Dagens Samhälle

Glesbygden töms på arbetskraft

Dela

133 av landets kommuner töms på arbetsför befolkning under det närmaste decenniet. Hoppet står till att få fler utrikesfödda i jobb. Dagens Samhälle har tagit del av Arbetsförmedlingens nya rapport om befolkningsutvecklingen för samtliga 290 kommuner.

Befolkningen i arbetsför ålder (16–64 år) kommer att minska i 133 kommuner från 2018 fram till 2030. Ökningen av arbetskraft koncentreras till de tre storstadslänen. 77 procent av ökningen hamnar där.

Det framgår av en ny rapport från Arbetsförmedlingen som Dagens Samhälle har tagit del av. 

Det är framför allt kommuner i Norrland som drabbas av denna åderlåtning av arbetskraft, men även i Dalarnas, Värmlands och Kalmar län, samt Gotland. De kommuner som tappar arbetskraft är ofta desamma som de där andelen äldre över 80 år växer som mest.

– Det är ett väldigt allvarligt läge. Redan nu har de här kommunerna jättesvårt att få tag på lärare, sjuksköterskor och annan kompetent arbetskraft. Om inget händer kommer det bara att bli värre, säger arbetsmarknadsanalytiker Maria Salomonsson på Arbetsförmedlingen.

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum