Kungl. Patriotiska Sällskapet

Fredrik Sjöberg tilldelas medalj för Betydande Gärning

Dela

Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj för Betydande Gärning har tilldelats författaren Fredrik Sjöberg. Medaljen överlämnades vid en högtidlig ceremoni på Nya Sällskapet i Stockholm den 7 december 2016.

Fredrik Sjöberg. Foto: TT Nyhetsbyrån
Fredrik Sjöberg. Foto: TT Nyhetsbyrån

Medalj för Betydande Gärning tilldelas västervikssonen författaren Fredrik Sjöberg. Motiveringen är:  För att med utgångspunkt i naturens minsta invånare ha levandegjort de stora livsfrågorna  säger ordförande Erik Norberg.

–Jag är kolossalt glad och hedrad säger biologen och essämästaren Fredrik Sjöberg. Han debuterade 1988 med boken  På maktens tröskel  och har idag publicerat över 15 böcker.

Trilogin  Flugfällan ,  Flygkonsten  och  Russinkungen , skriven under 2000-talet första årtionde, har gjort Fredrik Sjöberg till en internationellt erkänd författare. Med sin folkbildande stil blandar han i sitt författarskap vetenskap och verklighet till intressanta och förståeliga skeenden på gränsen mellan kultur och natur, mellan politik och privat. Med humor och svärta berikas läsaren.

Medaljen av guld har på åtsidan konungens bild. Medalj för Betydande Gärning har en tradition ända tillbaka på 1700-talet och Gustav III. Att utveckla Sverige och svenskt näringsliv är i fokus då som nu. Medaljer premierar mottagaren och inspirerar andra till fortsatta ansträngningar.

Kungliga Patriotiska Sällskapet, som 2016 firar sitt 250 årsjubileum, grundades för att utveckla svenskt näringsliv och samhälle. Detta genom att belöna goda gärningar samt bidrag. Sällskapet delar ut ett flertal andra medaljer, exempelvis Näringslivsmedaljen och medaljer för Uppskattad Arbetsinsats och Betydande Fostrargärning. Sällskapet delar även ut bidrag för att sprida forskning  och för sociala satsningar.

För mer information kontakta:  Fredrik Sjöberg, fsj@telia.com, 070-663 95 52 
Marianne Reuterskiöld, Kungliga Patriotiska Sällskapet, 070-367 76 46 
marianne.reuterskiold@kungligapatriotiskasallskapet.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fredrik Sjöberg. Foto: TT Nyhetsbyrån
Fredrik Sjöberg. Foto: TT Nyhetsbyrån
Ladda ned bild

Om

Kungl. Patriotiska Sällskapet
Kungl. Patriotiska Sällskapet
Eriksbergsgatan 12A
114 30 Stockholm

08 - 611 12 62http://kungligapatriotiskasallskapet.se/

Kungl. Patriotiska Sällskapet är sedan över 250 år en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772.

Sällskapet förvaltar fonder på en halv miljard kr och delar årligen ut ca 15 Mkr i bidrag till forskning, utbildning och sociala ändamål.

Med Sällskapets medaljer premieras uppskattade arbetsinsatser och betydande gärningar. Med Näringslivsmedaljen uppmärksammas årligen nydanande insatser i näringslivet. 

Följ Kungl. Patriotiska Sällskapet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Patriotiska Sällskapet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum