Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige tar sats inför det nya året

Dela
Vi lämnar ett år bakom oss, där det varit viktigare än någonsin att stå upp för mänskliga rättigheter - både i Sverige och i omvärlden. I Sverige har vi haft riksdagsval och fått en ny regering. Inför och efter valet har vi uppmärksammat våra beslutsfattare på vikten av jämlik hälsa och behovet av förbättrade livsvillkor för personer med funktionsnedsättning. Nu tar vi sats inför ett händelserikt 2023, som inleds med Sverige som ordförandeland i EU.

2022 i backspegeln  

 • Inför valet 2022 fokuserade Funktionsrätt Sverige på fem valfrågor med fokus på jämlik hälsa – jämlik vård, en arbetsmarknad som inkluderar personer med funktionsnedsättning, en fungerande skola för alla elever och insatser för att förbättra rättshjälpen och stärka rättsskyddet.

 • Vi ställde partiledare och partiföreträdare mot väggen i en serie partiledarsamtal om funktionsrätt. Om du missat något av samtalen kan du se dem i efterhand via den här länken

 • Du missade väl inte vår partianalys över riksdagspartiernas funktionsrättspolitik? Den presenterades i TV4 och hade Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna i tätpositionerna, medan Socialdemokraterna och Moderaterna sladdade en bit efter.

 • Efter valdagen har vi uppvaktat våra nyvalda beslutsfattarestatsråd och riksdagsledamöter. Det här arbetet fortsätter under våren 2023.

 • Funktionsrätt Sverige publicerade en uppföljningsrapport om nuläget för funktionsrätten i Sverige inför den internationella funktionsrättsdagen den 3 december. Rapporten visar få förbättringar under 2022. I vissa avseenden har utvecklingen faktiskt gått åt fel håll.

 • Vi har också på olika sätt enagerat oss i mottagandet av flyktingar med funktionsnedsättning från kriget i Ukraina. I kontakten med Migrationsverket och andra myndigheter har vi förmedlat de strukturella hinder vi ser i både mottagande och etablering av flyktingar och nyanlända med funktionsnedsättning. MFD har ett regeringsuppdrag att stötta andra myndigheter i mottagandet, där det bland annat tagits fram ett informationsmaterial på olika språk om rättigheter för flyktingar och nyanlända med funktionsnedsättning. Funktionsrätt Sverige har medverkat i det arbetet.

 • Ta del av årets nyheter, debattartiklar och utspel

 • Ta del av årets remissvar

För att se det här innehållet från funktionsratt.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.
Bilden visar presentationen av Funktionsrätt Sveriges partianalys i TV4.

Vad händer 2023?

Det nya året inleds med Sverige som ordförande i EU:s ministerråd. Funktionsrätt Sverige har arbetat för att Sverige ska stärka funktionsrättsperspektivet under ordförandeskapet.

Vi har fått medel från regeringen för att planera och förbereda en hybridkonferens under det svenska ordförandeskapet med syftet att främja genomförandet av konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, funktionsrättskonventionen.

Konferensen kommer att genomförs den 31 mars 2023. Läs mer om vårt arbete inför och under ordförandeskapet

Andra hållpunkter fram till sommaren:

 • I slutet på febrauri lanseras vår nya utbildning för patientföreträdare. 
  Läs mer om utbildningen

 • I maj har vi kongress, med val av styrelse och ordförande

 • I juli planerar vi att medverka i Almedalen

I övrigt kommer vi att fortsätta vårt envisa intressepolitiska arbete för att alla människor i Sverige ska omfattas av funktionsrätten.Vi ser fram emot att dela det arbetet med er!

God Jul och Gott Nytt År!

önskar vi på Funktionsrätt Sverige

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Funktionsrätt Sverige
Funktionsrätt Sverige
Landsvägen 50A, Box 1386
172 27 Sundbyberg

http://www.funktionsratt.se

Följ Funktionsrätt Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige

Nyhetsbrev från Funktionsrätt Sverige mars 202310.3.2023 09:48:17 CET | Nyheter

Under våren 2023 har Funktionsrätt Sverige ett särskilt fokus på lagstiftningsfrågor som står högt på agendan i samband med det svenska ordförandeskapet i EU. Just nu laddar vi upp för en heldagskonferens om aktuella EU-frågor den 31 mars! I det här nyhetsbrevet kan du också läsa om vår nya patientföreträdarutbildning och om projektet Funktionsrättsbyrån, som nu har varit igång med öppen rådgivning i ett års tid.

Funktionsrätt Sverige lanserar unik patientföreträdarutbildning20.2.2023 14:19:27 CET | Pressmeddelande

Den 23 februari lanserar Funktionsrätt Sverige Patientföreträdarutbildningen. Utbildningen syftar till att vässa företrädarrollen och möta den växande efterfrågan på patientens perspektiv i utvecklingen av framtidens vård. ”Nu ser vi fram emot att beslutsfattare, myndigheter och vårdföreträdare tar ansvar från sitt håll”, säger Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius.

Skyddet för våld mot kvinnor med funktionsnedsättning måste stärkas inom EU1.2.2023 12:56:02 CET | Pressmeddelande

I dagarna två, med start idag anordnar det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd en konferens på temat ekonomisk egenmakt och arbetet mot mäns våld mot kvinnor. ”Det är mycket positivt att Sverige genom ordförandeskapet lyfter den här viktiga frågan på högsta EU-nivå. Kvinnor med funktionsnedsättning glöms ofta bort när dessa frågor diskuteras. Trots att de är särskilt utsatta, både vad gäller ekonomiskt beroende och våld i nära relationer”, säger Nicklas Mårtensson, Funktionsrätt Sveriges generalsekreterare.

Begränsa inte SVT:s möjlighet att publicera text8.12.2022 14:54:47 CET | Pressmeddelande

Idag adresserar Funktionsrätt Sverige, Hörselskadades Riksförbund och Synskadades Riksförbund kulturminister Parisa Liljestrand om de krav som framförts av Tidningsutgivarna på en begränsning av SVT:s publicering av text. ”En begränsning av SVT:s möjligheter att publicera skriven text digitalt skulle innebära en allvarlig inskränkning av tillgängligheten och därmed av yttrandefriheten och demokratin. Det skulle även riskera att skapa ett större utanförskap för personer med funktionsnedsättningar.”, är vårt gemensamma budskap.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum