Region Örebro län

Fyra internationella konstnärer till Örebro län

Dela
242 konstnärer från 65 länder sökte till årets Artist in Residence Örebro län. I programmet får internationella konstnärer möjlighet att och bo och arbeta under fem veckor i vårt län. Nu är urvalet gjort och snart får Nora, Hällefors, Frövi och Örebro internationellt besök.
Hanna Kyselovas konstverk Ebbs and flows
Hanna Kyselovas konstverk Ebbs and flows

– Residensprogrammet är en viktig del i att utveckla och inspirera länets konstliv. Vi öppnar upp vårt län mot världen, säger Mattias Käll som är utvecklingsledare inom bild och form på Region Örebro län och fortsätter: Årets open call väckte stor uppmärksamhet och vi fick in ansökningar från 242 konstnärer från 65 länder och fick sätta oss in i många spännande konstnärskap.

En jurygrupp har haft det svåra uppdraget att välja ut de mest intressanta konstnärerna. De fyra konstnärer som valdes ut i år är Hanna Kyselova från Ukraina, Jukhee Kwon från Italien, Michael Inglis från Skottland och Anaïs Outurquin från Tyskland. De arbetar på vitt skilda sätt, med olika tematik och material men deras gemensamma mål är att utforska vårt län och skapa konst utifrån sina intryck.

Anaïs Outurquin från Tyskland kommer till Hällefors kulturskola

– Vi ser fram emot att kunna erbjuda våra barn och ungdomar workshop och fina möten med en internationell konstnär, säger Enar Karlsson från Hällefors kulturskola som är värd för Anaïs Outurquin från Tyskland. Hon kommer att bo i Bredsjö och bland annat vara en del av skolans pedagogiska sommarverksamhet.

– Jag ser fram emot att få kontakt med lokala konstnärer och prata om vårt arbete och vår kreativa process. Jag ser också mycket fram emot att få skapa experimentella workshops och få en bra dynamik och ett kreativt samspel mellan eleverna på kulturskolan och mitt personliga arbete,säger Anaïs.

Hanna Kyselova från Ukraina kommer till Nora

– Det blir spännande och roligt att få en internationellt känd konstnär till oss i Nora. Vi ser fram emot kreativa möten och samtal med Hanna, och hoppas få se hur hennes skulpturer växer fram, säger Marina Lillich ordförande i föreningen Ljusstråk. Hanna Kyselova ser fram emot en inspirerande sommar i Sverige:

– Jag hoppas på nya vänner och ett lyckat arbete, säger Hanna.

I sommar visar konstnärerna upp sina arbeten

Residenset är uppdelat i två perioder. I slutet av april anländer konstnärerna för att under en vecka få inspiration, göra research och lära känna den lokala konstscenen. De kommer tillbaka till sommaren och stannar i fem veckor. Under den andra perioden kommer konstnärerna på olika sätt ta plats i det offentliga rummet för att på olika sätt visa sitt arbete. Det kan handla om allt från föreläsningar, workshops och utställningar till performance och samtal.

Genom Region Örebro läns program för residenskonstnärer erbjuds konstnärer boende, ateljé och ersättning. Projektet är resultatet av samverkan mellan Region Örebro län, IASPIS, Föreningen Ljusstråk, Lindesbergs kommun, Frövifors pappersbruksmuseum, Hällefors kommun, Hällefors kulturskola, Örebro kommun, OpenArt samt våra lokala konstnärer.

Nyckelord

Kontakter

Mattias Käll
Utvecklingsledare bild och form, Region Örebro län
Telefon: 079-0989510
Mail: mattias.kall@regionorebrolan.se

Bilder

Hanna Kyselovas konstverk Ebbs and flows
Hanna Kyselovas konstverk Ebbs and flows
Ladda ned bild
Anaïs Outurquin konstverk
Anaïs Outurquin konstverk
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Fakta

Plats och konstnär

Nora kommun. Värd: Ljusstråk. Konstnär: Hanna Kyselova, Ukraina

Lindesbergs kommun. Värd: Frövifors pappersbruksmuseum. Konstnär: Jukhee Kwon, Italien

Örebro kommun. Värd: Open Art. Konstnär: Michael Inglis, Skottland

Hällefors kommun. Värd: Hällefors Kulturskola. Konstnär: Anaïs Outurquin, Tyskland/Frankrike

Vistelseperiod 1

16-23 april 2023. 7 dagar.

Introduktion och research. Möta regionens kulturliv och lära känna varandra.

Föreläsning

Den 19 april klockan 18-20 kommer vi ha en träff på Kulturkvarteret då konstnärerna föreläser för andra konstnärer, konsthantverkare och andra intersserade i Örebro län. Anmälan krävs. Du som journalist kan ta kontakt med mattias.kall@regionorebrolan.se för att få komma med.

Vistelseperiod 2

Under fem veckor i slutet av juli till slutet av augusti. OpenArt, Ljusstråk, Frövifors

Under fem veckor i juni-juli, Hällefors

Produktion, workshop/föreläsning och redovisning.

Pressbilder

Ladda ner fotografier från residenskonstnärerna.

  • De fyra konstnärerna
  • Några av konstnärernas verk

Ladda hem bilderna här: https://we.tl/t-1GAhMT1bFN

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Sugen på solceller? Fråga din kommun!23.5.2023 07:40:00 CEST | Pressmeddelande

Utbyggnaden av solel fortsätter att öka i snabb takt i Örebro län, där den totala installerade effekten ökade med 58 procent från föregående år. Högre elpriser ökar efterfrågan och intresset att installera solceller på sin egen fastighet, men det kan vara lätt att glömma bort att undersöka vad som gäller inför en installation. Oavsett om bygglov krävs eller inte så ska en installation alltid utformas med varsamhet. Kontakta din kommun i ett tidigt skede för att vara på den säkra sidan att det blir rätt.

Pressinbjudan: Kollegor från Tanzania i erfarenhetsutbyte med Region Örebro län12.5.2023 13:43:45 CEST | Pressinbjudan

Nästa vecka får vi i Region Örebro län besök från Tanzania. Det är Ezra Pharies Ngereza, Tekla Paul Mlysnsi och John Deogratius som jobbar med välfärdsfrågor i Kinondoni som ligger i utkanten av Dar-Es-Salam. De är bland annat intresserade av att utbyta erfarenheter i arbetet för att främja jämställdhet, stötta familjer och se hur vi arbetar med stöd till barn med funktionsnedsättning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum