Järfälla Kommun

Franka bostad bygger småhus i Järfälla

Dela

Det blir Franka Bostad AB som ska utveckla småhusbebyggelse i området Ormbacka B i södra Järfälla. Kommunens markanvisningstävling är avgjord och Franka står som vinnare i konkurrens med sex andra anbud. Tävlingen avsåg marknära bostäder med äganderätt och bostadsrätt, nära grönområden och den framtida tunnelbanan i Barkarby.

Vy över Ormbacka B, etapp 1. Illustration av Studio Moi.
Vy över Ormbacka B, etapp 1. Illustration av Studio Moi.

Ormbacka i södra Järfälla ligger i gränsen mellan Skälby och södra Veddesta, en dryg kilometer från den framtida tunnelbaneuppgång i Barkarby. Här planerar Järfälla kommun för marknära bebyggelse bestående av totalt cirka 300 bostäder, omgärdade av ett gammalt kulturlandskap.

– Det här är ett trevligt område med närhet till natur och service. Att vi nu kan gå vidare och utveckla det med kvalitativ småhusbebyggelse känns väldigt bra. Det finns idag en stor efterfrågan på villor och radhus i Järfälla och det är glädjande att vi nu kan ta ännu ett steg för att möta den, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande.

Inom detaljplaneområdet finns, förutom möjlighet till bebyggelse med marknära boende, även plan för förskola/skola samt möjlighet till vård- och omsorgsboende. Det kommer att vara nära till det mesta.

– Småhusbebyggelsen i Ormbacka blir ett bra komplement till den framtida bebyggelsen i Veddesta. Här kommer boende få närhet till kollektivtrafik, handel och arbetsplatser men också förskola, skolor och friluftsliv. Det blir ett mycket attraktivt bostadsområde samtidigt som den befintliga kulturmiljön i området värnas, säger Jonathan Björniden (L), ordförande planutskottet i Järfälla.

Franka vinner markanvisningen

Franka Bostads anbud var det som fick högst poäng i den sammanvägda bedömningen mellan pris och efterlevnad av kvalitetsprogrammet och checklistan. Delar av de planerade radhusen för tanken till växthusen intill. Parkeringen är uppdelad för att minimera utfarter och backning. Områdets utformning ger bra friytor för flerbostadshusen och lekplatsen upplevs som en gemensam kvartersyta. Franka bostads markanvisning omfattar cirka 40 nya bostäder.

– Vi är så glada! Vi ritar och bygger bostäder av hög kvalité, ritade med stor inlevelse och Ormbacka är det perfekta stället att genomföra ett av våra bostadsprojekt på. I våra projekt ska boendekvalitéerna vara självklara och på den här platsen finns fantastiska förutsättningar för just det. Det är bra att Järfälla planerar för ytterligare småhusbebyggelse eftersom efterfrågan är stor på den typen av bostäder och det är roligt att får möjlighet att bygga ett Franka-projekt här, säger Adelina Mehra, projektutvecklingschef på Franka Bostad AB.

Bostäderna inom området Ormbacka B bidrar till att uppfylla kommunens åtagande om bostadsbyggande enligt den så kallade Stockholmsöverenskommelsen.

Nyckelord

Kontakter

Emma Feldman (M)Kommunstyrelsens ordförande

Emma Feldman är kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Järfälla. Presskontakt via John Backvid, 08-580 286 51.

Tel:08-580 286 51

Adelina MehraProjektutvecklingschefFranka Bostad AB

Tel:070-288 36 78

Bilder

Vy över Ormbacka B, etapp 1. Illustration av Studio Moi.
Vy över Ormbacka B, etapp 1. Illustration av Studio Moi.
Ladda ned bild

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

 

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

 

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum