Fritagning på SiS ungdomshem Ljungbacken
– SiS bedömning initialt är att våra medarbetare har agerat på ett bra och korrekt sätt i samband med fritagningen. Institutionschef och ledningsberedskap finns på plats på Ljungbacken och erbjuder stöd. Den medarbetare som vid fritagningen befann sig närmast ungdomen är fysiskt oskadd och mår under omständigheterna bra, säger Christer Johansson, säkerhetsdirektör vid SiS.
Polis har varit på plats på Ljungbacken och situationen på ungdomshemmet är sent under måndagskvällen att betrakta som kontrollerad och lugn. Fritagningen är nu ett polisiärt ärende och ungdomen eftersöks.
Det finns obekräftade uppgifter om att någon typ av vapenliknande föremål har använts i samband med fritagningen. Händelsen kommer att utredas internt av SiS säkerhetsavdelning parallellt med polisens brottsutredning.
Pressförfrågningar hänvisas till SiS presstjänst under tisdagen.
Kontakter
Åsa Hedin, kommunikationsdirektör vid SiS
010-4534059
Christer Johansson, säkerhetsdirektör vid SiS
010-4534393
Jesper LindbergPressekreterare
Tel:0104534132Jesper.Lindberg@stat-inst.seUlf MossbergPressekreterare
Tel:0722371934ulf.mossberg@stat-inst.seOm
Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.
Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.
Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till Socialdepartementets verksamhetsområde.
Följ Statens Institutionsstyrelse
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse
100 fler platser inom SiS28.10.2024 08:58:30 CET | Pressmeddelande
Behovet av att omhänderta barn och unga ökar dramatiskt i samhället, och platssituationen inom Statens institutionsstyrelse (SiS) är mycket ansträngd. Därför har myndigheten fattat beslut om att tillgängliggöra 100 ytterligare platser till den 31 mars 2025. Arbetet ska samordnas av säkerhetsdirektören.
SiS öppnar ungdomshem utanför Lindesberg18.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Platsbristen inom Statens institutionsstyrelse (SiS) är fortsatt mycket ansträngd. Myndigheten har därför beslutat att återöppna Granhult utanför Lindesberg i början av 2025. Granhult kommer att fungera som satellitavdelning till Bergsmansgårdens ungdomshem. Målgruppen blir äldre flickor i den lägsta säkerhetsklassen.
Råby ungdomshem får fler platser1.10.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
SiS ungdomshem Råby tar över delar av LVM-hemmet Lundens lokaler för att bedriva ungdomsvård. Lunden kommer fortsatt att bedriva missbruksvård för kvinnor över 18 år.
Tillskott på upp till 35 platser inom SiS ungdomsvård25.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Från och med mitten av november 2024 blir Gudhemsgården, i Falköping, ungdomshem och kommer då ta emot icke skolpliktiga pojkar (15–21 år). Tidigare har LVM-hemmet tagit emot unga missbrukande män.
SiS utökar antalet platser för sluten ungdomsvård23.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 1 januari 2023 verkställde drygt 50 unga sluten ungdomsvård (LSU) vid ett av Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomshem. I dagsläget handlar det om 177 unga. Den tredubbling som skett på ett och halvt år får stora konsekvenser för SiS. Därför ställs nu verksamheterna vid Klarälvsgården, Sundbo och Råby ungdomshem om för att enbart ta emot brottsdömda unga.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum