Umeå kommun

Fullsatt vid samtal om hållbart mode

Dela

Den 21 september samlades över 100 deltagare på Rex i Umeå för att lyssna till ett samtal om framtidens hållbara mode. Bland annat lyftes frågor om hur hållbar modebranschen kan bli och i vilken utsträckning vi som konsumenter egentligen är beredda att bidra till förändringen.

I samtalet deltog bland andra Johanna Leymann, opinionsbildare inom hållbarhet, Per Vågebrant affärsutvecklare vid eXpression Umeå och med ett förflutet inom sport- och modeindustrin, Pia Johansson, VD Pia Stylist och Concept och Sara Olsson från Luleå, känd som influencer inom second hand och slow fashion. Samtalet modererades av Annakarin Nyberg, internetforskare och författare med erfarenhet av att under flera år ha drivit klädmärket Miss Clarity.

Sara Olsson, som beskriver sig som en klimat-, mode- och omställningsaktivist, synliggjorde utmaningen i sin bransch och pekade på hur blogg- och influencerinflytande har skapat normer om ständig förnyelse. Frågan är hur ekvationen hållbarhet och en passion för kläder och mode kan gå ihop?

– Kläder och mode för mig och många andra är ett intresse och kanske rent av en passion. Frågan är hur man kan utöva det intresset på ett hållbart sätt för sig själv och för miljön? Det bästa vore kanske att man inte bryr sig så mycket om mode men för oss som har det som konstform finns andra vägar – genom styling, second hand, remakes eller sömnad. Det är långt mer kreativt än att bara köpa hem nyproducerat, konstaterar Sara Olsson.

Engagemanget för samtalet om framtidens hållbara mode gick inte att ta miste på. Arrangören tvingades byta till en större lokal och även sätta lapp på luckan för att rymma alla som kommit för att delta.

– Intresset för frågorna sträckte sig från gymnasieungdomar och högt upp i åldrarna – det är hoppfullt att se att frågan väcker sådant engagemang i en bredd av åhörare. Redan nu pågår planeringen för hur vi fångar och följer upp intresset. Umeå är en spännande stad, det är en ynnest att få vara med och driva hållbarhetsarbete här, säger Liv Öberg, projektledare cirkulär ekonomi vid Umeå kommun och en av kvällens arrangörer.

Bakom arrangemanget stod Umeå kommun som genom en rad olika initiativ arbetar mot målen att bli klimatneutral stad 2030 och klimatneutral kommun 2040. Som ett led i denna strävan arrangeras bland annat samtal i syfte att sprida och dela kunskaper samt bjuda in till dialog om hur Umeå kan bli än mer hållbar.

Mer information:
Liv Öberg
projektledare cirkulär ekonomi
Umeå kommun
070- 611 18 40
liv.oberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Högstadiet och förskolan prioriteras i för- och grundskolenämndens budget 202324.11.2022 14:25:13 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fått ett tillskott på drygt 101 miljoner kronor i fullmäktiges budgetbeslut för 2023. I kommunfullmäktiges beslut prioriteras 10 miljoner kronor till högstadieskolor i Umeå kommun för att förstärka grundbemanning, det specialpedagogiska stödet och tillgängliga lärmiljöer. Därtill prioriterar nämnden cirka sex miljoner kronor för att bibehålla grundbemanningen i förskolan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum