WSP

Gävle-arkitekt bygger svit på ishotellet

Dela

Med isjärn och motorsåg som verktyg och i en temperatur på – 5 grader ska Ida Mangsbo, landskapsarkitekt på WSP i Gävle skapa ett av hotellrummen på årets ishotell i Jukkasjärvi.

Ida Mangsbo (överst) och Elin Julin. Foto: Asaf Kliger
Ida Mangsbo (överst) och Elin Julin. Foto: Asaf Kliger

– Det roligaste med det här projektet är att få möjlighet att skapa något från skiss till färdigt rum på bara några veckor. Som landskapsarkitekt är jag van att arbeta med levande material, men då med en tidshorisont på 20 år och framåt. Det som är häftigt med arbetet med snö och is är vetskapen om att det vi skapar är tillfälligt. Materialet är förgängligt och kommer återgå till sitt ursprung i Torne älv förr eller senare, säger Ida Mangsbo som till vardags hör hemma på kontoret i Gävle och som tillsammans med sin kompis Elin Julin blivit kontrakterade att designa och skulptera en av konstnärssviterna.

Duons förslag heter Crescents och bygger på att modellera rummet med hjälp av halvmåneformade isskivor som står uppradade efter varandra i rummet. De har olika höjd och vinkel vilket kommer skapa en böljande gång in mot sängen och rummet som öppnar sig runt den. Tanken är att besökaren ska få upptäcka och känna rummet efterhand som den rör sig genom det. Vid sängändan står en vägg med reliefer och små, små ljussatta isprismor som ger ett djup och en rofylld känsla.

På WSPs instagramkonto kommer du kunna följa Idas arbete under vecka 43. @lifeatWSPSverige

Roliga fakta om Icehotel 365:

  • Insidan av icehotel 365 täcks av 1000 kubikmeter snis (snö och is-mix), vilket motsvarar 20 miljoner snöbollar.
  • Taket täcks av 728 st solpaneler som kyler anläggningen sommartid
  • Rummen har en temperatur på -5 grader

För mer information, vänligen kontakta:

Ida Mangsbo
072-240 65 86
Ida.Mangsbo@wsp.com 

Kontakter

Bilder

Ida Mangsbo (överst) och Elin Julin. Foto: Asaf Kliger
Ida Mangsbo (överst) och Elin Julin. Foto: Asaf Kliger
Ladda ned bild

Om

WSP
WSP
Arenavägen 7
12188 Johanneshov

010-7225000http://www.wsp.com

WSP är en av världens ledande rådgivare och konsultbolag inom samhällsutveckling. Vi utvecklar allt ifrån städer och transportsystem till vattenförsörjning och höga hus. Med närmare 50 000 medarbetare i över 40 länder samlar vi experter inom analys och teknik, för att framtidssäkra världen. I Sverige har vi omkring 4 200 medarbetare.

Följ WSP

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WSP

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum