teatervärlden genom att bjuda in ungdomarna att spela hos regionalteatrar och stadsteatrar runt om i landet. Länk har blivit en lyft för alla som jobbar med ung teater, säger Edward Bromberg, projektledare för LÄNK.

Årets pjäser är skrivna av allt från framstående internationella dramatiker Dennis Kelly till svenska dramatiker som Manda Stenström, Nicolas Kolovos, Dennis Magnusson, Marioan Hosseini och Riksteaterns egen Ninna Tersman. Efter repetitioner och föreställningarna på hemmaplan har under våren elva regionala festivaler ägt rum där alla ensembler framfört sina produktioner på en professionell teaterscen inför publik, huvudsakligen andra LÄNK-deltagare. Deltagarna får även utbyta erfarenheter med ungdomar från andra delar av landet. Över 1000 ungdomar har deltagit i Länk ensembler från Kiruna ner till Lund. Åtta av de mest spännande uppsättningarna som framförts tar i helgen plats på scen i Hallunda i Stockholm.

Idén till LÄNK kommer från England och The National Theatre. Motsvarande verksamhet där kallas Connections och har pågått sedan 1994. Connections har under åren spridits till Sverige, Italien, Portugal, Brasilien, Norge och Finland.

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum