Folkspel

Goda nyheter för allmännyttiga lotterier

Dela

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. – Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

I det förslag som den förra regeringen lade fram angående en förstärkt spelreglering klubbades främst två förslag igenom som stärker den vertikal som innehåller allmännyttiga lotterier.

Det första handlar om ett undantag från det så kallade bonusförbudet och innebär att allmännyttiga lotterier från och med 1 januari 2023 får tillbaka möjligheten att återkommande erbjuda sina kunder rabatter och premier.

Noteras ska här att lagstiftaren antagit de rekommendationer som givits och att ett mer proportionerligt regelverk tydligt särskiljer mindre farliga spelformer från betydligt farligare spel. Exempelvis är det stor skillnad på att erbjuda ett set med handdukar och en VIP-resa till ett internationellt idrottsevenemang.

 

Den andra förändringen handlar om det certifieringskrav som finns på mindre lotterier och bingoverksamhet. Nuvarande krav (rutiner och IT-system) har varit anpassade för multinationella spelbolag och har inte varit möjliga att applicera på mindre och lokala aktörer. Även om ett undantag i lagkravet gett anordnarna möjlighet att bibehålla sin verksamhet har det samtidigt omöjliggjort nyheter eller förändringar i system– och produktfrågor. 

Förändringen ger SpelInspektionen ett ökat mandat i att anpassa sina krav. För innehavare av mindre lotterier begränsas tidigare krav vilket förenklar verksamheten.

– Dessvärre finns det fortfarande inga svenska institut som kan granska och godkänna. Här föreslår vi att Spelinspektionen kan bistå med hjälp så att aktörerna kan genomföra certifieringen som innan omregleringen, alternativt öppna upp för andra aktörer, säger Jonas Lindholm, vd på Kombispel och styrelsemedlem i SVALO.

Jonatan Hjort, vd Miljonlotteriet och styrelsemedlem i SVALO 

– Sammantaget ser vi ovanstående förändringar av spellagstiftningen som väldigt positiva. Vi vill tacka alla som under åren har tagit sig tid att lyssna på oss när vi har drivit frågan om att justera spellagen. Allt i syfte att återställa förutsättningarna för finansieringen av civilsamhället genom lotterier.

Nyckelord

Bilder

Om

Folkspel
Folkspel
Von Utfallsgatan 1
433 21 Partille

https://www.folkspel.se/

Folkspel är en ideell organisation som har 72 riksorganisationer som medlemmar i Sverige. Folkspel erbjuder svenskt föreningsliv möjligheten att sälja lotteriprodukter och på så sätt dra in pengar till sin verksamhet. Sedan starten 1991 har Folkspel genererat 17,5 miljarder kronor till svenskt föreningsliv, bland annat genom att föreningarna sålt Bingolotto, Sverigelotten och Färgfemman.

Folkspel har 140 anställda och huvudkontoret ligger i Göteborg. 

Läs mer på www.folkspel.se

 

 

Följ Folkspel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkspel

320 miljoner till föreningslivet27.10.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu summerar Folkspel 320 nya överskottsmiljoner till föreningslivet. Mest pengar senaste året – 1 167 103 kronor – har Södertälje SK återigen tjänat. – Back-to-back, bäst i landet igen, helt fantastiskt! Att vi dessutom spränger miljonen är så man tar sig för pannan, säger Robert Andersson, klubbdirektör i SSK. Se nedan tabeller över vilka län, föreningar, idrotter och riksorganisationer som fått störst utdelning senaste verksamhetsåret.

63 miljoner till Västra Götalands föreningsliv - Kärra HF har tjänat ihop närmare en miljon 27.10.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu summerar Folkspel 320 nya överskottsmiljoner till föreningslivet. Totalt har Folkspel sedan starten 1991 betalat ut 17,5 miljarder till landets klubbar och organisationer. Mest pengar i Västra Götalands län senaste året – 931 597 kronor – har Kärra HF tjänat in till sin förening, genom försäljning av Bingolotter och Sverigelotter. Totalt i länet har föreningarna fått dela på hela 63 miljoner. Se i tabellen nedan topp 20-föreningarna i Västra Götaland som fått störst utdelning senaste verksamhetsåret.

11,5 miljoner till Östergötlands föreningsliv - Linköpings Hockeyclub har tjänat ihop närmare en miljon 27.10.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu summerar Folkspel 320 nya överskottsmiljoner till föreningslivet. Totalt har Folkspel sedan starten 1991 betalat ut 17,5 miljarder till landets klubbar och organisationer. Mest pengar i Östergötlands län senaste året – 928 287 kronor – har Linköpings Hockeyclub tjänat in till sin förening, genom försäljning av Bingolotter och Sverigelotter. Totalt i länet har föreningarna fått dela på hela 11,5 miljoner. Se i tabellen nedan topp 20-föreningarna i Östergötland som fått störst utdelning senaste verksamhetsåret.

11,5 miljoner till Örebros föreningsliv - Örebro SK Ungdom har tjänat ihop över 700 000 kronor 27.10.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu summerar Folkspel 320 nya överskottsmiljoner till föreningslivet. Totalt har Folkspel sedan starten 1991 betalat ut 17,5 miljarder till landets klubbar och organisationer. Mest pengar i Örebro län senaste året – 719 895 kronor – har Örebro SK Ungdom tjänat in till sin förening, genom försäljning av Bingolotter och Sverigelotter. Totalt i länet har föreningarna fått dela på hela 11,5 miljoner. Se i tabellen nedan topp 20-föreningarna i Örebro som fått störst utdelning senaste verksamhetsåret.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum