RadiohjälpenRadiohjälpen

Gatans Lag gör skillnad tack vare Idrottsgalans insamling

Dela

Föreningen Gatans Lag är en av de föreningar som gör skillnad för psykiskt välmående, tack vare allmänhetens stöd till Radiohjälpen och insamlingen i samband med Idrottsgalan. I en ny film berättar deltagare hur verksamheten varit livsavgörande. "Det är inte säkert att jag levt idag, om jag inte hittat till Gatans Lag", säger Felizia, som idag är tränare och medverkar i filmen som sänds i SVT under veckan inför Idrottsgalan.

Gatans Lag vänder sig till personer som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller annat socialt utanförskap. Foto: Radiohjälpen/ Anne Suni
Gatans Lag vänder sig till personer som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller annat socialt utanförskap. Foto: Radiohjälpen/ Anne Suni

Den kortfilm som skildrar verksamheten inom föreningen Gatans Lag sänds under veckan i SVT och i SVT Play, och är producerad av Leroy Media. Första  sändningen är kl 19:25 i SVT2 och den kommer sändas upprepade gånger under veckan. Den finns även att se på länken: Gatans Lag får stöd av Radiohjälpen

Gatans Lag FF är en förening som vänder sig till människor som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet och psykisk ohälsa. Visionen är att genom träning och gemenskap skapa motivation och kraft hos deltagarna att själva förändra sin livssituation. 

- Genom Idrottsgalans och Radiohjälpens stöd till Gatans lags damlag möjliggörs föreningsliv med träning och ett socialt sammanhang för utsatta kvinnor och ickebinära som annars tenderar att stängas ute från samhället, säger Viveka Holmberg, verksamhetsansvarig Stockholm, Gatans Lag FF.

- Vi är otroligt tacksamma och glada att kunna göra skillnad för kvinnor och även till viss del deras barn genom idrott och gemenskap.

I år kommer insamlingen tillbaka i ett fortsatt samarbete mellan Idrottsgalan och Radiohjälpen och aktiveras när omröstningen för Radiosportens Jerringpris öppnar. 

Psykisk ohälsa haft en alltmer framträdande roll i debatten det senaste året och även om idrott och rörelse anses ha en positiv effekt på den psykiska hälsan så har även problem inom framförallt elitidrotten rönt stor uppmärksamhet det gångna året.

Idrott och rörelse har stor potential att bidra ytterligare till det allmänna välbefinnandet samtidigt som aktiva och tränare behöver ökad kunskap om psykisk ohälsa. 

-Förra årets insamling blev en viktig möjlighet för att fånga upp det stora engagemanget och genom idrotten göra skillnad för den psykiska hälsan, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen.

-Idrott är mer än bara idrott – det ser vi varje dag i vårt arbete med Idrottsgalan. Med insamlingen vill vi vara med och bidra till att idrottens positiva kraft används till att påverka vår hälsa positivt och motverka psykisk ohälsa säger Stephan Rimér, Idrottsgalan

Pengar som skänks till årets insamling kommer att gå till projekt i Sverige som ger människor tillgång till idrott och fysisk aktivitet anpassat för att motverka, förebygga och påskynda rehabilitering av psykisk ohälsa. Det kommer även vara möjligt att söka stöd till projekt som kan hjälpa idrottare, tränare och ledare med att motverka psykisk ohälsa. Ansökan sker via Radiohjälpens webbplats och har deadline den 1 mars 2022.

Om Idrott är mer än bara idrott
insamlingen ”Idrott är mer än bara idrott” är ett samlingsbegrepp och ett insamlingsevent som ger möjligheter att utveckla idrottens positiva inverkan på samhället och individen. Insamlingen pågår fram till Idrottsgalan den 17:e januari 2022, kl 20.

Idrott är mer än bara idrott är ett samarbete mellan Idrottsgalan och Radiohjälpen.

Så bidrar du till Idrott är mer än bara idrott 2022
Stöd vår digitala insamlingsbössa.
Starta en egen digital insamling.
Det går också att swisha valfritt belopp till 9019506, märk din gåva ”idrott”.
Du bidrar också till insamlingen genom att telefonrösta på Radiosportens Jerringpris. Samtalet kostar 9,90 kr.

Så fördelades stödet 2021 
Radiohjälpens insamlingen  Idrottsgalan 2021 gav goda resultat. Radiohjälpens styrelse beslutade att bevilja stöd från insamlingen Idrott är mer än bara idrott till tre organisationers arbete i Sverige:

• LOCKER ROOM TALK, ca 500 000 kronor Förebyggandet av traditionella maskulinitetsnormer förbättrar den psykiska hälsan bland unga män, ger en trygg miljö, ökad acceptans och motverkar en förvrängd kvinnosyn. Arbetet sker på fotbollsklubbar i killarnas omklädningsrum och för tränare.

• GATANS LAG FF, ca 1,3 miljoner Erbjuder en livsstilsförändring genom fotboll för socialt utsatta kvinnor som lever i hemlöshet, missbruk eller kriminalitet i Stockholm och Göteborg.

• FUTEBOL DÁ FORÇA SVERIGE, ca 600 000 kronor Stärker tjejer i hela landet genom fotbollsträning och stödsamtal

Psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige och är en omfattande utmaning i dagens samhälle. Många faktorer har betydelse för hälsan och arbetsförmågan. På individnivå visar forskning att en hälsosam livsstil ökar möjligheten att klara psykiska påfrestningar. 2 Idrottande och fysisk aktivitet har bevisad positiv effekt på människors mentala hälsa och forskning visar till och med att fysisk aktivitet kan vara lika effektiv mot depression som läkemedel och terapi1
Samtidigt har välkända idrottare öppnat upp och berättat om de problem med psykisk ohälsa som finns inom idrotten och studier visa att 30 % svenska elitidrottare har upplevt psykisk ohälsa under karriären3.

Radiohjälpen
Radiohjälpen är public service insamlingsorganisation. Sedan 1939 har vi samlat in pengar för att förändra liv och lindra nöd i Sverige och i hela världen. Genom särskilda insamlingar skapar vi gemensam kraft med tydliga mål om förändring. Radiohjälpen samarbetar med professionella och kompetenta partnerorganisationer för att varje insamlad krona ska komma till mest effektiva användning.

Idrottsgalan
Idrottsgalan hyllar våra idrottshjältar och svensk idrotts framgångar. Galan direktsänds 17 januari 2022 kl 20.00 i SVT1, SVT Play och Sveriges Radio. Idrottsgalan produceras av Leroy Media.

Källor:

1 Faskunger och Sjöblom, FoU-rapport 2017-1, Idrottens samhällsnytta
2 Socialförsäkringsrapport 2020:8
3 Elitens osynliga ohälsa 2016, Idrottsforskning.se

Kontakter

Bilder

Gatans Lag vänder sig till personer som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller annat socialt utanförskap. Foto: Radiohjälpen/ Anne Suni
Gatans Lag vänder sig till personer som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller annat socialt utanförskap. Foto: Radiohjälpen/ Anne Suni
Ladda ned bild

Länkar

Om

Radiohjälpen
Radiohjälpen
Oxenstiernsgatan 26
105 10 Stockholm

08-7840000https://www.radiohjalpen.se/

Radiohjälpen är public service insamlingsorganisation. Sedan 1939 har vi samlat in pengar för att förändra liv och lindra nöd i Sverige och i hela världen. Genom särskilda insamlingar skapar vi gemensam kraft med tydliga mål om förändring. Radiohjälpen samarbetar med professionella och kompetenta partnerorganisationer för att varje insamlad krona ska komma till mest effektiva användning.

Följ Radiohjälpen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Radiohjälpen

Jag satsar allt – Radiohjälpens film om Funkisfestivalen29.11.2021 11:49:00 CET | Pressmeddelande

Artisterna har förberett sig länge och snart är det äntligen dags för dem att framföra sina nummer inför publiken. Rätt låt, rätt kläder och rätt stämning, sedan är det bara att köra! Filmen Jag satsar allt – en film om Funkisfestivalen sänds i SVT1 tisdag 30 november kl.21:45. "Jag älskar musik och dans, jag vill sjunga hela tiden – rakt in i hjärtat", säger artisten Isabella Olofsson, som vi får träffa i filmen. Ett av alla de projekt som fått stöd från Radiohjälpen är Funkisfestivalen, som är Sveriges största melodifestival för vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Insamlingen till fonden sker bland annat under Melodifestivalen i SVT, där alla som telefonröstar med Radiohjälpens nummer är med och bidrar. Radiohjälpens nationella insamlingar stöttar både barn och vuxna med funktionsnedsättning i Sverige. En av dessa är Kronprinsessan Victorias fond som stödjer barns rätt till en aktiv fritid. En annan är Radiohjälpsfonden, där vuxna med funktionsnedsättning kan ansöka om mede

Rösta på Radiosportens Jerringpris och stötta Radiohjälpens arbete för psykisk hälsa25.11.2021 13:30:00 CET | Pressmeddelande

Radiosportens Jerringpris 2021 – här är de 13 nominerade Efter ett starkt sportår är det nu klart vilka 13 som är nominerade till Radiosportens Jerringpris 2021. Nu är det upp till svenska folket att rösta på sin favorit och gallra ut de åtta bästa. Vem som slutligen får ta emot det prestigefyllda priset avgörs på Idrottsgalan som direktsänds i Sportextra i P4 och i SVT1 måndagen 17 januari.

Gör en ”Karl-Bertil” med Radiohjälpen3.11.2021 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Den tecknade filmen "Karl-Bertil Jonsson julafton” har sedan 1975 spridit glädje i många hem runt om i landet när den sänds på Sveriges Television på julafton. Nu kan du göra som Karl-Bertil och ge en gåva till någon som behöver den, genom Radiohjälpens insamling. Radiohjälpen säkerställer att gåvan kommer fram. "Stort tack till alla okända välgörare runt om i landet", säger Kristina Henschen, generalsekreterare vid Radiohjälpen. Tage Danielssons saga ”Karl-Bertil Jonssons julafton” är illustrerad och animerad av Per Åhlin. Den tecknade filmen gjordes med hjälp av en speciell teknik som filmteamet utarbetade. Särskilda papp-modeller tillverkades och fotograferades och gjordes sedan om till diabilder och lades i bakgrunden vid filmningen. Den tecknade filmen är idag tv-historia. Du bestämmer var din gåva gör skillnad Under förra året bidrog Radiohjälpen till att förändra livet för mer än 2,5 miljoner människor, både i Sverige och internationellt. När du beställer ett gåvobevis kan du vä

Musikhjälpen 2021: För en värld utan barnarbete11.10.2021 07:15:00 CEST | Pressmeddelande

Runt om i världen sliter barn på stekheta åkrar, utsätts för gifter i osäkra fabriker, kryper i trånga gruvgångar och städar bakom stängda dörrar där ingen ser vad som händer. Många barn som arbetar drabbas av psykiska och fysiska men för livet. – Varje barn som tvingas till arbete är ett barn som både fråntas sin barndom och berövas sina möjligheter till utveckling, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen. Barnarbete är en konsekvens av fattigdom men det bidrar också till att livet i utsatthet fortsätter – när barn måste arbeta i stället för att gå i skolan blir det ännu svårare för dem att i framtiden få ett tryggt jobb med anständiga villkor. De senaste 20 åren har antalet barn som arbetar minskat, men nu går utvecklingen åt fel håll. – Exploaterande barnarbete är ett brott och strider mot barnkonventionen. Barn har rätt att skyddas mot ekonomiskt utnyttjande och hårt arbete som skadar eller hindrar barnets skolgång eller äventyrar barnets hälsa, säger Kristina Hens

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum