Svenskt Trä

Globala marknader upprätthåller hög efterfrågan av trävaror – än så länge

Dela
Under 2022 uppnådde den svenska produktionen av trävaror (18,7 miljoner m3) sin näst högsta nivå någonsin, endast överträffad av 2021. Året bjöd på rekordsiffror för mars månad och ovanligt starka volymer i december. Detta trots att marknaden i Europa påverkades negativt av inflation, höga räntekostnader, höga energipriser och en geopolitisk osäkerhet. Framåt slutet av 2022 ökade samtidigt andra globala marknader sin efterfrågan på trävaror vilket kompenserade för bortfallet från Europa.
Pressbild: Svenskt Trä
Pressbild: Svenskt Trä

Det visar nya siffror från Skogsindustriernas senaste marknadsrapport “Så går det för skogsindustrin”.

Efterfrågan kom framför allt från USA, Kina och Egypten. Under hösten har exporten till USA ökat kraftigt och den amerikanska marknaden har blivit Sveriges näst största enskilda exportmarknad.

– Samtidigt som marknaden försvagades i Europa så tog Egypten bort sina importbegränsningar och Kina slopade karantänsreglerna, vilket satte fart på efterfrågan på trävaror. Trots en vikande marknad i USA, har även efterfrågan därifrån hållit i sig. Nu är den stora frågan för industrin hur långsiktig utvecklingen på de här marknaderna kommer att vara, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror, Skogsindustrierna. 

Trävarumarknaden bjöd på leveransrekord i mars 2022, med den högsta leveransen någonsin för en enskild månad. Året avslutades dessutom med ovanligt starka siffror i december. Det är dock osäkert hur länge den positiva trenden håller i sig. Trots starka volymer under slutet av 2022 var priserna klart lägre under det fjärde kvartalet. Prisfallet närmade sig nivåer där det var osäkert om de kunde täcka upp för de ökande kostnader som uppstått på grund av en stigande inflation, höga räntekostnader, höga energipriser och ett osäkert världsläge. Generellt fortsätter de europeiska marknaderna att försvagas på grund av den oroliga världsekonomin, där byggandet- och därmed efterfrågan minskar.

Dessutom har Rysslands minskade export förändrat den globala spelplanen för trävaror där utbudet på världsmarknaden blivit alltmer ansträngt. Ryssland får allt svårare att producera och leverera. Sannolikt kommer efterfrågan av svenska trävaror därför att fortsätta öka även om marknaden ser ut att försvagas i närtid.

– På en osäker världsmarknad är det positivt att Sverige kan stå stabilt som en trygg leverantör av hållbara trävaror, när andra aktörer på den globala trävarumarknaden får svårare att leverera, säger Anna Ryberg Ågren, direktör Svenskt Trä.

Mer information

Skogsindustriernas marknadsrapport ”Så går det för skogsindustrin” analyserar den ekonomiska och marknadsmässiga utvecklingen inom sektorerna trävaror, papper och massa för svensk skogsindustri.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Pressbild: Svenskt Trä
Pressbild: Svenskt Trä
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Ny rapport banar väg för träindustrins hållbara utveckling7.6.2023 11:04:03 CEST | Pressmeddelande

Branschorganisationen Svenskt Trä har i samverkan med aktörer från flera olika branscher publicerat en rapport, ”4 steps to GTIN”, som handlar om byggindustrins omställning till ett mer hållbart och cirkulärt byggande utifrån ett livscykelperspektiv. Syftet med rapporten har varit att ta fram en process för standardisering och digitalisering av de olika delarna i ett byggnadsverk. Vilket krävs för att möjliggöra hållbara val, spårbarhet och cirkularitet, under ett byggnadsverks livscykel.

Unga designers ser en framtid med fokus på cirkulära produkter och fler samarbeten över gränserna31.5.2023 12:05:16 CEST | Pressmeddelande

Sista veckan i maj åkte stipendiater från utmärkelsen Ung Svensk Form på en kunskapsresa arrangerad av branschorganisationen Svenskt Trä, i samarbete med Svensk Form. Resan avslutades på Sara kulturhus i Skellefteå med vernissage för utställningen Ung Svensk Form och ett panelsamtal på temat ”Trä – möjligheternas material”. Mötena skapade flera viktiga insikter för stipendiaterna om hur de vill arbeta i sina arbetsprocesser framöver. Formgivarna spår en framtid där samspelet mellan olika aktörer i närliggande branscher blir en nödvändig del av designprocessen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum